Обережно, крига: правила безпечної поведінки

|  11. 01. 2024

Білоцерківське районне управління ГУ ДСНС України у Київській області нагадує громадянам, як уникнути трагедії на воді взимку!

На жаль, 10 січня в селі Чернин Таращанської МТГ Білоцерківського району на кризі загинув чоловік 1972 року народження, який вирішив швидше дістатися на роботу, скоротивши шлях через замерзлу водойму.

Шановні громадяни, перебуваючи на кризі: чи то рибалячи, чи то активно відпочиваючи – потрібно дотримуватися правил поведінки на льоду!

Пам’ятайте: перш ніж ступати на кригу, потрібно переконатися у її достатній товщині. У різних місцях річок, озер товщина льодового покрову може бути різною. Виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см, масова пішохідна переправа може бути організована лише за товщини льоду понад 15 см, а під час масового катання на ковзанах лід має бути не тоншим за 25 см. Міцна крига, на відміну від слабшої (білої та жовтуватої) має зазвичай синюватий або зеленкуватий відтінок.

Перед переходом водойми льодом слід враховувати:

- поблизу кущів, очерету, у місцях, де водорості вмерзли в лід, він може бути тонким або крихким;

- під час руху необхідно оминати ділянки, покриті товстим шаром снігу, оскільки під снігом лід завжди тонший;

- у місцях, де б’ють джерела, де швидка течія, лід завжди тонкий;

- необхідно взяти із собою палицю, для того щоб перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею з’являється вода – лід пробивається, то необхідно негайно повертатися на те місце, звідки ви починали рухатись. Причому перші кроки необхідно робити, не відриваючи ступні ніг від льоду.

Також врахуйте, що:

- виходити на лід можна тільки за стійкої морозної погоди;

- переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях;

- забороняється виходити на лід, товщина і міцність якого вам невідомі;

- забороняється спускатися на лижах, санчатах з крутого берега на неперевірений на міцність і товщину лід;

- забороняється збиратися на льоду великими групами в одному місці.

У свою чергу, застерігаємо батьків: не відпускайте своїх дітей самих гратися на замерзлих водоймах! Розповідайте їм про небезпеку, яку несе в собі тонка крига!

Бережіть своє життя та життя своїх дітей!

Богдана ШТИКА
Білоцерківське РУ ГУ ДСНС України у Київській області