У Білій Церкві презентували військовий роман

|  25. 05. 2023

25 травня у бібліотеці №5 відбулася презентація воєнного роману відомої письменниці і волонтерки Людмили Охріменко «Оскар». У 2021 році роман «Оскар» визнано найкращим твором на воєнну тематику за версією міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Як розповіла під час презентації письменниця, в основу твору увійшла історія українського розвідника з позивним «Оскар», який потрапив у полон до росіян ще у 2015 році.

Військовий сам звернувся до письменниці за допомогою соціальних мереж, та попрохав написати книгу про його життя. Після того, як розвідник написав їй 10 коротеньких речень про своє життя, жінка вирішила кинути всі свої справи і почати працювати над романом – настільки її вразила біографія чоловіка.

Оскар – мусульманин та кримський татарин.Над прототипом героя пані Людмила працювали близько двох місяців і це було досить важко для неї. Військовий не мав жодного уявлення про те, як створюються художні твори, а всі його історії були схожі на сухі рапорти. Харків’янці доводилося по ниточці витягувати з нього усю потрібну інформацію. Окрім того, коли мова заходила про побратимів чи родину військового, Оскар навідріз відмовився розповідати про них.

Тому на основі реальних подій авторка роману створила власних персонажів – вона провела безліч інтерв’ю за для того, щоб повністю розкрити історію головного героя. До прикладу - щоб розписати сім’ю розвідника, Людмила зустрічалась з кримськотатарськими жінками, ознайомилися з їхньою культурою та традиціями і навіть прочитала Коран.

Письменниця розповідає, що окрім своєї історії, Оскар також вразив своєю чіткою позицією до росіян ще до їх повномасштабного вторгнення. Виявилося, що розвідник потрапив до полону, так званого «МГБ ДНР». За її словами, чоловік терпів тортури в одних найжорстокіших катівень у Донецьку. Проте , втративши у полоні обидві ноги та майже осліпнувши – Оскару вдалося звідти втекти.

Також письменниця розповіла присутнім про свій життєвий шлях, творчість та волонтерську діяльність. Пані Людмила зазначила, що тривалий час жила у Криму, потім переїхала до Харкова. Працювала здебільшого над написанням жіночих романів, які легко знаходили читача. Але 2014 рік змінив життя України та її особисте. Людмила Охріменко зайнялася волонтерством, їздила в Донецьку та Луганську області, щоб розвозити допомогу цивільним і військовим. Письменниця каже, вторгнення російських військ на територію України та окупація Криму, в якому вона прожила 10 років, змусили її писати про війну.

Окрім «Оскара» в доробку письменниці ще дві книги присвячені темі війни: «Пригоди мухи в окропі на окупованій території» та «Волонтерські історії»  у співавторстві з Михайлом Кащавцєвим.

Захід відбувся за сприяння управління культури і туризму. Після презентації присутні мали змогу придбати книги авторки.

ФОТО