Історична довідка однієї з візитівок нашого міста – Костьолу

|  08. 07. 2024

5 липня у Білій Церкві відбулася презентація комплексних досліджень – історичної довідки пам’ятки архітектури національного значення «Костьол» 1812р.

 Документ розроблено ТОВ «Реставраційно-технологічний центр» на замовлення управління культури і туризму міської ради.

Директор реставраційно-технологічного центру Аліса Святина презентувала історичну довідку представникам громади, серед яких: депутати міської ради, працівники муніципалітету, архітектори, історики, археологи, культурознавці. Вона зауважила, що робота над вивченням на зведенням історичних матеріалів, які містилися різних державних архівах та музеях, тривала понад 3 місяці.

Документ містить загальні відомості про історичний та містобудівний розвиток місцевості, де розташована пам’ятка архітектури, відомості про замовника будівництва - родину Браницьких. Досліджені документи, виявили ймовірного архітектора споруди та містять хронологію, як відбувалося її будівництво, подальше використання як сакральної споруди для богослужінь. За задумом Костьол мав слугувати не лише як релігійна споруда, а разом з тим - усипальницею родини графів Браницьких. Дуже вагомим є те, що на основі довідок і звітів, які збереглися у архівах, ми, відтепер, маємо дані, як була облаштована садиба Костьолу в первісному вигляді. За тогочасними збереженими матеріалами, які автори історичної довідки надали у вигляді фотозвітів, садиба включала цілий комплекс з 11 споруд.

Це костьольна споруда та її огорожа, які збереглися донині; будинок настоятеля, флігель, льох, коптильня для шинки, будівля, шопи, будинок вікаріату, костьольний сад, які нині не існують; цвинтар - розташування не ідентифіковане. Знайдені документи мають й достатньо детальний їх зовнішній опис, а також опис інтер’єрів.

Архівні документи мають й інформацію про встановлений устрій тогочасного суспільства та розповідають про всіх служителів сакральної споруди. Сумарно Костьол функціонував за призначенням орієнтовно 127 років.

Містять дослідження й інформацію про «важкі часи» для Костьолу, коли радянська влада мала на меті знищити факт його існування як релігійної споруди:

-у 1930 р. – костьол примусово, обманними методами було закрито;

-у 1941-1944 роки – богослужіння в костьолі частково відновлені;

-у1950-ті роки – костьол використовується як лекційна зала;

-1960-ті роки - костьол використовувався як складські приміщення;

-1973 р. – костьол використовується під склад фондів і як адміністративні приміщення Білоцерківського краєзнавчого музею;

-у 1980-ті роки - костьол функціонує як зал камерної та органної музики.

Комплексні дослідження фіксують зміну аутентичного вигляду споруди, адже радянська влада добудувавши приміщення - порушила цілісний вигляд та задум. Також є дані про проведення реставраційних робіт у середині минулого століття тощо.

Працюючи над документом фахівці визначили і сучасний технічний стан споруди, зауваживши, що Костьол потребує не лише реставрації, а комплексної модернізації із заміною всіх комунікаційних мереж. Тому, як зауважила Аліса Святина ця історична довідка є «першою цеглиною» на початку роботи із збору пакету документів для подальшого відновлення надзвичайно важливої історичної пам’ятки архітектури, яка знаходиться у Білій Церкві.

«Представлені сьогодні історико-бібліографічні дослідження виконані згідно державно-будівельних норм у плані складу та змісту проєкної документації. Це не художня література, це більш технічний документ, у якому зібрані архівні дані з майже з 10 установ. Це і технічні звіти, і описи, і фіксація візитацій (інвентаризації) починаючи з початку 19 ст., що містилося на території костьольної садиби. Садиба включала цілий комплекс з 11 споруд - називалися костьольною садибою, - зазначила Аліса Святина. – Цікавим є те, що під час вивчення документів, з ймовірністю на 99% можемо сказати, що архітектором Костьолу був італієць Домінік Ботані, який також працював над архітектурою БРУМа. Ми навели приклади з центрального історичного архіву, які підтверджують співпрацю між Домініком Ботані, який працював з кінця 19 ст. у Білій Церкві, з Браницькими. Не виключення, що він може бути причетним і до розробки іншої архітектурної спадщини Білої Церкви. Також ми вперше публікуємо архівні фотографії, які були нами взяті із будівельної бібліотеки ім.Заболотного. У нас є матеріали НАН України, які фіксують археологічні звіти проведені на Замковій горі (1979р.), є проєкти реставрації живопису, які були виконані у другій половині 20 ст. Прочитавши цю книгу ми можемо прослідкувати всю історію існування, функціонування, перетворення та історичних нашарувань костьольної садиби. На жаль, до нас дійшла лише одна основна споруда і огорожа. Проте, завдяки аналізу ми маємо інформацію, який первісний вигляд мав Костьол, які добудови пережив, а відтак, при майбутній реставрації матимемо можливість прибрати фрагменти, аби відновити його аутентичний вигляд».

Директор Реставраційно-технологічного центру поділилася, що цікавим у роботі було працювати із історичними документами, коли відчував себе ніби поринув у той час. Коли був сформований документ, працівники центру надіслали його до місцевого історика Євгена Чернецького, щоб він зі сторони фахівця, який досліджував та вивчав історію родини Браницьких та Білої Церкви, підтвердив або ж спростовував факти, чи причетність певних документів до тих чи інших подій. Адже знайдені документи вивірялися у всіх можливих джерелах. Як зазначила фахівчиня співпраця у тандемі з Євгеном Чернецьким дала змогу створити не суху технічну довідку, а з елементами художньої літератури.

Начальник відділу охорони культурної спадщини і туризму управління культури і туризму міської ради Володимир Ротаєнко: «Станом на сьогодні ми маємо надважливий документ для об’єкту культурної спадщини - Костьолу. Історична довідка стане фундаментом для подальшого виготовлення проєктно-кошторисної документації для реставрації нашої пам’ятки національного значення. Переконаний, що у подальшому, після нашої Перемоги, ми все таки зможемо вступити в процес участі у великій реставрації костьолу і для цього ми маємо бути готові документально. Маючи необхідний пакет документів, ми зможемо у максимально короткі терміни залишити заявку на реставрацію Костьолу, який є одним із об’єктів туристичного маршруту Білої Церкви, знаходиться в історичному місці – Замковій горі. Нашим завданням є залишити історію і для наших нащадків. Крім того, презентована сьогодні історична довідка ще є важливою й для кожного жителя Білої Церкви, адже відтепер не потрібно шукати інформацію про історію Костьолу у різних джерелах, оскільки саме цей документ максимально увібрав у себе всю наявну інформацію та фотофіксацію архівних даних».

У заході також взяли учать секретар міської ради Володимир Вовкотруб, заступники міського голови, начальник управління культури і туризму міської ради Юлія Ковальська, заступник директора Київського обласного центру охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Сергій Васильонок, директор Білоцерківського будинку органної та камерної музики Віталій Саражинський, фахівець ТОВ «Реставраційно-технологічний центр» Дмитро Трохимчук.

Фото