Профілактика небезпечних інфекцій

Дата : 
2024-09-30

 Інфекційні хвороби небезпечні своїми ускладненнями, що можуть призвести до інвалідності, або смерті. Деякі інфекції можна запобігти завдяки вакцинації.

 Вакцинація (щеплення) – це спосіб масової профілактики вірусних та бактеріальних захворювань. Імунізація виконує два завдання: «захист людини» та «захист суспільства». Імунітет формується саме шляхом вакцинації. За допомогою набутої внаслідок імунізації опірності організму можна запобігти початку інфекційного захворювання та його тяжкого перебігу. Якщо рівень охоплення населення щепленнями становить 95–98%, то хвороба не буде поширюватися. Вакцинація формує колективний імунітет, який запобігає епідемії та захищає тих громадян, які мають протипоказання до вакцинації.

 Згідно Національного календаря профілактичних щеплень, вакцинації для профілактики:

  •  гепатиту В підлягають усі новонароджені у перший день від народження, у 2 та 6 місяців. Гепатит В невиліковне захворювання, що може призвести до цирозу, раку печінки та інших небезпечних хвороб;
  • туберкульозу (БЦЖ) щеплюють на 3-5 добу від народження у пологовому будинку або в поліклініці до 2 місяців включно без проби Манту, дітей старше 2 місяців щеплюють за умови негативної проби Манту. Дана вакцина захищає дітей раннього віку від генералізованих форм туберкульозу (множинні ураження декількох органів) ;
  •  кору, паротиту та краснухи проводиться комбінованою вакциною (КПК) у віці 12 місяців, потім ревакцинація у віці 6 років;
  • дифтерії, кашлюку, правця проводять за схемою 2-4-6-18 місяців, далі від дифтерії і правця в 6 та 16 років. Імунізація від дифтерії і правця призначена не лише дітям, а і дорослим. Імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років, тому необхідна постійна ревакцинація.
  • поліомієліту здійснюють за схемою 2-4-6-18 місяців та ревакцинація в 6, 14 років. Дане захворювання призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного.
  • Hib-інфекції, яка вводиться у 2, 4 та 12 місяців. Ця вакцина захищає від групи інфекцій, що викликає гемофільна паличка типу b. Збудник цієї інфекції може викликати серйозні ускладнення: менінгіт, отит, пневмонію, артрит та ін.

 Якщо з певних причин людина не отримала всі щеплення проти вищевказаних захворювань, то їх можна здійснити за індивідуальним графіком складеним Вашим сімейним лікарем.

 Бережіть себе і будьте здорові!