Герої. Пам’ять про вас назавжди у наших серцях…

|  23. 05. 2023

23 травня. День Героїв. Це день пам'яті усіх русинів-українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність Української держави, це свято величі духу українських вояків та воячок — борців за самостійну соборну Українську державу і є символом незборимості української нації.

В цей день Україна вшановує пам’ять всіх Героїв, які боролися за суверенітет і незалежність нашої країни та зараз  виборюють нашу свободу, територіальну цілісність  та право жити у вільній, незалежній державі. Це воїни-лицарі Київської Русі, козаки часів Гетьманщини, повстанці, Українські Січові Стрільці, воїни армій Української Народної Республіки і Української Повстанської Армії, Антитерористичної Операції/Операції Об’єднаних  Сил, Герої Небесної Сотні та бійці російсько-української війни.

Безумовно, цьогорічний День Героїв набув ще більш глибокого, буквального змісту, солдати та офіцери Збройних Сил України, воїни Національної гвардії, прикордонники, Служба безпеки  України, військово-морські сили щодня героїчно захищають рідну землю від російських окупантів – і перемога за нами.

На жаль, це обходиться дорогою ціною. На фронті щодня гинуть безстрашні українські воїни, зокрема, і наші земляки. Вони гідно продовжують справу своїх славних попередників – борців за волю України.

 В умовах сьогодення, коли у нашій країні відбувається повномасштабна війна з агресором – День Героїв є символом непоборності української нації та її жаги до вільного життя на рідній землі.

Саме 23 травня відбулися заходи вшанування загиблих Героїв Білоцерківської громади. Цього дня зібралися батьки, дружини, діти, рідні тих, хто поклав власне життя заради вільного майбутнього України. Разом з представниками місцевої, обласної та районної влади, громадськістю Білої Церкви вони поклали квіти до стели з портретами Героїв.

Численною ходою, тримаючи в руках фото з дорогими серцю людьми, які стали Янголами-захисниками, присутні перейшли до церкви св. П.Калнишевського, яка знаходиться у парку Слави.

 Під час заходу-вшанування міський голова Геннадій Дикий звернувся до рідних та близьких наших Героїв: «Цей день пам’яті неодмінно буде відзначатися на державному рівні, але ми мусимо пам’ятати не лише цього дня, а завжди про подвиг тих, хто виборював нашу незалежність. Ми маємо враховуючи сьогодення – творити історію, вчити нові покоління, щоб через тисячоліття наші нащадки не забули якою ціною дається право народу мати свою власну державу, розмовляти своєю мовою. Вічна пам’ять тим, хто віддав найдорожче – своє життя за те, щоб у відносно спокійних містах зараз відбувалося життя, щоб ми могли жити у власній державі. Прийміть найщиріші співчуття».

До слова була запрошена заступник голови Київської обласної військової адміністрації Жанна Осипенко: «Україна другий рік згадує своїх Героїв в умовах повномасштабного російського вторгнення. На жаль, щоденно ми бачимо нові прапори на кладовищах України.  Дуже важкою ціною дається нашій країні незалежність, прагнення бути вільною і незалежною. Страшний російський агресор знищує мирне населення, інфраструктуру, все до чого може дотягнутися. Але ми повинні розуміти, якщо не ми українці, то хто відстоїть нашу свободу. Дякую кожному з вас, ви теж Герої, бо щодня на своїх місцях робите все, аби допомогти Україні якнайшвидше здобути перемогу. Вічна пам’ять, честь і слава загиблим Героям».

 «Важко казати слова у день, коли ми згадуємо загиблих Героїв, які віддали життя за майбутнє наших дітей. І зараз, у жорстоких боях  українські воїни боронять нашу державу, захищаючи суверенітет. Перемога обов’язково буде за нами, бо за нами правда,  за нами весь світ, і весь народ України завжди пам’ятатиме героїчний подвиг захисників і захисниць. Дякую матерям за виховання достойних дітей, дружинам – за терпіння. Переконаний, що діти завжди будуть гордитися своїми батьками і брати з них приклад», -  зазначив начальник Білоцерківського районного територіального центру соціальної підтримки, полковник Ігор Богданевич.

Секретар Білоцерківської єпархії Православної Церкви України, священник Микола Гопайнич також звернувся до присутніх: « Наші герої звершили найвеличніший подвиг, який може бути,  адже вони віддали своє єдине життя за своїх ближніх. Жодне слово співчуття не поверне ні сина, ні чоловіка, ні батька. Але наші Герої не хотіли, щоб повторилася ґвалтівні Буча, Ірпінь, Бородянка, а хотіли щоб ми жили на землі де народилися, виросли.  Розуміли, що мають йти на її захист. Саме за незалежну Україну Герої віддали життя. У майбутньому, коли ви згадуватимете слова – воля і незалежність України, пам’ятайте про те, що вони написані ціною життя тисячів захисників і захисниць України».

 Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять про всіх загиблих воїнів. Священики Православної Церкви України провели поминальну панахиду. На знак пошани, тисячі квітів були покладені до портретів всіх загиблих Героїв, які розмістили  у парку.

Всі, хто мав бажання також поїхали на кладовище «Сухий Яр», де поклали квіти і до могил воїнів на Алеї Героїв.

Вічна і світла пам’ять про наших воїнів-захисників. Ми вклоняємося вам та завжди пам’ятатимемо про вас! Герої не вмирають!

Фотогалерея