21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови

|  21. 02. 2023

Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

За інформацією англомовного онлайн довідника з мов світу  «Ethnologue: Languages of the World»  існує  7538 різних мов.

Однією серед них є наша рідна, солов’їна - українська.

У листопаді 1999 року на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності було запроваджено Міжнародний день рідної мови.

А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.

У Білій Церкві до Міжнародного дня рідної мови відбулася низка заходів. У центральній дитячій бібліотеці відбувся літературно-музичний калейдоскоп «Мова кожного народу неповторна і своя». У бібліотеці - філії №6 відбувся мовний турнір серед відвідувачів «Чорним по білому». Вихованці Білоцерківської школи мистецтв №1 ім. Ю.Павленка взяли участь у пізнавально-творчому заході «Звучи над світом рідна мово!». Літературно-музичну мозаїку «Нас єднає рідне слово» провели у дитячій бібліотеці №1.

Під час заходів учасники черговий раз продемонстрували любов до рідної землі, до рідної мови, до українського народу та нашої держави - України. Акцентували увагу на нетлінності духовних скарбів українського народу, наголосивши, що нікому не вдасться знищити ні українську мову, ні українську націю.  

Наша мова є рідною майже для 50 мільйонів чоловік. Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою.

Сьогодні українська - це мова свободи й волі, а також могутня зброя українського народу в боротьбі за незалежність і перемогу,

росія століттями намагалася знищити разом з мовою наше культурне національне обличчя, русифікувати українців, спотворити факти нашої історії. Проте, тепер у всіх на слуху слова українських стрілецьких пісень чи гасла на кшталт «Слава Україні! Героям слава!». 

Шануймо рідну мову, піклуймося про неї та захищаймо, адже вона має велич й могутню силу.

Ми збережемо її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

фотогалерея