Чи належно організували харчування початкових класів у наших школах?

|  25. 10. 2024

Минулого тижня депутатами (https://bc-rada.gov.ua/node/15611) та членами виконкому (https://bc-rada.gov.ua/node/15612) міської ради були ухвалені рішення для забезпечення організації харчування дітей, що навчаються у початкових класах. 

Тож на виконання прийнятого урядом рішення, безоплатним одноразовим гарячим харчуванням, з 16 жовтня вже почали забезпечуватися й учні 1– 4 класів.

Чи належно організовано харчування, чи отримують діти страви відповідно до визначених норм відсьогодні вирішили перевірити заступник міського голови Катерина Возненко та начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик.

Посадовці відвідали два навчальні заклади:  природничо-математичний ліцей-гімназію № 16 ім. М. О. Кириленка та  гімназію-початкову школи № 6 "Перспектива".

У  природничо-математичному ліцеї-гімназії № 16 побували у їдальні, де на перерві прийшли на сніданок учні перших-других класів, а у гімназії-початковій школі № 6 – їли третьо- та четвертокласники.

Начальник управління освіти і науки Юрій Петрик так підсумував побачене: «Сьогодні ми вирішили промоніторити, як у нашій громаді впроваджується безоплатне харчування 1-4 класів. Цей процес відбувається достатньо швидко, як тільки кошти надійшли у місто - ми відразу провели процедурні рішення і на другий день вже було організовано харчування. Попри те, що маємо проблеми із кадрами, організацією закупівлі продуктів – діти цього не відчули. Приємно, що страви подають дітям теплими, їжа є корисною, меню відповідає нормам. Хочеться також звернутися до батьків, привчайте дітей їсти в школі. Адже у  школах надають корисне харчування для дитячого організму. Також я просив би порозуміння у батьків, ще є певні проблеми, але все у нас налагодиться і діти будуть задоволені харчуванням». 

Заступник директора природничо-математичного ліцею-гімназії № 16 ім.М.О.Кириленка  Наталія Поліщук, яка відповідає за організацію гарячого харчування у закладі, повідомила, що у школі харчуються близько 800 учнів, з них 563 дитини з 1-4 класів. «Для харчування задіяно 5 перерв, враховуючи санітарні вимоги, діток садовимо по 4 особи за стіл, охоплюючи по 6 класів за кожну перерву. Для того щоб організувати смачне та корисне меню для дітей, ми вивчаємо їхні смакові вподобання, дотримуючись чотиритижневого сезонного меню. Зараз у нас осіннє меню, воно наповнено овочами, фруктами. Діти отримують соки. Готуємо страви з філе курки та риби. Використовуємо різноманітні каші, іноді картоплю», - зазначила Наталія Поліщук.

Директор  гімназії-початкової школи № 6 «Перспектива» Ніна Верис зауважила, що у їхній школі харчується близько 500 дітей. Для початкової школи організовано безоплатне харчування 320  учнів. «Діти харчуються відповідно визначеного режиму. Саме на цій перерві відбувається харчування 3-4 класів. Ми намагаємося, щоб страви були максимально теплі і подаємо їх, коли діти вже сідають за столи у їдальні. Сьогодні приготували плов з курячим м’ясом, квашеними помідорами, хлібом, соком.  Готуємо і рибні котлети та тушковану з овочами рибу і різні страви з птиці. Із задоволення діти їдять український борщ, запіканку. Даємо банани, яблука, апельсини, соки, компоти із сухофруктів, чай. Учні їдять із задоволенням, адже харчуються разом усім класом» - відмітила Ніна Верис.

Запитавши у дітей, чи смакує їм сніданок і чи вони із задоволенням їдять – отримали ствердну відповідь. Тож сподіваємося, що і надалі діти доїдатимуть всі страви, які їм готуватимуть.

Фото