Додаткова вакцинація проти дифтерії, правця та кашлюку

Дата : 
2024-09-30

 В Україні з липня розпочалися додаткові заходи (наздоганяюча кампанія) з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правцю серед груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

 Кашлюк — це гостра бактеріальна інфекційна хвороба дихальних шляхів. Характеризується важкими нападами кашлю, які можуть тривати кілька тижнів або навіть місяців. Поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні інфікованої людини. Хворіють здебільшого діти та підлітки, проте захворіти можуть і дорослі. Найнебезпечніший кашлюк — для немовлят, у яких він може викликати тимчасову зупинку дихання (апное), і загалом у новонароджених і немовлят хвороба має високий ризик ускладнень та смерті. У 2024 році в Україні від кашлюку померло двоє дітей віком до 1 року.

 Дифтерія — гостра інфекційна хвороба, яка вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру, утворюючи характерні плівки, які можуть викликати серйозні ускладнення. Бактерія потрапляє в організм людини в дихальні шляхи, де починає виділяти токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему та нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % невакцинованих хворих помирають.

 Правець — гостра інфекційна хвороба, спричинена бактерією, яка виділяє потужний токсин, вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Захворіти на правець можна, якщо збудник потрапить через пошкодження шкіри: рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом, який забруднений грунтом. Смертність від правцю досягає 25–80 %.

 Якщо Ви або Ваша дитина пропустила вищевказані щеплення, то зверніться якнайшвидше до сімейного лікаря!

 

Детальніше про кампанію на сайті МОЗ за посиланням:

https://moz.gov.ua/uk/dodatkovij-raund-z-imunizaciyi-proti-difteriyi-ta-pravcya-yak-pereviriti-svij-vakcinalnij-status-i-otrimati-sheplennya-bezoplatno