Протокол обговорення за «круглим столом» проєкту регуляторного акта – рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Вимог до облаштування майданчиків для паркування транспортних засобів на території Білоцерківської міської територіальної громади

Дата : 
2023-08-25і

Протокол
публічного  обговорення за «круглим столом» проєкту регуляторного акта – рішення
Білоцерківської міської ради «Про затвердження Вимог до облаштування майданчиків для паркування транспортних засобів на території Білоцерківської міської територіальної громади»  

 

м. Біла Церква                                                                                                         22 серпня 2023 року                                                              

Білоцерківська міська рада, великий зал

вул. Ярослава Мудрого, буд.15

12.00 год.               

 

           Присутні : 

 

 

Поляруш Олександр Олексійович      

 

- заступник міського голови;

Морський Василь Петрович

-заступник міського голови;

 

Фастівська Олена Олегівна

- депутат міської ради, член постійної комісії з питань інвестицій, регуляторної політики, транспорту і зв’язку, торгівлі, туризму, послуг і розвитку підприємництва, власності, комунального майна та приватизації, розвитку агропромислового комплексу;

Король Андрій Петрович

- депутат міської ради, член постійної комісії з питань інвестицій, регуляторної політики, транспорту і зв’язку, торгівлі, туризму, послуг і розвитку підприємництва, власності, комунального майна та приватизації, розвитку агропромислового комплексу;

Дога Ірина Пантеліїв

 

- депутат міської ради, член постійної комісії з питань житлової політики, комунального господарства, природокористування, охорони довкілля та енергозбереження, водного та лісового господарства;

 

 

Шевченко Олена Сергіївна

 

-начальник відділу транспорту та зв’язку міської ради;

Денисюк Вікторія Олександрівна

 

-головний спеціаліст відділу транспорту та зв’язку;

Колотніцька Альона Володимирівна

- заступник начальника департаменту

житлово-комунального господарства;

Орел Юлія Миколаївна

-начальник управління економічного розвитку;

Шаповал Олена Миколаївна

 

-начальник відділу розвитку підприємництва і інвестицій управління економічного розвитку;

 

Романчук Вікторія Михайлівна

- головний спеціаліст відділу розвитку підприємництва і інвестицій управління економічного розвитку;

Борман Олена Ігорівна

-головний спеціаліст відділу господарських відносин та роботи з об’єктами нерухомості юридичного управління;

Мазурук Інна Олександрівна

-начальник управління комунікації, інформації та цифрової політики;

Котушенко Микола Анатолійович

- член виконавчого комітету;

Ковбаса Олексій Сергійович

-заступник начальника, Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області;

Возненко Сергій Григорович

-директор КП БМР «Муніципальна варта»;

Копишинський Олексій Миколайович

- член громадської організації «Білоцерківська організація спорту»;

 

Даценко Юрій Володимирович

- віце-президент федерації спортивних видів боротьби м. Біла Церква, член громадського формування «Щит»;

 

Махлай Микола Валерійович

- представник ДФТГ

 

     Голова засідання - заступник міського голови Олександр ПОЛЯРУШ

 

                                                  ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

  1. Обговорення проєкту регуляторного акта – рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Вимог до облаштування майданчиків для паркування транспортних засобів на території Білоцерківської міської територіальної громади».

 

СЛУХАЛИ: 

 

     Поляруш О.О., голова засідання, заступник міського голови, доповів, що проєкт рішення розроблено відповідно до ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст.6 Закону України «Про дорожній рух» якими визначено   повноваження міської ради  в частині затвердження вимог до облаштування майданчиків для паркування транспортних засобів з урахуванням норм, нормативів, стандартів у сфері благоустрою населених пунктів, державних будівельних норм, технічних умов, Правил дорожнього руху та інших нормативних документів та здійснення контролю за їх дотриманням.

Наголосив, що на даний час на території нашої територіальної громади паркування транспортних засобів здійснюється безсистемно, трапляються випадки не дотримання правил дорожнього руху, правил благоустрою, санітарних норм. Тому метою прийняття даного регуляторного акту є встановлення єдиних вимог для організації, функціонування, ціноутворення,  автоматизації  системи оплати  і контролю сфери паркування  на території БМТГ.

