Небесна Сотня – перші Герої російсько-української війни

|  20. 02. 2023

20 лютого у м.Біла Церква відбувся захід, на якому було вшановано подвиг учасників Революції гідності та пам’ять про Героїв Небесної Сотні.

День Героїв Небесної Сотні ми відзначаємо щорічно саме цього дня, відповідно до Указу Президента України, з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян. Завдяки їм змінено хід історії нашої держави.  Герої Небесної Сотні віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

 Cьогодні, внаслідок повномасштабної воєнної агресії росії, Україна має, на жаль, уже не тільки Небесну Сотню, а й Небесну Січ – тисячі небесних захисників. У Небесній Січі чимало тих, хто був тоді на майдані Незалежності, на вулиці Грушевського, біля Маріїнського парку, хто йшов беззбройним проти “Беркуту” на вулиці Інститутській. І нині, коли Майданом називають усю Україну, ми розуміємо, що Герої Небесної Сотні були першими загиблими у цій війні!

Їх подвиг слугує прикладом мужності та звитяги для теперішніх героїв російсько-української війни, які на полі бою дають відсіч підступному ворогові, захищаючи право українського народу на незалежність.

Під час заходу міський голова Геннадій Дикий звернувся до присутніх: «Сьогодні ми вшановуємо подвиг українців, які не дивлячись на те, що тодішня промосковська влада підготувала здачу держави, всього, що ми любимо, цінимо, всього українського. Але прості люди, без зброї піднялися на мирний протест, щоб відстояти свою думку, своє право жити у вільній, незалежній Україні. І тодішня влада віддала наказ стріляти у беззбройних хлопців та дівчат. Більше сотні українців, поклали у ті зимові дні найдорожче – своє життя. Проте, жертви їхні не марні, тому що сьогодні Україна продовжує боротися як тоді, за своє європейське майбутнє, за демократичне майбутнє всього цивілізованого світу, де є право, де є закон і найголовніше – де є вільна людина».

Хвилиною мовчання було вшановано пам'ять загиблих Героїв, кожного, хто віддав життя у боротьбі за волю своєї країни, які чинили опір ворогові.

Панахиду за загиблими провів митрополит Білоцерківський Преосвященний Євстратій разом з духовенством Православної церкви України.

Присутні на заході в знак шани і пам’яті поклали квіти до портретів Героїв.

Курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію України, за що боролися Герої Небесної Сотні та активісти Революції Гідності, є незмінним, як і прагнення України закінчити перемогою війну з російським агресором, відновити свою територіальну цілісність та побудувати сучасну процвітаючу європейську державу.

Ми віримо у нашу перемогу, після якої Україна посяде врешті-решт гідне місце серед вільних демократичних країн. Це та мрія, заради якої в листопаді 2013 року українці вийшли на Євромайдан.

Фото