Зупинку і стоянку транспортних засобів контролюватимуть й інспектори з паркування

|  04. 04. 2023

Почувати себе комфортно та безпечно, як учасник дорожнього руху, є чи найголовнішим у щоденному житті кожної людини.  Це можливо лише за умов дотримання правил дорожнього руху усіма його учасниками.

Однією з проблем, яка впливає на безпеку на дорогах будь якого міста, є недотримання правил зупинки і стоянки водіями транспортних засобів. Залишені не у спеціально визначених місцях транспортні засоби можуть створити ситуації, які приводять або потенційно можуть привести до дорожньо-транспортної пригоди, заважати руху автомобілів чи пішоходів та створювати інші небезпечні ситуації.

Тому  у багатьох містах України серед яких: Київ, Чернівці, Івано-Франківськ, Дніпро - працюють інспекції з паркування. Щодня інспектори виявляють порушників, які паркують авто в заборонених місцях. Попереджають їх, або ж накладають штрафи і це стовідсотково є стимулом дотримуватися правил дорожнього руху. У результаті – безпечне місто з європейськими стандартами безпеки.

У Білій Церкві також запроваджується нова система роботи з порушниками ПДР у частині зупинки і стоянки транспортних засобів. Зазначену роботу виконуватимуть інспектори з паркування.  

Оскільки ця служба нова, чимало водіїв не знають ані її повноважень, ані того, які покарання можуть нею застосовуватися.

Отож, інспектор з паркування – це посадова особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження і якій надано право розглядати справи про адміністративні правопорушення передбачені частинами першою, третьою та сьомою статті 122 ( в частині порушення правил зупинки, стоянки), частинами першою, другою та восьмою статті 152-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зафіксовано в режимі фотозйомки (відеозапису).

Основними завданнями інспектора є:

-контроль за дотриманням законодавства у сфері паркування;

-здійснення фіксації порушень правил зупинки, стоянки, паркування у режимі фотозйомки (відеозапису);

-притягнення винних осіб до відповідальності за порушення законодавства.

Свою роботу у Білій Церкві інспектори з паркування розпочинають в квітні 2023 року. Певний час інспектори працюватимуть в режимі попередження та роз’яснення щодо порушення правил дорожнього руху в частині зупинки та стоянки автомобілів, про що залишатимуть відповідні інформаційні матеріали.

Нагадуємо, за порушення правил паркування передбачено накладення штрафу згідно із Законодавством України до 680 грн.

Підставою для притягнення власника транспортного засобу до відповідальності з боку інспектора є:

- паркування та стоянка під знаками;

- стоянка на газонах;

-зупинка в місцях виїзду з прилеглих територіях;

-зупинка на пішохідних переходах;

-зупинка на перехрестях;

-зупинка на посадкових майданчиках для маршрутних транспортних засобів;

-стоянка на тротуарах;

- зупинка в місцях виконання дорожніх робіт;

- штрафу підлягає авто зупинка чи стоянка якого створює перешкоду дорожнього руху або загрозу безпеці руху.

Кошти за сплачені штрафи надходитимуть до місцевого бюджету.

Ми закликаємо водіїв бути свідомими і не порушувати правил дорожнього руху, проте, якщо ви знаєте, що порушували - матимете можливість в онлайн режимі не тільки з’ясувати чи  призначили  вам грошове стягнення, а й провести оплату за наявний штраф не виходячи із дому.

Для цього розроблено спеціальний сайт (https://parkingbc-rada.com.ua/?page=4). Для зручності пошуку створено посилання на даний сайт на офіційному вебсайті Білоцерківської міської ради.

фотогалерея