Будьте відповідальними: не спалюйте сміття на прибудинкових територіях

|  27. 09. 2024

Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля, гарантоване Конституцією України. Однак, далеко не кожен має право завдавати йому шкоди: залишати без нагляду вогнище, за наявності вітру та легкозаймистих матеріалів, адже це в лічені хвилини може призвести до пожежі, незаконно вирубувати чи пошкоджувати дерева, спалювати сміття, будівельні залишки, випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду…

У більшості випадків пожежі в екосистемах виникають в той час, коли громадяни випалюють сухе листя, сміття та рослинність на власник подвір’ях та земельних ділянках. Через пориви вітру вогонь часто перекидається на суху рослинність, тим самим знищуючи велику площу трави, що завдає великої шкоди природньому довкіллю. Спалювання сухої рослинності в Україні вже стало свого роду національною катастрофою.

 З початку 2024 року на території Білоцерківського району виникло близько 765 пожеж в природних екосистемах. У 90% випадків причина виникнення пожеж в екосистемах – сама людина, яка часто необережно поводиться з вогнем, не звертаючи уваги на необхідність суворого дотримання правил пожежної безпеки. Білоцерківське РУ ГУ ДСНС України у Київській області закликає жителів і гостей району суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, особливо під час відпочинку на природі та не провокувати виникнення пожеж в екосистемах тим самим берегти унікальну флору і фауну.

За спалювання сухої трави, побутових та промислових відходів існує відповідальність. До прикладу спалення сухостою визначається як правопорушення Кодексом України про адміністративні порушення ( ст. 77-1)

Спалювання трави, опалого листя та інших залишків рослинності на будь-яких землях сільськогосподарського призначення, біля автодоріг та залізниць, у парках та на відкритих територіях у населених пунктах обкладається штрафами:

  •       3 060 — 6 120 гривень — для звичайних громадян;
  •       15 300 — 21 420 гривень — для посадових осіб.

За спалювання трави та інших залишків рослинності на заповідних землях порушників чекають штрафи:

  •       6 120 —12 240 гривень — для звичайних громадян;
  •       21 420 — 30 600 гривень — для посадових осіб. 

 

Якщо ви вирішили спалити побутові відходи, то варто пам’ятати про те, що законодавством передбачено, що термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах. Спалювання побутових відходів дозволяється лише на енергетичні цілі з метою одержання теплової та/або електричної енергії.

Так, відповідно до п. 2.5. Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України № 145 від 17.03.2011, забороняється спалювати побутові відходи на об’єктах благоустрою та на об’єктах поводження з відходами, не призначених для цього.

Згідно з ч.2 ст. 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» до об’єктів у сфері благоустрою населених пунктів належать прибудинкові території.

Отож, спалювати тверді побутові відходи заборонено, а відповідно за такі дії передбачена відповідальність.

Дії щодо спалювання сміття на прибудинковій території підпадають під кваліфікацію трьох статей Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зокрема, статтею 52 КУпАП передбачено відповідальність за псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення, відповідно до ст. 82 КУпАП, тягне за собою накладення штрафу на громадян  від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно ст. 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Просимо всіх, хто виявив такі факти спалювання телефонувати до Центру оперативного реагування (ЦОР) - працює цілодобово:

067 -310-77-55

099 -310-77-55

063 - 310-77-55

0456-34-93-06.

та до Поліції  102.

Будьте відповідальними!