ПРОТОКОЛ засідання «Круглого столу» з обговорення проєкту регуляторного акта - рішення «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2027 роки»

Дата : 
2022-12-23

м. Біла Церква                                                                                 23 грудня 2022 року

 

                                                                                                          Мала зала

                                                                                                          Виконавчий комітет        

                                                                                                          Білоцерківської міської ради                                                                                              

                                                                                                          Початок: 10:00 година

Присутні:

 

Кравець

Анатолій Васильович

  • заступник міського голови

Іванова

Ольга Олегівна

  • директор департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради;

 

Колотницька

Альона Володимирівна

  • заступник директора – начальник управління благоустрою та екології департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради;

 

Закрасняна

Юлія Петрівна

  • начальник організаційного відділу департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради;

 

Орел

Юлія Миколаївна

  • заступник начальника-  начальник відділу економічного розвитку міста управління економіки Білоцерківської міської ради;

 

Шаповал

Олена Миколаївна

  • начальник відділу з питань розвитку підприємництва та інвестицій управління економіки Білоцерківської міської ради;

 

Вакурова

Ірина Петрівна

 

  • директор ПрАТ «КАТП-1028»;

Шептицька

Неля Федорівна

 

  • головний економіст ПрАТ «КАТП-1028»;

Гнатюк

Наталія Володимирівна

  • заступник головного бухгалтера

ПрАТ «КАТП-1028»;

 

Ящук

Олександр Іванович

  • начальник комунального підприємства Білоцерківської міської ради ЖЕК № 1;

 

Кошляк

Юрій Миколайович

  • начальник комунального підприємства Білоцерківської міської ради ЖЕК № 6;

 

Балас

Юрій Миколайович

  • начальник комунального підприємства Білоцерківської міської ради № 7;

 

Трикоза Євген Олександрович

 

  • голова ОСББ Олександрійський 113

Романчук

Вікторія Михайлівна

  • головний спеціаліст відділу з питань розвитку підприємництва та інвестицій управління економіки Білоцерківської міської ради;

 

Ротаєнко

Нінель Валентинівна

  • заступник начальника юридичного управління - начальник відділу правового забезпечення роботи міської ради, виконавчого комітету міської ради та її виконавчих органів юридичного управління.

 

 

Запрошені: представники засобів масової інформації.

 

Головуючий на засіданні «Круглого столу»: Анатолій КРАВЕЦЬ

Секретар: Юлія ЗАКРАСНЯНА

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ: Обговорення проєкту регуляторного акта - рішення «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2027 роки».

 

СЛУХАЛИ:

Кравець Анатолій Васильович: зазначив, що всіх присутніх запрошено для обговорення проєкту регуляторного акта - рішення «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2027 роки». Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 року № 1070, Правил визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 30 липня 2010 року № 259 розробляються норми надання послуг з вивезення побутових відходів. Відповідно до  Правил визначення норм надання послуг з поводження з побутовими відходами, затверджених наказом Міністерства житлово-комунального господарства № 259 від 30.07.2010 року та Правил надання послуг з поводження з  побутовими відходами, затверджених Постановою Кабінету України від 10 грудня 2008 р. № 1070Якір, норми переглядаються один раз на п’ять років.

 Наголосив, що минулі норми, якими наразі користується наша громада були прийняті в 2017 році, тому в 2022 році орган місцевого самоврядування знову ж таки має організувати процес розробки даних норм. Норми надають можливість цивілізовано здійснювати процес цивілізованого поводження з побутовими відходами в громаді. Діючі норми були затвердженні рішенням виконавчого комітету Білоцерківської міської ради       № 445 від 28.11.2017 року (із змінами). Даний проєкт регуляторного акта пройшов усі необхідні процедури і підготовки згідно Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а саме внесений до Плану діяльності  виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2022 рік; оприлюднений на сайті Білоцерківської міської ради проєкту рішення, Аналіз впливу регуляторного акту та  Повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акта; оприлюднено в газеті «Громадська думка» «Повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта- рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2027 роки»; оприлюднено на сайті Білоцерківської міської ради Повідомлення про громадське обговорення «Круглий стіл» проєкту регуляторного акта -  рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2027 роки».

