Відбулося засідання 63 сесії міської ради

|  15. 10. 2024

15 жовтня відбулося позачергове засідання 63 сесії Білоцерківської міської ради, VІІІ скликання, яке провів секретар міської ради Володимир Вовкотруб.

Перед початком засідання 63 сесії народний депутат України Микола Бабенко вручив Грамоту Верховної Ради України «За заслуги перед Українським народом» старшому офіцеру відділення сил підтримки 114-ї окремої бригади територіальної оборони регіонального управління сил територіальної оборони «Північ» сил територіальної оборони Збройних Сил України, майору Кулику Івану Васильовичу.

Про організацію  безкоштовного харчування учнів 1-4 класів

Під час засідання було розглянуто два питання, які стосувалися організації харчування дітей, що навчаються у початкових класах.  Нещодавно урядом було прийнято рішення щодо забезпечення безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1– 4 класів. Для цього за ініціативою Президента України на 2024 рік з бюджету виділено 2 мільярди гривень, які будуть передані місцевим громадам у формі субвенції.

Раніше безкоштовними гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів. Державна субвенція допоможе гарантувати належний рівень харчування для усіх учнів початкових класів, а також сприятиме формуванню правильних харчових звичок з раннього віку.

Для цього, депутати міської ради внесли зміни до документу, який регламентує цей процес  - Стратегії реформування системи харчування в комунальних закладах загальної середньої освіти нашої громади. 

Також відповідні зміни були внесені й до Програми організації харчування здобувачів освіти – яка дозволяла фінансувати безоплатне харчування пільгових категорій дітей, а відтепер і учнів 1-4 класів (остання категорія налічуватиме майже 7 тисяч осіб). До основних виконавців Програми – міської ради та виконавчого комітету були включені управління освіти і науки міської ради та заклади освіти нашої громади.

Роз’яснюючи питання начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик  зазначив, що жителі нашої громади, після того як ознайомилися з Постановою Кабінету Міністрів від 4 жовтня 2024 року №1145 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році», почали цікавитися, коли вони зможуть скористатися цієї послугою.

«Цей процес не відбувається  миттєво і сам по собі. Для цього потрібно прийняти певні рішення, - зазначив Юрій Петрик, – і сьогодні ми досить швидко приймаємо їх. По-перше, мають бути зараховані кошти до місцевого бюджету, за які можна здійснювати організацію харчування. Необхідно закупити продукти харчування. Оскільки у нас додається достатньо велика кількість учнів, яка отримуватиме безкоштовне харчування, об’єми закупівель також зростуть. І ми повинні пройти цю процедуру. Безкоштовно і за кошти батьків у наших закладах освіти будуть харчуватися близько 11 тис. дітей. Це зумовлює те, що штатні розписи  установ освіти повинні мати необхідну кількість працівників. У нас є певна кількість вакансій кухарів, шеф-кухарів, підсобних працівників, комірників. Коли ми впровадимо систему харчування для учнів 1-4 класів, нам додатково, відповідно до розрахунків, потрібно ввести до штатних розписів 53,5 штатних одиниць.

Ще одним питанням, яке потрібно вирішити для організації харчування, є забезпечення обладнанням та посудом. Оскільки раніше ми харчували лише дітей пільгових категорій, то протягом останніх 5 років ми замінювали великі енергозатратні мийні машини на компактні і завдяки цьому справлялися. Сьогодні, аби забезпечити таку послугу, ми повинні з місцевого бюджету виділяти фінансові ресурси для поновлення матеріально-технічної бази харчоблоків. Зокрема це стосується посуду. Але я можу запевнити, що вже від завтра, 16 жовтня, всі заклади освіти нашої громади комунальної власності розпочнуть харчувати всіх дітей 1-4 класів безкоштовно».

Бюджетне питання

Під час засідання також  внесли зміни до рішення міської ради від 19 грудня 2023 року № 4993-48-VІІІ «Про бюджет Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік».

Зокрема,  затвердили субвенцію у сумі 15 млн 107 тис. грн, яка надійшла з державного бюджету на забезпечення харчування учнів початкових класів.

Збільшили на понад 73 тис. грн субвенцію з місцевого бюджету на виконання окремих  заходів з реалізації соціального проєкту «Активні парки- локації здорової України» та зменшили на 26, 3 млн грн субвенцію з державного бюджету на проєкти в рамках Програми відновлення України.

За пропозицією начальника управління освіти і науки депутати додатково виділили 2, 5 млн грн на придбання необхідного обладнання та посуду у навчальні заклади.

Також депутати підтримали виділення 510 тис грн на закуплю гемоаналізатора для забезпечення роботи ВЛК, що функціонує на базі лікарні №1.

Фото