Запитання від журналістів. Пресконференція міського голови

|  17. 01. 2024

Журналістів, які прийшли на пресконференцію, цікавили питання, які набули розголосу в інтернет-мережі, зокрема стосовно муніципального притулку для безхатніх тварин.

Міський голова зазначив, що будівництво притулку було ще в його передвиборчій програмі 2015 року. У 2016 році міською радою було виділено землю, а в 2017 розроблений проєкт, вартість реалізації якого на той час становила 25 мільйонів гривень. Утім постало питання щодо подальшого утримання тварин, оскільки кількість безпритульних тварин у громаді вдесятеро перевищує можливості такого притулку, а утримання однієї тварини на рік становить близько 40 тисяч гривень. Згідно з проєктом, притулок зможе працювати виключно на стерилізацію, лікування і короткотермінову перетримку тварин, а потім їх знову випускатимуть на вулицю. Тож проєкт було відкладено, оскільки кошти на відлов, стерилізацію і щеплення тварин міською радою і без того виділяються щороку, і ця робота проводиться відповідними ветеринарними спеціалістами. Тварини після стерилізації стають менш агресивними. 

«Звичайно, насамперед потрібно працювати із власниками тварин, з їхньою відповідальністю за стерилізацію, самовигул і особливо поводження з народженими цуценятами, але такі закони можуть прийматися виключно на рівні держави. Також міська влада в умовах обмежених фінансових ресурсів повинна розставляти пріоритети, і безпека громади, соціальний захист жителів та допомога військовим мають першочергове значення під час війни», – підкреслив міський голова Геннадій Дикий.

Крім того, журналістів цікавило питання посилення охорони у приміщенні міської ради. 

Міський голова зазначив, що будівля міської ради є стратегічним об’єктом, з якого здійснюється управління великою громадою, тож вона, безперечно, може стати мішенню для провокацій чи інших диверсійних заходів. Задача муніципалітету максимально убезпечити працівників виконавчих органів, присутніх у приміщенні, і в тому числі депутатів міської ради. 

«Усі муніципалітети великих міст та громад вже багато років, як запровадили у своїх приміщеннях карткову пропускну систему. Білоцерківська міська рада максимально намагається бути відкритою і демократичною, але військовий час диктує свої умови та зобов’язує приділяти увагу безпеці хоча б у мінімальних межах», – наголосив Геннадій Дикий.