Внесок громади у відновлення здоров’я захисників і захисниць України

|  08. 10. 2024

Військові події в Україні стали поштовхом до проведення докорінних змін в організації реабілітаційної допомоги. Нині, всі чітко усвідомлюють, що система реабілітації у нашій державі потребує змін, розвитку та удосконалення. Білоцерківська громада постійно допомагала медичним установам, які надають послуги нашим військовим, купуючи необхідне обладнання, надаючи за запитами медичне устаткування тощо.

Вчергове у громаді проведено велику роботу щодо організації належного функціонування та забезпечення роботи реабілітаційного відділення для наших захисників.

У нас діє Програма надання фінансової допомоги військовим частинам та органам військового управління Збройних Сил України, які розташовані на території Білоцерківської міської територіальної громади. У рамках Програми у минулому році міською радою було виділено кошти у вигляді субвенції у сумі понад 10 млн грн на проведення капітального ремонту та закупівлю необхідного медичного обладнання для вкрай необхідного реабілітаційного центру.

Тож, днями у громаді відбулося відкриття цього центру для наших захисників, на яке завітали голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, заступник голови Київської обласної військової адміністрації Леся Карнаух та ін.

Під час відкриття начальник Білоцерківського військового госпіталю Андрій Галушка зазначив: «Ми довго чекали на створення даного реабілітаційного центру і, дякуючи зусиллям Білоцерківської та Узинської громад нам вдалося створити потужний і комфортний реабілітаційний центр. Установа складається з неврологічного відділення і суто реабілітаційної складової. Відділення розраховано на фізичну одночасну реабілітацію 20 пацієнтів, також тут будуть елементи психологічної та медичної реабілітації. Метою створення центру було - у межах однієї громади організувати повний цикл лікування і реабілітації поранених. Тобто після лікування у шпиталі, пацієнти тут матимуть змогу отримати реабілітацію. У наших подальших планах організувати ще один напрям – здійснення процесу протезування. Основна наша задача повернути захисників у стрій, а у разі отримання інвалідності - підготовка до повернення у цивільне житті».

Тож, почесне право перерізати символічну червону стрічку до нового медичного закладу було доручено начальнику Білоцерківського військового госпіталю Андрію Галушці, голові Київської обласної військової адміністрації Руслану Кравченку та начальнику Національного військового медичного центру, полковнику Олегу Коліснику.

Голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко: «Відкриття реабілітаційного центру – це виконання прямих завдань Президента України щодо збільшення кількості таких установ, будівництва нових, сучасних реабілітаційних центрів. Даний центр – це відділення при місцевому військовому шпиталі. Дякую Білоцерківській громаді, яка виділила кошти для капітального ремонту. Київська обласна військова адміністрація також працює над цим завданням, ми залучали кошти від американського благодійника Делла Лоя Хансена. Він вже побудував цілі містечка для ВПО і літніх людей у Київській області. Також залучили його фінансування у сумі близько 20 млн грн на будівництво реабілітаційного центру на базі обласної лікарні №2. Це буде сучасна медична установа з напрямком протезування. Дякую всім громадам, хто залучений до цього процесу. На жаль, роботи ще багато, адже маємо велику кількість військових, які повертаються з війни та потребують як фізичну, так і ментальну реабілітацію. Наш обов’язок підтримати та надати допомогу їм. Завдання буде виконано».

Начальник Національного військового медичного центру, полковник Олег Колісник також подякував місцевим та обласним органам влади за відкриття центру: «Питання реабілітації сьогодні дуже важливе під час лікування військовослужбовців. Тому ми будемо працювати на благо і на відновлення здоров’я наших воїнів».

Секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб наголосив: «Білоцерківська міська територіальна громада допомагала, допомагає та буде допомагати Збройним Силам України. Сьогодні реалізовано важливий проєкт, його вартість з боку громади 13,5 млн грн. Вкотре дякую всім платникам податків, за те, що у нас є змога допомагати наших захисникам.

Зауважимо, що загальна площа відремонтованого приміщення становить 296,2 кв.м. Відділення містить: 5 палат, загальною площею 128,5 кв.м. Також в установі є зал апаратного лікування, зал фізичної та медичної реабілітації, масажний кабінет. Решта це технічні приміщення та приміщення загального користування.

Придбано медичне обладнання, необхідне для відділення реабілітації та відновлювального лікування, а саме апаратуру для радіотерапії, механотерапії, електротерапії та фізичної терапії. Наприклад: прилад для фокусованої екстракорпоральної ударнохвильової терапії, апарати для пасивної реабілітації плеча, ліктя, зап’ястя та ін. На ці потреби було витрачено майже 4 млн грн з місцевого бюджету.

Присутні, серед яких були і заступник міського голови Катерина Возненко, голова Узинської міської територіальної громади Віталій Гринчук та інші гості оглянули приміщення та встановлене обладнання, поспілкувалися з лікарями, які працюватимуть у відділенні та пацієнтами.

Під час заходу за значний особистий внесок у справу розбудови, розвитку, життєзабезпечення Збройних Сил України, сумлінне служіння українському народові, зразкове виконання службових обов’язків, високий професіоналізм, проявлений в умовах збройної агресії російської федерації проти України було нагороджено відзнакою Міністерства оборони України - медаллю «За зміцнення обороноздатності» полковника медичної служби Андрія Галушку. Нагороду вручив Начальник Національного військового медичного центру, полковник Олег Колісник.

Робота над удосконаленням та розширенням реабілітаційних послуг в громаді триватиме й надалі – це наш внесок у відновлення здоров’я військових, а також можливість віддячити їм за захист.

Фото