Працюємо над розробкою Програми розвитку малого і середнього підприємництва у громаді на 2024-2026 рр.

|  01. 12. 2023

1 грудня на базі Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви відбувся «круглий стіл» на якому було презентовано проєкт Програми розвитку малого і середнього підприємництва в Білоцерківській міській територіальній громаді на 2024- 2026 роки. Представників громади та бізнесу, які мали можливість долучитися онлайн також були ознайомлені з одним із елементів, який допоможе якісно та виважено розробити Програму - «Дорожньою картою» розвитку підприємництва у нашій громаді.

Захід був організований управлінням економічного розвитку Білоцерківської міської ради та КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» в межах програми міжнародної допомоги «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Мета програми – створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств, підтримка інновацій та стимулювання експорту, що є шляхом до сталого й рівномірного економічного зростання.

Вітаючи учасників «круглого столу» заступник міського голови Василь Морський подякував усім підприємцям, які працюють в нинішніх, надзвичайно складних умовах: «У громаді станом на 2021 рік було зареєстровано 19 тисяч суб’єктів підприємницької діяльності. Сьогодні ми маємо вже – 21 тисячу, 90% з яких - це малі та середні підприємства. Без перебільшення можна сказати, що за рахунок сплачених ними кошти у вигляді податків живе громада та відбувається фінансова підтримка армії.

Наразі виконавчим комітетом міської ради, депутатським корпусом, разом з нашими партнерами GIZ розробляється нова Програма, яка повинна сприяти поліпшенню інвестиційного клімату та клімату ведення бізнесу в цілому. Тому ми повинні напрацювати такий документ, який дав би можливість економічного розвитку нашої громади задля перемоги України».

Під час заходу експерт проєкту, Berlin Economics Павло Касьянов презентував «Дорожню карту» розвитку підприємництва у Білоцерківській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки.

Головним завданням «Дорожньої карти» є довести, що навіть у складних умовах має відбуватися планування розвитку, гуртування ресурсів та виконання необхідних завдань задля мирного майбутнього.

Павло Касьянов зауважив: «Дорожня карта» - це інструмент бізнес-планування, або стратегічного планування розвитку сфери підприємництва. Вона допомагає аналізувати загальну ситуацію сфери та ключові виклики, задачі та кроки, які потрібні для створення більш сприятливого середовища розвитку МСП громади.

Розробка «Дорожньої карти» допомагає у випадках коли: плануються нові види діяльності/заходи підтримки; відбулися значні зміни у економічному середовищі; посилилася конкуренція; потрібно робити стратегічний план розвитку громади»

Отож, документ визначив, які головні стратегічні напрямки потребують змін. Так, концентрувати зусилля потрібно на:

-зміцненні місцевої інфраструктури підтримки підприємництва;

-посиленні фахового діалогу провідних учасників системи місцевого економічного розвитку громади;

-посиленні ролі органів місцевого самоврядування в управлінні місцевим економічним розвитком та сприянні малому та середньому підприємництву;

- формуванні позитивного бізнес-іміджу громади та її просування у зовнішньому середовищі;

- подальшій розбудові сприятливих умов для місцевого бізнесу (фінансові та нефінансові інструменти);

-роботі з окремими цільовими групами підприємців.

Доповідач також повідомив про головні ризики, які можуть бути під час реалізації «Дорожньої карти», головним з яким є війна в Україні, а також це можуть бути недостатня мотивація співвиконавців, обмеження експертної підтримки з боку партнерів, брак коштів та обмеження джерел фінансування тощо.

Сподіваємося, що напрацювання експертів, які створили «Дорожню карту» допоможуть нашій громаді у розробці програми розвитку підприємництва.

З проєктом головного документу щодо розвитку підприємництва на наступні роки над яким наразі працюють, учасників заходу ознайомила директор ТОВ «Агенство з розвитку підприємництва», депутат Білоцерківської міської ради Вікторія Шишковська.

Головною метою Програми є: створення найкращих умов для розвитку сильного та конкурентоспроможного сектору малого і середнього підприємництва, враховуючи тимчасово обмежені можливості фінансової підтримки та значні виклики, що постали перед країною та громадою; забезпечення зайнятості населення; покращення місцевого бізнес-клімату; запровадження інструментів інноваційної діяльності та подальша розбудова мережі інфраструктури підтримки підприємництва в громаді.

Структура економіки громади представлена такими основними галузями, як: промисловість, сільське господарство, транспорт і логістика, торгівля та послуги. Тому заходи, які передбачає Програма спрямовані на посилення спроможності інфраструктури підтримки МСП, сприяння активізації розвитку підприємництва та налагодження партнерства, прозорості ведення бізнесу, збільшення ринків збуту та ін.

Програма має посилити партнерство «влада-громада-бізнес»; вдосконалити нормативно-правову базу та регуляторні процедури; сприяти подальшому розвитку інфраструктури підтримки підприємництва та кластерних ініціатив; нарощенню експортного потенціалу підприємств громади; створенню умов для збільшення експорту продукції шляхом співпраці з торговими представництвами, торгово-економічними місіями, містами-партнерами тощо.

Вікторія Шишковська: «Програма покликана підтримувати мале та середнє підприємництво. Особливо в наданні їм інформації, яка посприяє створенню, відкриттю та залученню нових бізнесів. Вона передбачає роботу по залученню інвесторів та релокованого бізнесу до нашої громади та створення таких сприятливих умов для їх функціонування. Багато роботи було пророблено у співпраці з міжнародними партнерами щодо визначення пріоритетних напрямків у роботі. Робота над Програмою розвитку підприємництва проводитиметься й надалі, оскільки надходять пропозиції, зокрема щодо створення телеграм-каналу де була б максимально об’єднана інформація корисна для підприємців: про грантові можливості отримання фінансування, можливості навчання, роз’яснення як писати бізнес-плани, аби залучити інвесторів та ін».

Розвинуте та успішне підприємництво є фактором який
забезпечить ефективне функціонування економічної інфраструктури по всій країні. І поки наші військові тримають фронт, ми маємо всіляко сприяти розвитку бізнесу, аби економіка України працювала.

Фото