У Білій Церкві вшанували пам'ять жертв Голокосту

|  27. 01. 2023

27 січня весь цивілізований світ вшановує пам'ять жертв Голокосту. У цей день біля пам’ятного знаку жертвам Голокосту та праведникам народів світу Білої Церкви відбувся мітинг-реквієм, у якому взяли участь заступник міського голови Катерина Возненко, заступник начальника Білоцерківської районної військової адміністрації Людмила Веряскіна, начальник управління культури Київської обласної державної адміністрації Дмитро Гончаренко, директор РО «Іудейська релігійна громада «МІЦВА» Нателла Андрющенко, представники БНАУ та громадськість.

Хвилиною мовчання, покладанням квітів та символічних камінчиків присутні вшанували пам’ять усіх євреїв, які загинули мученицькою смертю.

Саме 27 січня далекого 1945 року солдати 1-го Українського фронту під командуванням майора Анатолія Шапіро, українського єврея з Харківщини, визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау.

Трагедія Голокосту є невід’ємною частиною історичної пам’яті України. Лише в Білій Церкві нацисти забрали життя близько 5-ти тисяч українських євреїв. 

Біла Церква знаходилась під нацистською окупацією з 16 липня 1941 року до 4 січня 1944 року. Починаючи з серпня 1941 року і до останніх днів панування нацистів, у місті проводилися численні масові та індивідуальні розстріли цивільного населення. Майже повністю була знищена та частина єврейської громади, яка з різних причин не була евакуйована (напередодні війни у Білій Церкві мешкало майже 9,5 тис. євреїв). 

Розстріли проводилися на території складських приміщень БРУМу, третьому, п’ятому, сьомому військових майданчиках, в урочищі Голендерня, на території двох в’язниць, а також в інших місцях Білої Церкви та її околиць. В історію Голокосту місто ввійшло і як місце масової страти дев’яноста малолітніх єврейських дітей, віком від кількох місяців до семи років. Це не піддається ні розумінню, ні прощенню навіть через роки, що відділяють нас від тих подій. В таких страшних умовах вижити змогли лише одиниці, лише за допомогою тих українців, які, ризикуючи власним життям, рятували знайомих чи незнайомих їм євреїв. Наразі відомі імена 16-ти жителів білоцерківщини, які допомали та переховували євреїів під час Другої світової війни. Вони були зараховані до числа праведників світу, а їхні імена увічнені на стінах Меморіалу пам’яті жертвам Голокосту та Праведникам народів світу.

Українці розуміють та розділяють скорботу євреїв. Як і єврейський народ, українців століттями намагаються знищити та позбавити рідної землі.

Не маємо права забути про цей страшний злочин.

Фотогалерея