Біла Церква долучилася до Міжнародної хартії відкритих даних

|  19. 05. 2023

19 травня Білоцерківська міська територіальна громада офіційно долучилася до Міжнародної хартії відкритих даних. Таким чином наше місто стало 13-м містом в Україні та 96-м органом влади у світі, яке долучилося до хартії.

Міжнародна хартія відкритих даних (Open Data Charter) — це міжнародна ініціатива, що сприяє співпраці, прийняттю та реалізації спільних принципів, стандартів і найкращих практик відкритих даних у всьому світі. Її цілями є поширення демократії, боротьба з корупцією та сприяння економічному зростанню. Підписанти Хартії визнають її принципи й зобов’язується ними керуватися під час оприлюднення відкритих даних. 

Приєднання громади до ініціативи стало можливим завдяки послідовній та чітко злагодженій роботі, яку було розпочато ще в січні 2023 року. Тоді затвердили план дій щодо розвитку відкритих даних у Білоцерківській міській територіальній громаді, одним з пріоритетів якого визначено приєднання Білої Церкви до Міжнародної хартії відкритих даних.

У квітні 2023 року представники управління економіки Білоцерківської міської ради скомунікували з представниками Open Data Charter. Нами було надіслано перелік необхідної нормативно-правової бази у сфері відкритих даних, яку попередньо оновили відповідно до сучасних вимог .

Згодом, 5 травня відбулася онлайн-зустріч представників управління економіки міської ради з проєктним менеджером та керівником комунікацій команди ODC, на якій було презентовано Білоцерківську громаду, її шлях у сфері розвитку відкритих даних, плани на майбутнє, а також на членство міста у Хартії.

Після цього, 11 травня ц.р., міський голова підписав відкритий лист про приєднання до хартії, яким Білоцерківська міська рада та її виконавчі органи зобов’язуються дотримуватися основних принципів відкритих даних.

Відтепер на офіційному сайті ODC розміщено блог від імені Білої Церкви, а також з’явилася інформація про членство міста у хартії .

 Коментуючи подію, заступник міського голови Василь Морський зауважив: «Сьогодні ми вийшли на міжнародний рівень у сфері відкритих даних. Членство у хартії дозволить нам обмінюватися цінним досвідом з іноземними колегами з усього світу. Біла Церква зацікавлена не лише у використанні чужих і поширенні власних відкритих даних, а й у створенні програмних продуктів, електронних сервісів, які зроблять роботу структурних підрозділів ефективнішою, а життя мешканців громади комфортнішим».

«Відкриті дані сприяють прозорості та підзвітності органів влади, здійснюють антикорупційний вплив. Ми продовжуємо розвиток і, сподіваюся, незабаром ми матимемо ще більше позитивних новин у сфері відкритих даних»,- прокоментував Юрій Колотницький, який є відповідальною особою за відкриті дані міської ради та здійснює комунікацію з командою ODC.

Білоцерківська громада, як і вся Україна, попри війну та її наслідки прагне стати частиною європейської родини і готова сповідувати головні її цінності: демократію, відкритість, прозорість та підзвітність. Відкриті дані – один з кроків, які допоможуть нам дійти до поставленої цілі.

фотогалерея