Як уберегтися від харчових отруєнь

|  20. 07. 2018

Гострі кишкові інфекції і харчові отруєння – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань та станів, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирих продуктах тваринного походження (м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, рибі), немитих фруктах та овочах.  

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших ознаках захворювання негайно звертайтеся до лікарів.  

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, потрібно вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуватися 5 основних правил приготування та зберігання безпечної їжі :


Підтримуйте чистоту:

- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

- мийте руки після відвідування туалету;

- мийте і дезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, яке використовується для приготування їжі;

- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. 


Відокремлюйте сиру їжу від готової:

- відокремлюйте сире м’ясо, птицю і рибу від інших харчових продуктів;

- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

- зберігайте їжу у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.


Ретельно та правильно готуйте їжу:

- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

- доводьте страви до кипіння, щоб бути певними, що вони готувалися при температурі щонайменше 70°С;

- стежте, щоб сік м’яса чи птиці при приготуванні був прозорим, а не рожевим;

- ретельно підігрівайте приготовану їжу.


Зберігайте їжу при безпечній температурі:

- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш, ніж на 2 години;

- зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;

- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.


Використовуйте чисту воду і свіжі продукти:

- використовуйте лише воду, в чистоті якої ви впевнені;

- обирайте свіжі і незіпсовані продукти;

- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо якщо плануєте вживати їх сирими;

- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

 Насолоджуйтесь теплими літніми днями та бережіть себе і своїх близьких від харчових отруєнь!


Інформація від управління охорони здоров’я