На часі – питання безпеки: облаштування укриттів та системи відеоспостереження. Пресконференція міського голови

|  17. 01. 2024

Під час пресконференції, яка відбулася 16 січня, Геннадій Дикий наголосив, що після того, як була деокупована північ Київщини і ворог перейшов до іншої тактики, а зокрема обстрілів наших міст, сіл та критично важливих об’єктів, було розпочато роботу з облаштування укриттів. Тому із середини 2022-го до середини 2023 року були виконані ремонтні роботи та облаштовано близько 370 укриттів, тобто кожного дня здавалося в експлуатацію одне укриття, роботи з їх облаштування проводилися без вихідних. 

Значні зусилля були докладені для облаштування укриттів у навчальних закладах. Це дало змогу більшій кількості дітей розпочати новий навчальний рік із 1 вересня в режимі офлайн. Зокрема були проведені роботи із розширення укриттів, встановлення вентиляційних систем. 

«Нашою метою є забезпечити навчальні заклади укриттями і максимально збільшити можливість навчання офлайн у першу зміну. У шкільних начальних закладах було облаштовано 37 укриттів, усі вони працюють. У дошкільних навчальних закладах було відремонтовано 41 укриття, і сьогодні всі охочі батьки дошкільнят можуть скористатися послугами ДНЗ», – наголосив Геннадій Дикий.

У питанні облаштування укриттів увагу було приділено також закладам позашкільної освіти, спортивним школам, школам мистецтв громади. Де це було можливо, обладнали укриття, завдяки чому навчання відбуваються практично в усіх закладах. 

Крім того, було облаштовано понад 250 укриттів у багатоповерховому житловому фонді. 

«Був виконаний величезний обсяг роботи, адже в багатьох випадках підвали по висоті не відповідали нормам та стандартам, і доводилося буквально знижувати рівень підлоги та виконувати всі інші види ремонтних робіт», – пояснив міський голова.

Варто відмітити, що із загальної кількості 244 укриття обладнані камерами спостереження, електронними замками, які, по-перше, допомагають зберегти майно, а по-друге, спрацьовують від єдиної системи оповіщення та відчиняються автоматично під час тривоги. В інший час вони зачинені. 

Ця система працює досить ефективно, адже кількість кражідок звелася практично до нуля, до того ж, камери дають позитивний ефект. 

Міський голова Геннадій Дикий зазначив, що кількість камер була також збільшена і на вулицях міста. Протягом 2023 року було встановлено та інтегровано до системи «Безпечна Білоцерківська міська територіальна громада» 281 камера відеоспостереження. У переважній більшості камери мають здатність розпізнавати номерні знаки транспортних засобів, які рухаються по місту. Також вони дають змогу швидко та ефективно розкривати не тільки злочини, а й дрібні правопорушення.

Сьогодні на території Білоцерківської міської територіальної громади, з укриттями включно, налічується 717 камер відеоспостереження, які інтегровані в одну систему.