Віддана шана українцям, які рятували євреїв під час Другої світової війни

|  12. 05. 2023

12 травня у Білій Церкві, напередодні Дня пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, відбувся захід - вшанування.

Хвилиною мовчання та покладанням квітів і символічних камінчиків до Меморіалу пам’яті жертвам Голокосту та Праведникам Народів Світу вшанували пам’ять про всіх жертв Другої світової війни заступник міського голови Катерина Возненко, керуюча справами виконавчого комітету міської ради Анна Олійник, представники різних поколінь Іудейської релігійної громади «МІЦВА».

            Представники єврейської громади міста наголосили, що завжди пам’ятатимуть вчинки українців, які ризикуючи власними життями та життями своїх родин рятували євреїв, адже завдяки їм нащадки врятованих продовжують жити і разом з усією Україною робити все, аби ворог, який нищить українську землю і всіх людей, які живуть на ній -  був знищений. 

Зауважимо, що День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни Україна відзначає 14 травня.

Пам'ятну дату було встановлено постановою Верховної Ради України від 02 лютого 2021 року на знак поваги до українських Праведників народів світу та інших рятівників євреїв, які з ризиком для свого життя та життя рідних допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту.

У 1939–1944 роках, під час нацистської окупації території України, відбулося масове знищення євреїв, що входить у трагедію Голокосту. Українські події окремі історики називають «Голокостом від куль».

На окупованій території України допомога євреям була набагато небезпечнішою, аніж в країнах Західної Європи, окупованих нацистською Німеччиною. Гітлерівці карали не тільки ту людину, яка допомагала, але й усю її родину.

Попри всі можливі наслідки, в надзвичайно складних умовах тисячі українців рятували євреїв від знищення нацистами. Вони робили їх членами своїх родин, шукали нові документи, давали тимчасовий притулок, їжу, допомагали втекти від переслідування. Пізніше увесь світ дізнається про героїчні вчинки Праведників народів світу.

фотогалерея