Відбувся «круглий стіл» щодо Порядку визначення плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів

|  16. 11. 2023

16 листопада відбулося засідання «круглого столу» з обговорення проєкту регуляторного акта – проєкту рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Порядку визначення плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності Білоцерківської міської територіальної громади».

Провела засідання т.в.о. начальника управління містобудування та архітектури міської ради Вікторія Пархоменко. Вона поінформувала, що попереднє рішення, яким наразі керується Робочий орган з регулювання діяльності з питань розміщення об’єктів зовнішньої реклами на території міста Біла Церква при нарахуванні щомісячної плати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу, було ухвалено Білоцерківською міською  радою 23 грудня 2005 року (рішення № 405 «Про порядок визначення розміру плати за право тимчасового користування місцем розташування рекламного засобу в залежності від типу рекламного засобу та району розташування, з метою використання залучених коштів для організації благоустрою території міста»).

Останні зміни до зазначеного Положення були внесені 24 січня 2013 року на підставі рішення Білоцерківської міської ради «Про внесення змін в рішення міської ради від 23 грудня 2005 року № 405 «Про затвердження положення «Про порядок визначення розміру плати за право тимчасового користування місцем розташування рекламного засобу в залежності від типу рекламного засобу та району розташування з метою використання залучених коштів для організації благоустрою території міста». 

На момент прийняття рішення у 2005 році та з моменту останнього внесення змін у 2013 році значно зріс мінімальний прожитковий мінімум. Враховуючи також затвердження у 2023 році нової нормативно грошової оцінки землі, зростання рівня коефіцієнту інфляції, що в свою чергу знаходить своє відображення у зростанні вартості оренди земельних ділянок, зростання цін на валютному ринку порівнянні з 2013 роком, виникає проблема невідповідності розміру тарифу за тимчасове користування місцями комунальної власності для розміщення об’єктів зовнішньої реклами, економічно обґрунтованим показникам сьогодення. 

Також, у рамках децентралізації, у 2020 році було створено Білоцерківську міську територіальну громаду до складу якої ввійшло місто Біла Церква та шістнадцять сіл. Тому, виникла необхідність впорядкування діючих нормативно правових актів міської ради. 

Зауважимо, що до дослідження та розробки методів вирішення цих питань були залучені суб’єкти підприємницької діяльності, які займаються розповсюдженням зовнішньої реклами. Ними надано інформацію про показники господарської діяльності та пропозиції щодо удосконалення методів регулювання. Під час опрацювання проєкту розглянуто цінову ситуацію, яка склалась на ринку послуг з розміщення зовнішньої реклами, що включає в себе аналіз плати за розміщення рекламних засобів на території України. 

Проєкт пройшов всю регуляторну процедуру. Зауважень та пропозицій щодо даного проєкту регуляторного акту не надходило.

  Тож, за підсумком обговорення та на підставі аналізу обставин, які склалися у сфері розміщення зовнішньої реклами, присутні  підтримали  Порядок визначення плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності Білоцерківської міської територіальної громади у новій редакції, що відповідає реаліям сьогодення та збільшити розмір базової місячної ставки платежу.

Одноголосно було прийнято рішення винести проєкт регуляторного акта - проєкт рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Порядку визначення плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності Білоцерківської міської територіальної громади» на найближче засідання Білоцерківської міської ради.

З проєктом рішення  та аналізом регуляторного впливу  до них можна ознайомитись на  офіційному вебсайті Білоцерківської міської ради за посиланням