ЙОД В ЖИТТІ ЛЮДИНИ

Дата : 
2017-08-18

Досить часто ми чуємо, що в раціоні харчування сучасної людини мало йоду. Чому  цей мікроелемент такий важливий  для здоров’я і чим грозить нам відсутність його?

Без йоду не відбувається   синтез гормону щитовидної залози – тироксину, який контролює і посилює інтенсивність обміну речовин: водно-сольового, обміну білків, жирів і вуглеводів, теплообміну в організмі, поділу і росту клітин, роботу печінки і серцево-судинної системи, створення фагоцитів – патрульних клітин в крові, які повинні знищувати чужорідні тіла. Крім цього саме від цього гормону залежить стан нервової системи, емоційний стан людини і її психологічне здоров’я.

Якщо разом із їжею в організм надходить недостатньо йоду, то щитовидна залоза виробляє мало тироксину. Такий стан називається йододефіцитом.

Найчастіше недолік йоду впливає на роботу нервової системи: людина стає забудькуватою, у неї погіршується увага і реакція, з’являється роздратованість, сонливість, депресія, слабне імунна система. Виникають проблеми з серцем і судинами: аритмія, підвищується тиск, понижується рівень гемоглобіну у крові.

Одним із наслідків йододефіциту є збільшення ваги тіла - тому що тироксину замало для того, щоб процес витрати енергії йшов нормальним шляхом і вона відкладається у вигляді жирових запасів. Тому якщо ви повноцінно харчуєтесь і багато рухаєтесь, але не можете звільнитись від зайвих кілограмів, то варто звернутися до ендокринолога - уповільнений обмін є однією з ознак йододефіциту.

Якщо ж дефіцит йоду давно не поповнюється, то тканини щитовидної залози починають розростатися, намагаючись компенсувати недолік виробництва тироксину кількістю клітин. Таке збільшення щитовидної залози називається зобом.

Особливо небезпечним є йододефіцит для вагітних жінок. Якщо цього мікроелемента не вистачає, вагітність може перерватись,  немовля народитися мертвим або із серйозною вадою - кретинізмом.

Не менш важко переносить дефіцит йоду організм дітей: вони відстають в розумовому і фізичному розвитку. Як правило, це сповільнює ріст тіла і порушення сприйняття інформації і мови.

Надлишок йоду є таким же ж небезпечним, як і його недолік. Людський організм потребує мікроскопічних доз цього елемента. У великих дозах це просто отрута. Під час Чорнобильської катастрофи були випадки важких отруєнь, коли люди з переляку пили йодну настойку, щоби захиститися від радіації.

Скільки йоду потрібно організму?

Медики інформують – всього 2-4 мкг на 1 кг ваги тіла (в середньому). Для дорослого чоловіка це складе 150- 200 мкг на добу. Молодим людям в період статевого дозрівання, вагітним жінкам і жінкам, що годують грудьми, треба більше  200 мкг.

Зовсім недавно вважалося, що дефіцит йоду в Україні відчувають головним чином жителі західних областей. Сьогодні ж ситуація у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС погіршилася – часті патології щитовидної залози реєструються по всій країні. За радянських часів профілактика хвороб, пов’язаних з дефіцитом йоду, велася за допомогою використання йодованої солі – найпростішого, дешевого і доступного продукту, що містить цей мікроелемент, який впливає не  лише на здоров’я, але і на інтелект нації. 

Чому в деяких районах дуже мало йоду?

Сполуки йоду легко розчиняються у воді, тому в горах або скалистих місцевостях, які знаходяться далеко від морів, їх просто вимивають дощі і потоки води.

В яких продуктах міститься йод?

Основними джерелами йоду серед продуктів харчування є морська риба, морська капуста, креветки  та інші морепродукти, квасоля, чечевиця, морська капуста, морква, цибуля, стручкова квасоля, сушена слива  та інші продукти харчування з добавленою йодованою сіллю.


 


Найбільшим джерелом йоду вважають воду, хоча в ній його то багато, то мало – все залежить від місцевості.  Балтійське і Чорне моря багаті цим елементом, тому людям дуже корисно відпочивати на цих пляжах. Біля моря добову норму йоду ми отримуємо за рахунок йоду з повітря.

Чи вистачає нам йоду?

Недостачу йоду може виявити тільки лікар-ендокринолог на основі аналізів крові і сечі. При цьому він може призначити спеціальні вітамінно-мінеральні препарати, які мають йод. Тип препарату і його дозування підбирається тільки після розгорнутих аналізів.

Для збагачення раціону йодом зараз випускають спеціально марковані харчові продукти, в які добавляють від 10 до 30 відсотків добової норми цього мікроелемента.

Найбільш популярною серед цих продуктів є йодована кухонна сіль. Якщо нею користуватися замість звичайної, можна отримати всю добову норму йоду. При інтенсивному кип’ятінні йод випаровується. Йодована сіль   зберігає свої якості не довше 3-4 місяців в закритій тарі.


Методист обласних курсів удосконалення керівних кадрів

НМЦ ЦЗ та БЖД Київської обл. Марія Сопронюк