Відбулося засідання виконавчого комітету міської ради

|  10. 01. 2024

9 січня відбулося засідання виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, під час якого було прийнято низку важливих рішень для життєдіяльності нашої громади.

Про відшкодування з місцевого бюджету частини відсотків за кредитами для ОСББ

На засіданні виконкому було затверджено Порядок відшкодування з місцевого бюджету частини відсотків за кредитами, залученими об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків Білоцерківської міської територіальної громади. Як відмітив заступник міського голови Василь Морський, Порядок розроблено на виконання Програми відшкодування з місцевого бюджету частини відсотків за кредитами, залученими об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків Білоцерківської міської територіальної громади, які беруть участь у Програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ» державної установи «Фонд енергоефективності», на 2024-2026 роки, затвердженої рішенням міської ради від 30 листопада 2023 року № 4789-47-VIII. Програма та Порядок затверджуються в Білій Церкві вже четвертий рік поспіль.

Затверджено фінансові плани на 2024 рік

Також було затверджено фінансові плани на 2024 рік комунальних підприємств та комунальних некомерційних підприємств Білоцерківської міської ради (лікарняних закладів). З даного питання доповіла начальник управління економічного розвитку міської ради Юлія Орел. Фінансовий план – це документ, який затверджується Засновником з метою здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю комунальних підприємств та відображає плани підприємства на поточний рік в результаті провадження своєї статутної діяльності. Щокварталу підприємства звітують про виконання фінансових показників, зазначених у фінансовому плані, перед Засновником. За результатами аналізу цих показників, за необхідності міська рада може приймати рішення щодо подальшої діяльності підприємств.

Затверджено тарифи на ритуальні послуги

Під час засідання виконавчого комітету було прийнято рішення «Про тарифи на ритуальні послуги». Процедуру обговорення проєкту регуляторного акта – відповідного проєкту рішення було завершено, погодження від регулятора отримано.

Перший заступник міського голови Інна Новогребельська, яка доповідала з даного питання, наголосила, що план регуляторної політики приймається міською радою щороку, і комунальне підприємство Білоцерківської міської ради «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг» заявило про перерахунок тарифів на надання ритуальних послуг. Останній раз тарифи для КП БМР «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг» були затверджені в 2020 році, тому станом на сьогодні ціни та соціальні гарантії, які застосовуються при розрахунку тарифів на 2024 рік, не можуть бути актуальними.

«Основні статті, з яких відбулося підвищення, – це витрати на паливно-мастильні матеріали – майже вдвічі; здорожчання електроенергії в 2,5 рази та зростання рівня мінімальної заробітної плати на 30%, – наголосила Інна Новогребельська. – Єдиною метою прийняття даного рішення є приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня, щоб підприємство мало змогу працювати надалі. КП БМР «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг» обслуговує понад 60 га кладовища, які є комунальною власністю, та несе велику відповідальність за поховання наших загиблих бійців. За 9 місяців минулого року підприємство заплатило 4,3 млн грн податків та є одним із бюджетоутворюючих підприємств міста. Попри складні умови роботи, підприємство не є збитковим, і станом на 2024 рік показало прибуток у розмірі 10% від загальних показників діяльності».

Детальніше з рішенням можна ознайомитися на офіційному сайті міської ради.

Про організацію харчування здобувачів освіти в комунальних закладах освіти Білоцерківської громади з січня 2024 року

Під час засідання виконкому було прийнято рішення щодо організації харчування дошкільнят та учнів, які навчаються в комунальних закладах загальної середньої освіти громади.

Заступник начальника Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Вікторія Баранова, доповідаючи це питання, наголосила, що виникла необхідність прийняття цього рішення у зв’язку зі зниженням рівня спроможності забезпечувати харчування учнів і вихованців відповідно до харчових норм через зростання цін на продукти харчування та з метою виконання добових норм харчування згідно з вимогами чинного законодавства України.

Таким чином, вартість харчування одного вихованця в закладах дошкільної освіти було затверджено в розмірі 70 грн на день.

