Запобігання та протидія домашньому насильству: допомога завжди поруч

|  04. 12. 2023

1 грудня відбулося засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на території Білоцерківської міської територіальної громади.

Захід проходив під головуванням заступниці міського голови Катерини Возненко за участі всіх служб, які долучаються до допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

Як зазначила Катерина Возненко, засідання координаційної ради проводиться вже вдруге за квартал і серед питань, на яких було акцентовано увагу, - проведення щорічної акції «16 днів проти насильства», а також розробка Алгоритму взаємодії суб’єктів у випадку домашнього насильства. Допомагає Білоцерківській громаді у цих питаннях Фонд ООН у галузі народонаселення, і Біла Церква є партнером у проєкті «Міста та громади, вільні від домашнього насильства».

Катерина Возненко також поінформувала присутніх, що на 47-й сесії Білоцерківської міської ради, яка відбулася 30 листопада, було прийнято рішення про внесення змін у додаток до рішення Білоцерківської міської ради від 05 січня 2021 року №98-07-VІІІ «Про зміну найменування Білоцерківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та затвердження Положення про Білоцерківський міський центр соціальних служб шляхом викладення його в новій редакції». Відповідно до цього рішення, до штатного розпису центру соціальних служб буде введено дві штатні одиниці: фахівця із соціальної роботи та психолога. Вони будуть працювати в мобільній бригаді та виїжджати на випадки домашнього насильства.

«Це говорить про те, що ми нарешті своїми ресурсами утворюємо мобільну бригаду, яка зараз функціонує за рахунок Фонду ООН у галузі народонаселення. За цей час ми переконались у її ефективності – за результатами її роботи ми вже бачимо, що така мобільна бригада є дуже корисною. Завдяки спеціалістам вдалося надати допомогу особам, які постраждали від домашнього насильства. І вже є факти, коли спеціалісти бригади рятують життя в прямому сенсі. Це білоцерківські фахівці, які пройшли відповідне навчання, і ми хочемо, аби ця мобільна бригада і надалі працювала в нашій громаді на постійних засадах», – зазначила Катерина Возненко.


Телефон мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства: +38-095-338-49-62, з понеділка до суботи, з 8.00 до 20.00; e-mail: [email protected].

Контакти допомоги у випадку домашнього та/або гендерно зумовленого насильства можна знайти за посиланням https://bc-rada.gov.ua/node/14155.

Заступник начальника управління з питань молоді та спорту Любов Курінна поінформувала присутніх про заходи, які відбуватимуться в нашій громаді в рамках акції «16 днів проти насильства». Усі вони покликані продемонструвати, що допомога завжди поруч, і потрібно звертатися за нею. Це прості та важливі кроки, які допоможуть змінити життя.


Як було зазначено під час засідання, Білоцерківська громада має невтішну статистику щодо домашнього насильства, зокрема зумовлену і війною. За кількістю таких викликів наша громада наближається до обласних центрів, і в цьому році їх більше, ніж у попередньому.

За інформацією поліції, з 1 січня до 30 листопада 2023 року на території нашої громади було виявлено та задокументовано 657 адміністративних правопорушень за статтею 173-2 КУпАП (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування).

Завідувач сектору з питань сім’ї, оздоровлення та відпочинку дітей відділу з питань сімейної та молодіжної політики управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради Наталія Кацалап під час заходу зазначила, що на минулому засіданні Координаційної ради було опрацьовано Алгоритм дій суб’єктів, які постраждали від домашнього насильства, і завдання цієї Координаційної ради – затвердити Алгоритм взаємодії між організаціями, які беруть участь у випадках, коли є постраждала особа від домашнього насильства. Це важливо, адже саме Алгоритм допоможе скоординувати дії між суб’єктами та в найкоротший термін надати повну і всеохопну допомогу, враховуючи вік, стан постраждалого тощо. Також забезпечить бути злагоджена взаємодія поліції, медичних, освітніх закладів, мобільної бригади, служби у справах дітей, управління з питань молоді та спорту, громадської організації, яка надає вторинну правову допомогу тощо.


Директор Білоцерківського міського центру соціальних служб Людмила Севериненко розповіла про те, як така взаємодія відбувається сьогодні. Зокрема відмітила, які служби забезпечують безпеку постраждалої особи і вживають заходів щодо кривдника, як і ким надається подальша допомога постраждалим відповідно до виявлених потреб. Також наголосила, що працівники центру соціальних служб, спільно з мобільною бригадою, виїжджають за місцем проживання постраждалої особи, проводиться оцінка її потреб, аналізується ситуація, надається первинна психологічна, соціальна допомога. Якщо особа потребує надання подальших соціальних послуг після завершення кризово-екстреного втручання, то така особа далі працює з психологами центру соціальних служб і її беруть під соціальний супровід. Що стосується сімей з дітьми, обов’язково долучається служба у справах дітей.

Також працює муніципальна гаряча лінія психологічної допомоги: 0-800-501-686, з понеділка до четверга, з 08.00 до 17.00, у п’ятницю – з 08.00 до 15.45. Зателефонувавши на гарячу лінію, можна отримати всю необхідну допомогу, у тому числі й тривалу психологічну допомогу: таку послугу можуть надавати два психологи.

На жаль, є статистика, згідно з якою вчиняється насильство і до людей літнього віку з боку вже дорослих дітей. Здебільшого це психологічне, економічне насильство, але є факти і фізичного насильства, зауважила директор Територіального центру надання соціальних послуг ім. П.Новотні м. Біла Церква Ірина Дога. І кількість таких випадків зросла, особливо після повномасштабного вторгнення. У Терцентрі працює юрист, мобільна бригада, яка виїжджає на виклики, фахові спеціалісти, які працюють із людьми похилого віку та особами з інвалідністю. Також відмітила, що Терцентр спільно з центром соціальних служб може комплексно обслуговувати родини, адже від насильства можуть постраждати всі члени родини – і діти, і батьки, і представники старшого покоління.

За пропозицією присутніх, було вирішено відправити на спеціалізоване навчання психолога Терцентру і включити цю установу до Алгоритму взаємодії суб’єктів у випадку домашнього насильства.

Як зазначила головний юрист Білоцерківського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Нелько, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, мають право на безоплатні послуги юриста з будь-яких питань. А також безоплатні послуги адвоката (вторинна правова допомога) надаються постраждалим особам з питань щодо розірвання шлюбу, видачі обмежувального припису судом, представництво в суді за справами за ст.173-2 КУпАП, ст.126-1 ККУ.

Для цього варто звернутися до системи безоплатної правничої допомоги. Щоб отримати усну консультацію, телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103. Контактний центр працює в будні з 8:00 до 18:00. Або звертайтеся до найближчого бюро правничої допомоги: https://bit.ly/bpd_buro Детальніше тут https://new.bc-rada.gov.ua/typy_materialiv/novyny_partneriv/bezoplatna_p.... За 2023 рік в міському центрі зареєстровано близько 40 таких звернень.

За підсумками засідання Координаційної ради були затверджені План заходів у рамках щорічної акції «16 днів проти насильства» та Алгоритм взаємодії суб’єктів у випадку домашнього насильства.

>>> Більше світлин <<<