Набули чинності оновлені вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій!

Дата : 
2024-10-17

З 1 жовтня 2024 року набули чинності оновлені вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій, які передбачені наказом МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року № 280» від 08.11.2023 № 1925. Документ оновить вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій. Згідно зі ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», обов’язкові та періодичні профілактичні медогляди працівників окремих професій та виробництв, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення та може призвести до поширення інфекцій, проводяться коштом роботодавців (незалежно від форми власності). Витрати медичних установ, пов’язані з проведенням медогляду працівників бюджетних організацій, покриваються рахунком коштів, передбачених для утримання відповідного закладу охорони здоров’я.

Медогляди працівників проводять для того, щоб визначити, оцінити та зафіксувати стан здоров’я працівника, з’ясувати, чи може він виконувати певні трудові обов’язки, та встановити медичні протипоказання, своєчасно виявити гострі та хронічні захворювання, а також для профілактики виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб. Проводити медичні огляди працівників необхідно навіть в умовах дії воєнного стану.

Насамперед зміни торкнуться переліків виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені не вакциновані особи або особи, хворі на визначені інфекційні хвороби.

Перелік необхідних обстежень лік... | від 23.07.2002 № 280 (rada.gov.ua)

Змінено також перелік інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для не допуску до виконання професійних обов’язків. Так, перелік було розширено інфекційними хворобами, що можуть викликати надзвичайні ситуації в системі громадського здоров’я, а натомість виключені такі, що не передаються від людини до людини.

Найбільших змін зазнав перелік необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів. Перелік доповнено обов’язковими лабораторними (загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові), інструментальними (вимірювання артеріального тиску та ЕКГ) і фізикальними обстеженнями. Враховуючи, що деякі сфери діяльності працівників, які проходять медичний огляд, пов’язані з щоденним безпосереднім контактом з людьми, до необхідних лікарів-спеціалістів додано лікаря-психіатра.

Флюорографія або рентгенологічне обстеження органів грудної клітини проводитиметься виключно за наявності факторів ризику наявності у працівника туберкульозної інфекції – після проходження анкетування.

Бактеріологічні дослідження (так звані «кишкова група» і «мазок на стафілокок») стануть обов’язковими лише для працівників, які безпосередньо пов’язані з виготовленням та реалізацією продуктів харчування.

Вакцинація – найліпший засіб специфічної профілактики інфекційних хвороб. Вже з жовтня 2024 року, якщо працівник ризикує інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або може інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб є специфічна профілактика, такий працівник не допускатиметься до роботи не маючи відповідного захисту.

Зокрема, затверджено Перелік виробництв, професій, організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, яким не зроблено щеплення проти визначених інфекційних хвороб. До даного переліку ввійшли наступні заклади: притулки для дітей, дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, лікувально-профілактичні заклади / санітарно-профілактичні заклади / установи та заклади системи соціального захисту населення, працівники закладів вищої освіти, які відповідно до своїх посадових обов’язків мають контакт із кров’ю та її компонентами, перукарні, косметичні та масажні кабінети, кабінети татуажу, салони пірсингу та віражу, працівники з обслуговування водоочисних споруд, водопровідних мереж та інші.

Додатково інформуємо, що відповідно до пункту 4 статті 45 статті Закону України «Про систему громадського здоров’я» суб’єкти господарювання несуть відповідальність за організацію та своєчасність проходження працівниками обов’язкових медичних оглядів і допуск їх до роботи без наявності необхідного медичного висновку згідно із законодавством.

Результатом проходження медичного огляду є наявність у працівника ОСОБИСТОЇ МЕДИЧНОЇ КНИЖКИ (Форма первинної облікової документації № 1-ОМК), заповненої відповідно діючих вимог.

Принагідно нагадуємо, що дбати про своє здоров’я необхідно не лише шляхом проходження медичного огляду. Дотримуйтеся правил здорового способу життя: правильно харчуйтеся, будьте фізично активними, стежте за режимом сну, вакцинуйтеся, виконуйте правила загальної гігієни.

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області