Пресконференція Володимира Вовкотруба

|  06. 09. 2024

6 вересня секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб провів традиційну пресконференцію для представників місцевих ЗМІ, аби поінформувати про низку важливих питань, які здійснюються у нашій громаді для життєзабезпечення, та відповісти на запитання журналістів.

Стан води у р.Рось

Тож першим питанням, на якому зупинився спікер, стало питання, яке неабияк схвилювало жителів Білої Церкви та майже тиждень є актуальним - стан р.Рось та загибель риби у ній.

Володимир Вовкотруб зазначив:

«Ситуація, яка склалася з р.Рось, наразі є вкрай катастрофічною. Минулого тижня було помічено мор риби. Щоб з’ясувати причину, працівниками Держпродспоживслужби були відібрані проби води та біоматеріалу з р. Рось для проведення лабораторних досліджень. Аналізи проб відібраної поверхневої води з річки в районах пляжів, показали чинник розчинного кисню – 1,24 мг/л та 0,99 мг/л, при нормі 4 мг/л. Тобто показник був менший у 4 рази. Це і є причина, з якої загинула риба. Переважно зафіксовано загибель риби, яка більш чутлива до кисню: судак, окунь.

Для вирішення цього питання була проведена велика робота. Приємно, що у цій ситуації є підтримка різних органів і установ. Ми провели засідання комісії ТЕБ і НС, звернулися до Білоцерківської РДА, Держводагенства та Держрибагенства України. Допомагали й ГО «Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій», наша Аварійно-рятувальна служба, яка знаходиться на р.Рось, ДЖКГ, Держпродспоживслужба, місцевий підрозділ нацполіції та Муніципальна варта. Спільними зусиллями ми оперативно спрацювали на предмет вилучення загиблої риби, провели лабораторні дослідження та не допустили реалізацію такої риби на місцях стихійної торгівлі.

Нами були прийняті також і управлінські рішення: за останніми даними, рівень води у р.Рось впав на 50 см, це призвело до того, що загальний об’єм води зменшився, а щільність риби залишилася такою ж. Відтак, кисню не вистачало. Крім того, у цей період інтенсивно розвиваються синьо-зелені водорості, які сприяють гнійним процесам, що у свою чергу підвищило вміст аміаку у воді. Тому наша комісія ТЕБ і НС звернулася до керівника

Державного агентства водних ресурсів України з проханням надати більшу кількість води для річки у Білій Церкві. Ми ініціювали проведення міжвідомчих комісій з узгодження режимів роботи водосховищ комплексного призначення, і у понеділок з Косівського водосховища, яке вище за течією, було проведено скид води на 20 см, завдяки цьому вже сьогодні рівень води у Володарському водосховищі піднявся на 10 см. Сподіваємося, що найближчими днями ця вода прибуде по течії до нас.
Проблематика ще й у тому, що ми мали засушливе літо, зовсім не було дощів, вода у Київському, Канівському та Кременчуцькому водосховищі впала на 1,5 м та суттєво понизився рівень підземних вод».

 

Безпека дорожнього руху

 

Під час пресконференції Володимир Вовкотруб зупинився також на питанні безпеки дорожнього руху в громаді. Він навів статистику ДТП, які оформлювались працівниками Національної поліції України в межах міста Біла Церква. За липень цього року було зафіксовано 10 ДТП з травмованими, 4 з яких – за участю пішоходів (2 ДТП – за участю дітей); у серпні поточного року – 11 ДТП, 4 з яких – за участю пішоходів. На початку вересня було зафіксовано 2 ДТП з травмованими, в тому числі 1 випадок, під час якого був травмований пішохід (дитина). Для порівняння, в серпні минулого року сталося 23 ДТП, внаслідок яких було травмовано 4 людини. Тобто фактично, за два місяці цього року було зафіксовано менше ДТП, ніж за один місяць минулого року.

«Хотів би звернутися до водіїв з проханням бути більш уважними під час проїзду поблизу навчальних закладів та знижувати швидкість, - наголосив Володимир Вовкотруб. – Прохання також до батьків – нагадати дітям правила переходу проїжджої частини. Для безпеки руху транспортних засобів та пішоходів в разі блекауту або аварійного відключення електроживлення на 4 світлофорних об’єктах, встановлено обладнання безперебійного електроживлення. Зокрема це перехрестя просп. Князя Володимира – вул. Павліченко, перехрестя вул. 72-ї Бригади – вул. Героїв Небесної Сотні, перехрестя вул. Сквирське шосе – вул. Волонтерська, перехрестя просп. Незалежності – вул. Зенітного полку (магазин «Новус»). Крім того, на минулій сесії було виділено 1,8 млн грн на обладнання ще 10 таких світлофорних об’єктів».

Володимир Вовкторуб також відмітив, що до міської ради від жителів Білої Церкви надійшла низка звернень щодо транспортних засобів, які в своїй конструкції мають систему випуску відпрацьованих газів «прямотік» або інші вихлопні системи, де відсутній шумопоглинач. Їхнє пересування містом спричиняє значний рівень шуму, який не тільки завдає незручностей жителям, але й може викликати паніку. Рішенням виконавчого комітету від 25 квітня 2022 №225 «Про обмеження у русі деяких транспортних засобів на території Білоцерківської міської територіальної громади» було заборонено використання таких транспортних засобів на території нашої громади з 26 квітня 2022 року до припинення на території України воєнного стану. Тому патрульній поліції було рекомендовано провести рейд та вжити відповідних заходів з метою вирішення цього питання.


Підготовка до опалювального сезону

Третє питання, про яке розповів секретар міської ради, – підготовка до нового опалювального сезону:

«Готовність до опалювального сезону у Білоцерківській громаді становить 93%. Є ряд проблемних питань у т.ч. відключення електроенергії, яке, у свою чергу, не дозволяє більш оперативно працювати службам, що проводять ремонтні роботи, гідравлічні випробування мереж тощо. Але в цілому, проводяться всі роботи згідно із визначеним планом, до початку сезону він має бути виконаний на 100%.

Крім цього, нещодавно я був учасником енергетичного конгресу України, де спілкувався з представниками Уряду щодо вирішення питання відновлення електрогенерації на нашій ТЕЦ. Також ми звертаємося до всіх можливих міжнародних фондів, аби залучити грантові кошти. Зауважу, що відновлення електрогенерації ТЕЦ вартує близько 250 млн грн. Для місцевого бюджету це непідйомна сума, тому ми звертаємося в усі інстанції, аби отримати допомогу.

Ми вивчаємо й інші пропозиції, які надходять від компаній щодо когенерації (створення альтернативних джерел енергії). Надійшли запити на встановлення вітряків на території нашої громади. Проєкт новий для нас. Наразі ведеться робота з власниками земельних паїв та жителями. Взагалі планується встановлення 13 вітрових станцій, які зможуть надавати нам альтернативну енергію, оскільки стан енергетики країни складний, адже відновлення пошкоджених електростанцій потребує часу.

 

Секретар міської ради також дав відповіді на низку запитань від журналістів, які стосувалися:

  • можливого призначення Геннадія Джегура заступником міського голови – згідно з оприлюдненим проєктом рішення;

  • облаштування тротуару (встановлення металевого загородження та знака обмеження швидкості) в районі перехрестя із просп. Князя Володимира;

  • щодо встановлення нових тарифів за послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування та обговорення їх з громадськістю;

  • проведення робіт із благоустрою територій без попередньої заміни мереж теплопостачання тощо.

Детальніше про відповіді на запитання – у відео.