Відбулося засідання 58 сесії Білоцерківської міської ради

|  31. 07. 2024

31 липня відбулося позачергове засідання 58 сесії Білоцерківської міської ради VIII скликання, яке провів секретар міської ради Володимир Вовкотруб. На розгляд сесії було винесено понад 160 питань.

Під час сесії депутати внесли зміни до рішення Білоцерківської міської ради від 10 грудня 2020 року № 11-02-VIII «Про утворення постійних комісій ради, затвердження їх складу та обрання голів комісій» (зі змінами). Зокрема, до складу Постійної комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища було включено депутата Юрія Балацького, якого було введено до складу депутатського корпусу на підставі рішення міської ради № 5678-56-VIII від 30.05.2024р. (детальніше - https://bc-rada.gov.ua/node/15312).


Бюджетні питання

Під час сесії було затверджено звіт про виконання бюджету Білоцерківської міської територіальної громади за І півріччя 2024 року: по доходах в сумі 1 270 888 871 грн, по видатках та кредитуванню в сумі 1 293 462 664 грн з перевищенням видатків над доходами в сумі 22 573 793 грн, згідно з додатком, в т.ч.: по загальному фонду місцевого бюджету по доходах в сумі 1 218 730 443 грн, по видатках та кредитуванню в сумі 1 010 338 782 грн з перевищенням доходів над видатками в сумі 208 391 661 грн. По спеціальному фонду місцевого бюджету по доходах в сумі 52 158 428 грн, по видатках в сумі 283 123 882 грн з перевищенням видатків над доходами в сумі 230 965 454 грн.

Начальник управління фінансів міської ради Світлана Терещук зупинилася на чинниках, які вплинули на виконання доходної частини міського бюджету.

«Доходна частина місцевого бюджету перевиконана – 977 млн грн надійшло до нашої громади за І півріччя 2024 року. Це 101,5%, або плюс 14,6 млн грн. Але ми маємо невиконання 24 млн грн по акцизному податку на тютюн і 101 млн грн податкового боргу. Це ті кошти, які не надійшли і могли б збільшити обсяг доходної частини бюджету громади.

Субвенції надійшли в повному обсязі, а щодо спеціального фонду, по податках, які входять в бюджет розвитку, маємо перевиконання – 6 200,0 тис.грн. Ці кошти можна буде направити на видаткову частину бюджету в частині інвестиційних проєктів.

Щодо видаткової частини, то всі зобов’язання, які були взяті бюджетними установами, житлово-комунальним господарством та іншими установами, – всі вони виконані та профінансовані. Негативним є те, що ми маємо кредиторську заборгованість за І півріччя в розмірі 28 млн грн».

Також було внесено зміни до рішення міської ради від 19 грудня 2023 року № 4993-48-VІІІ«Про бюджет Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік», а саме:

У складі доходів та видатків затверджено ряд субвенцій, які надійшли з державного бюджету:

- субвенція з місцевого бюджету в сумі 163 541 322,7 грн на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених пунктами 2 - 5 частини першої статті 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I - II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, визначених пунктами 11 - 14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету»;

- субвенція з місцевого бюджету на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей учасників бойових дій на території інших держав, визначених у абзаці першому пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I - II групи з числа учасників бойових дій на території інших держав, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних з перебуванням у цих державах, визначених пунктом 7 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету - в сумі 2 178 475,97 грн.

- субвенція з місцевого бюджету на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни III групи відповідно до пунктів 11 - 14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19 - 21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – в сумі 12 494 280,15 грн.

Крім того, за рахунок перевиконання доходної частини бюджету затверджено обсяг іншої субвенції обласному бюджету Київської області на засадах співфінансування для придбання шкільного автобуса (постанова КМ України №418 від 28.04.2023 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів» (із змінами) в сумі 1 207 500 грн. Автобус буде використовуватися для довезення учнів до закладів освіти.


Робота над розробкою Правил користування електросамокатами на території громади триває

Було внесено зміни в додаток до рішення міської ради «Про план діяльності Білоцерківської міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2024 рік».

Так, з метою забезпечення безпеки дорожнього руху та культури використання легких електричних транспортних засобів, в план діяльності додано проєкт регуляторного акту «Про затвердження Правил користування легкими електричними транспортними засобами на території Білоцерківської міської територіальної громади».


Майнові питання

Депутатським корпусом було прийнято рішення про безоплатну передачу нерухомого майна з балансу КП БМР «ЖЕК №7» на управління соціального захисту міської ради. Як зазначив начальник управління комунальної власності та концесії Руслан Гребенюк, доповідаючи питання, мова йде про приміщення загальною площею 226,8 м2 за адресою: проспект Незалежності, 34 для створення офісу ветеранів.

Також з балансу служби у справах дітей було передано генератор для забезпечення діяльності Центру соціально-психологічно реабілітації дітей «Злагода». 


Інші питання, розглянуті під час засідання сесії:

- затверджено Статут Комунального некомерційного підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківська міська лікарня №1» шляхом викладення його в новій редакції;

- надано згоду на безоплатне прийняття у комунальну власність Білоцерківської міської територіальної громади підземного СТ газопроводу низького тиску по вул. Київське шосе в м. Біла Церква Київської області;

- визначено величину опосередкованої вартості найму (оренди) житла в Білоцерківській міській територіальній громаді за ІІ квартал 2024 року;

- затверджено рішення про безоплатну передачу майна з балансу комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківський міський парк культури та відпочинку імені Т.Г. Шевченка» на баланс департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради.

Під час сесії також було прийнято низку рішень щодо змін у системі освіти Білоцерківської громади – відповідно до змін законодавства України в освітній сфері.

Депутати розглянули й низку земельних питань, з яких прийняли відповідні рішення.

Фото