Відсотковий розмір плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти та дошкільних структурних підрозділах закладів загальної середньої освіти комунальної власності Білоцерківської міської територіальної громади встановлено таким чином:

- у розмірі 70% від вартості харчування на день – для батьків або осіб, які їх замінюють і які надали документ (копію наказу, довідку тощо), що підтверджує офіційне працевлаштування хоча б одного з батьків;

- у розмірі 100% від вартості харчування на день – для батьків або осіб, які їх замінюють, обоє з яких не надали документ, що підтверджує їх офіційне працевлаштування.

Безкоштовним харчуванням за кошти громади в закладах і структурних підрозділах дошкільної освіти, а також учнів денної форми навчання закладів загальної середньої освіти комунальної власності Білоцерківської міської територіальної громади, забезпечуються такі категорії дітей:

- діти-сироти;

- діти, позбавлені батьківського піклування;

- діти з інвалідністю;

- діти з сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

- діти (вихованці) спеціальних й інклюзивних груп, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку;

- діти, батьки яких були учасниками антитерористичної операції (операції Об’єднаних сил) на сході України, учасниками бойових дій антитерористичної операції (операції Об’єднаних сил) на сході України (на основі посвідчення учасника антитерористичної операції (операції Об’єднаних сил) чи довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції (операції Об’єднаних сил), забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України);

- діти із сімей загиблих (померлих) мешканців Білоцерківської міської територіальної громади, які брали участь у проведенні антитерористичної операції (операції Об’єднаних сил);

- діти, які мають статус «Дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів»;

- діти з числа внутрішньо переміщених осіб;

- діти з числа осіб, визначених у статтях 10 та 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- діти військовослужбовців Збройних сил України й інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення.

Як було зазначено, станом на 1 січня 2024 року в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти Білоцерківській громаді нараховується 5907 дітей пільгових категорій, а саме: 2192 дитини, які навчаються у закладах і структурних підрозділах дошкільної освіти комунальної власності, та 3715 учнів денної форми навчання закладів загальної середньої освіти.

Вартість харчування одного учня денної форми навчання в закладах загальної середньої освіти комунальної власності Білоцерківської міської територіальної громади становить 50 гривень на день, окрім Ліцею «Перша Білоцерківська гімназія» Білоцерківської міської ради Київської області. Згідно з окремим прийнятим рішенням, у Ліцеї було продовжено надання платної послуги з організації гарячого харчування для учнів з вибором однієї страви з двох-трьох запропонованих (дабл-меню). Окрім того, встановлено диференційований розмір батьківської плати, розмір якої за один день становить: обід №1 – 60,00 грн; обід №2 – 40,00 грн; обід №3 – 30,00 грн. Учні пільгових категорій цього освітнього закладу також будуть забезпечені харчуванням за рахунок коштів бюджету відповідно до першого, загального, рішення.

Варто відмітити, що проєкт з мультипрофільного харчування в Ліцеї «Перша Білоцерківська гімназія» був розпочатий у 2020 році та отримав багато позитивних відгуків серед учнів та батьків.

Також було встановлено вартість харчування через організацію кейтерингових послуг для одного учня Білоцерківського академічного ліцею «Вектор»-гімназії №18, Білоцерківської початкової школи №23, Білоцерківського ліцею-гімназії з інституційною формою навчання №1 – 70 гривень на день.

Звільнені від плати за харчування дитини батьки або особи, які їх замінюють, у сім’ях, у котрих сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України, для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини в закладах дошкільної освіти та дошкільних структурних підрозділах закладів загальної середньої освіти комунальної власності Білоцерківської міської територіальної громади.

Для батьків, у сім’ї яких троє і більше дітей, за харчування дітей у закладах дошкільної освіти та дошкільних структурних підрозділах закладів загальної середньої освіти комунальної власності Білоцерківської міської територіальної громади зменшено розмір плати на 50%. Станом на 1 січня 2024 року в зазначених закладах освіти навчається 167 дітей із таких багатодітних родин.

Під час засідання члени виконкому також затвердили склад комісії з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості по вул. Храпачанська м. Біла Церква. Також було розглянуто низку опікунських питань, з яких прийнято відповідні рішення.

Фото