Звернув увагу присутніх, що  норми надання послуг з вивезення побутових відходів повинні розроблятися один раз на 5 років. Розроблені норми дозволяють цивілізовано обраховувати ті об’єми побутових відходів, які утворюються в громаді , і обліковувати ті об’єми послуг, які надаються виконавцем послуг з поводження з побутовими відходами для мешканців територіальної громади. Відповідно з додатком до рішення виконавчому комітету пропонується для прийняття рішення про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів, а саме - багатоквартирні та одноквартирні з наявністю усіх видів благоустрою для м. Біла Церква на одного мешканця 1,98 м. куб. на рік, багатоквартирні і одноквартирні будинки для населених пунктів с. Шкарівка та селище Терезине 3,12 м. куб. на одного мешканця, одноквартирні будинки з присадибною ділянкою приватний сектор міста 3,06 м куб. на одного мешканця, одноквартирні будинки з присадибною ділянкою для населених пунктів Білоцерківської міської територіальної громади, а це всі села за виключенням с. Шкарівки та смт. Терезине на одного мешканця 2,13 м куб. Також норми для підприємств, установ, організацій, в залежності на одне місце робоче або на одне місце проживання, якщо це готель чи гуртожиток, а якщо це навчальний заклад то на одного студента чи учня і т.д., відповідно до додатка. Запитав у присутніх, чи є необхідність зачитувати всі норми. Присутні погодилися, що необхідності немає.

 

Трикоза Євген Олександрович: зазначив, що все зрозуміло.

 

Кравець Анатолій Васильович: зазначив, що як було раніше так і зараз в Білій Церкві в теперішній час під час воєнного стану поводження з відходами є навіть роздільний збір. На відміну від усієї країни, в Білій Церкві роздільний збір працює практично на 100%, оскілки сортування відбувається, та все сміття йде через сортувальну станцію, тому серйозних проблем у міста Біла Церква в цьому питанні немає. Як перспектива вже в цьому році планувалося зробити  і роздільний збір з використанням нового обладнання та пунктами приймання  вторинної сировини, але події  24 лютого 2022 року внесли свої корективи. Тому цей процес зупинився на тому рівні, який був у минулому році.

Запропонував керівнику ПрАТ «КАТП-1028» розповісти про перспективи по техніці, про те яким чином вони збираються витримувати норми надання послуг з вивезення побутових відходів і як будуть вивозитися та ліквідовуватися побутові відходи, зокрема як будуть надаватися послуги мешканцям територіальної громади.

 

 Вакурова Ірина Петрівна: зазначила, що враховуючи ситуацію, яку ми маємо останні 9 місяців в Україні і в місті зокрема, підприємство все таки  дотримується поставлених цілей і раніше затвердженої інвестиційної програми. В цьому році підприємством було укладено ще один договір лізингу і на початку наступного року очікується отримання ще одного автомобіля сміттєвоза МАН. Також підприємством закуплено 9 великогабаритних контейнерів. В подальшому планується вдосконалювати систему поводження з великогабаритними відходами щоби не було стихійних сміттєзвалищ, з якими підприємство бореться останні 5 років. Пояснила, що всіма силами працюють з населенням щоб вчасно отримувати платежі за надану послугу і самим розраховуватися за отриманні матеріальні цінності. Окрім того ПрАТ «КАТП-1028» має плани на найближчі 5 років згідно з інвестиційної програми і поки що дотримується поставлених цілей.

 

Шаповал Олена Миколаївна: запитала у керівника ПрАТ «КАТП-1028», які зміни в структурі відходів з’явилися під час дії воєнного стану.

 

Вакурова Ірина Петрівна: пояснила, що на цей період не проводилася морфологія зібраних побутових відходів. Можна лише сказати по вазі підприємство возить плюс-мінус ті об’єми відходів, що возили в довоєнний час. Мався невеликий спад на період лютий-березень, але в квітні відновилися довоєнні об’єми.