Зазначив, що Вимоги спрямовані на підвищення безпеки дорожнього руху  та  збільшення простору для пішоходів; усунення перешкод у роботі громадського транспорту, збільшення пропускної спроможності  доріг; розвиток паркувального простору та підвищення культури паркування; введення нових інноваційних технологій  з паркування; збільшення надходжень до бюджету БМТГ; контроль за дотриманням чинного Законодавства України в частині благоустрою та дорожнього руху. Підкреслив, що Вимоги поширюються на осіб, які розміщують транспортні засоби на майданчиках для паркування, а також на суб’єктів господарювання, які утримують такі майданчики та доповів про суть розділів, з яких складаються Вимоги.

Повідомив, що прийняття цього регуляторного акта є першим кроком, надалі буде замовлено у профільного інституту розробку схем паркування, розроблено рішення про тариф на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів, опрацьовано порядок визначення оператора, який буде організовувати та проводити діяльність із забезпечення паркування.

 

 Шевченко О.С. проінформувала присутніх, що при підготовці проєкту регуляторного акта витримана послідовність регуляторної діяльності- проєкт відповідає цілям державної регуляторної політики,  його включено до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік (рішення Білоцерківської міської ради від 27 квітня 2023 року № 3840-39-VIII), проведені роботи з регуляторної процедури– повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акта та безпосередньо проєкт з аналізом його регуляторного впливу розміщено на офіційному вебсайті Білоцерківської міської ради та в газеті «Громадська думка» від 21 липня 2023 року № 55-56. Проінформувала, що пропозицій та зауважень до проєкту регуляторного акта- не надходило.

 

            Фастівська О. О. зауважила щодо наявності в місті доріг шириною 6 метрів, відповідно до п. 2.5.1  додатку до проєкту рішення міської ради.

 

            Котушенко М.А. висловив свою думку щодо потреби врегулювати  питання  парковок відповідно до чинного законодавства України.

 

            Возненко С. Г. висловився щодо необхідності прийняття такого рішення та звернув увагу на уточнення в додатку до проєкту регуляторного акта, а саме- в пункті 7.4.2.  замінити статтю 151-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення  на статтю 152-1. Також надав пропозицію виключити пункт 7.4.5 щодо покладання на інспекторів з паркування відділу по контролю за паркуванням повноважень щодо недопущення стихійної торгівлі на місцях паркування транспортних засобів.

 

            Ковбаса О. С. підтримав проєкт рішення, наголосивши, що потрібно врегулювати питання парковок в плані безпеки дорожнього руху та безпеки пішоходів.

 

            Морський В.П. зазначив, що це питання актуальне і його потрібно впроваджувати та розвивати, це перший крок до організації парковок.

 

            Возненко С. Г. додав, що міською владою проводяться потрібні заходи та роботи, які допоможуть в організації паркування в місті  та  рекомендував врахувати досвід м.Чернівці в запровадженні  спеціального мобільного застосунку за допомогою якого можна буде бачити вільні паркомісця, бронювати їх та здійснювати оплату.

 

            Колотніцька А. В. підтримала створення умов та облаштування місць для паркування автотранспорту, це позитивно вплине на благоустрій міста.

 

            Даценко Ю. В.  підтримав ініціативу в організації парковок.

 

            Дога І.П. зазначила, що  питання, яке сьогодні розглядається, стане в нагоді особливо для людей з інвалідністю.

 

            Копишинський О.М. підтримав проєкт рішення, звернув увагу на необхідність розвантажити прибудинкові території від  приватного транспорту та  покращити доступ спецтранспорту.

 

            Махлай М.В. підтримав проєкт рішення та зістався на Європейський досвід.

 

            Король А.П. підтримав ініціативу в розвитку місць для паркування транспортних засобів.

 

ПРОПОЗИЦІЇ:

1.                  В пункті 7.4.2 додатку до проєкту рішення статтю Кодексу України про адміністративні правопорушення з 151-1 виправити на 152-1 (пропозиція Возненка С.Г.).

2.           Пункт 7.4.6. додатку до проєкту рішення – виключити (пропозиція Возненка С.Г.).

 

            Поляруш О.О. подякував учасникам круглого столу за надані пропозиції, участь в обговоренні проєкту регуляторного акта  і висловив впевненість  в успішній реалізації проєкту.

 

Голова засідання,

заступник міського голови                                                   Олександр ПОЛЯРУШ

               

Секретар                                                                                 Олена ШЕВЧЕНКО