День пам’яті жертв Голодоморів: квіти, колоски та свічки на знак глибокої скорботи і пам`яті

|  26. 11. 2022

1921, 1933, 1946. Тоталітарний комуністичний режим, який не міг миритися з існуванням вільних, незалежних від нього людей, свідомо спланував і здійснив терор українського народу голодом, внаслідок якого Україна втратила десятки мільйонів наших співгромадян. 

Щороку в четверту суботу листопада Україна складає скорботну данину пам’яті великомученикам голодоморів та політичних репресій…

26 листопада у м Біла Церква відбувся захід, приурочений Дню пам’яті жертв Голодоморів.

Цього року ми вшановуємо пам'ять жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни Росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені, а пам'ять жертв – вшанована. 

Під час заходу міський голова Геннадій Дикий звернувся до присутніх: «Сьогодні 90-річниця злочину світового масштабу, коли тоталітарним режимом були замучені голодом мільйони українців. Радянська влада за непокору, зрозумівши,  що живих українців не здолати – вирішила знищити націю заморивши голодом. Зараз послідовники того  режиму продовжують  нищити українську націю, і  бачачи це, все більше і більше держав визнає голодомор геноцидом українського народу. У нас немає іншого виходу як вистояти і перемоги, щоб зло не повернулося і нашим нащадкам не довелося переживати такі трагічні події. Вічна пам’ять тим, хто не пережив голодоморів…» 

Невинних жертв Голодоморів було вшановано хвилиною мовчання.

Панахиду за жертвами Голодоморів та політичних репресій в Україні провів Благочинний Білоцерківського району православної Церкви України, Настоятель Церкви Покрова Божої Матері Микола Гопайнич разом із священнослужителями церков Православної Церкви України.   

Присутні на заході поклали квіти, колоски та свічки на знак глибокої скорботи і пам`яті про тих, хто відійшов у вічність, так і не дочекавшись хлібної зернини, яка б врятувала життя.  

У заході взяли участь представники міської та районної влади, правоохоронних органів, громадськості. 

Нагадуємо, що загальноукраїнська акція “Засвіти свічку” на вшанування пам’яті жертв Голодомору відбудеться сьогодні  о 16.00 годині. Закликаємо жилелів громади засвітити вогник у кожній домівці як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювалися.

фотогалерея