 

Кравець Анатолій Васильович: запитав чи є можливо запитання до департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради, так як він є замовником розробки норм. Зауважив, що нові норми розроблені Державним підприємством «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства», який має відповідну ліцензію, спеціалістів, фахівців та відповідну технологію розробки.

 

Вакурова Ірина Петрівна: додала, що дійсно розробка оформлена науково-технічними звітами, відбулася фото- відеофіксація цих процесів. Тому всі матеріали згідно всіх показників, які затверджуються, зафіксовані в цьому звіті.

 

Ящук Іван Олександрович: подякував директору ПрАТ «КАТП-1028» за порозуміння,  тому що раніше були проблеми з графіком вивезення відходів та  прибирання після вивезення побутових відходів. Останні 2-3 місяці в цьому питанні спостерігається велике покращення та відповідальність водіїв сміттєвоза.

 

Кравець Анатолій Васильович: пояснив, що в громаді спостерігається як неправильне користування контейнерами мешканцями, так і є  зауваження до водіїв сміттєвозів.

 

Кошляк Юрій Миколайович:  зазначив, що ПрАТ «КАТП-1028» єдине підприємство, яке надає такі послуги в Білій Церкві і справляється зі своїми обов’язками дуже добре. Зауважив, що місто з роками суттєво стало чистішим.  Є проблеми зі сплати  мешканцями міста за послуги з вивезення відходів та незважаючи на сьогоднішні труднощі  мешканцям все таки необхідно вчасно сплачувати за надані підприємством послуги, в результаті місто буде чистішим та кращим. Запитав у керівника ПрАТ «КАТП-1028» чи велика наразі заборгованість мешканців за надані послуги підприємством.

 

Вакурова Ірина Петрівна: повідомила, що заборгованість мешканців за послуги з поводження з побутовими відходами перед підприємством 6,5 млн. гривень. При тому що нарахування в середньому за місяць 2,5 млн. гривень. Завжди є проблеми, але їх можна завжди вирішити спільними діями і над цим підприємство завжди працює. Якщо є якісь недопрацювання це завжди видно і висвітлюється та акцентується в пресі і в соціальних мережах, хоча є проблеми глобальніші.

 

Кравець Анатолій Васильович:  зазначив, що дійсно є скарги від мешканців, які нарікають на роботу чи то ПрАТ «КАТП-1028» чи то ЖЕКів щодо не вивезення  сміття та належного прибирання. Зауважив, що необхідно  серйозно відноситися до критиків, до зауважень та розуміти де є помилки чи проблеми або недопрацювання і це враховувати.

Зауважив, що є також питання, яким чином організовувати вивезення побутових відходів, а саме великогабаритних відходів (гілля, листя) в сільській місцевості, їх складування та облік. Тобто щоб мати якусь основу як працювати далі необхідно затвердити  норми надання послуг з вивезення побутових відходів. Звернув увагу присутніх, що норми надання послуг з вивезення побутових відходів повинні бути розроблені згідно чинного законодавства та пройти процедуру відповідно Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», що відповідно було і зроблено. Тому пропонується винести проєкт регуляторного акта - рішення «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2027 роки» на розгляд виконавчого комітету. Запропонував надати зауваження або пропозиції присутнім круглого столу.

 

Шаповал Олена Миколаївна: запитала чи надходили зауваження, пропозицій  до цього проєкту регуляторного акта на адресу розробників.

 

Кравець Анатолій Васильович: відповів, що за час, який пройшов з моменту оприлюднення до моменту засідання «Круглого столу», зауважень, пропозицій доповнень до цього проекту регуляторного акта на адресу розробників не надходило.

 

        ВИРІШИЛИ:

  1. Рекомендувати винести проєкт регуляторного акта - рішення «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2027 роки» на розгляд виконавчого комітету.
  2. Рекомендувати винести як додаток до проекту рішення Протокол засідання «Круглого столу» з обговорення проєкту регуляторного акта - рішення «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2027 роки».

 

Голова                                                                                            Анатолій КРАВЕЦЬ

Секретар                                                                                        Юлія ЗАКРАСНЯНА