Що таке чадний газ і чи можна його відчути?

Дата : 
2021-12-03

Що таке чадний газ і чи можна його відчути?

 

Існування чадного газу можливе лише за умови браку кисню. Він може накопичуватися лише тоді, коли у приміщенні закриті вікна і двері, погано працює вентиляція або закриті димарі.

Чадний газ неможливо відчути, адже він є безбарвним, і не має запаху.

Небезпека цього газу полягає у тому, що він проникає в клітини крові та унеможливлює здатність організму збагачуватися киснем. Внаслідок цього «жертва» безбарвного вбивці страждає від кисневого голодування (гіпоксії).

Які вони симптоми отруєння чадним газом?

Симптоми отруєння чадним газом часто можна сплутати зі звичайним харчовим отруєнням чи грипом. На відміну від грипу та харчового отруєння, чадний газ не викликає температури.

Найпоширеніший симптом – головний біль. Людина, організм якої починає страждати від чадного газу, відчуває втому, запаморочення, сонливість, блювоту, утруднене дихання, пришвидшене серцебиття та кашель.

При тяжких отруєннях чадним газом виникає сплутаність свідомості та м’язова слабкість, дихання стає поверхневим, пульс стає частим, зіниці розширюються, наростає сонливість, яка може змінитися втратою свідомості. В умовах м’язового розслаблення виникає мимовільне випорожнення кишечнику і сечового міхура. Обличчя набуває блідо-синюшного забарвлення. Внаслідок пригнічення серцевої діяльності, дихання, виникнення судом, може настати непритомність та припинення дихання, і внаслідок цього може настати смерть. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що навіть відчувши небезпеку, людина часто неспроможна врятуватись.

Якщо ви відчули перелічені симптоми, перш за все – вимкніть усі газові прилади, відкрийте вікна, щоб впустити в приміщення свіже повітря. Якщо ваше самопочуття погіршується, негайно викликайте «швидку», - адже кожна секунда може врятувати ваше життя!

Як уникнути отруєння чадним газом?

Під час користування газовими приладами тримайте відкритою кватирку чи встановлюйте вікно на провітрювання.

У жодному разі не використовуйте опалювальні прилади при відсутності тяги в димарі.

Під час установки газової колонки, котла передбачте окремий димар для відведення продуктів згорання;

Якщо ви використовуєте тверде паливо - не зачиняйте витяжку, до моменту повного згорання палива.

Не користуйтесь газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Слідкуйте за кольором полум’я на пальниках: він має бути синім або фіолетовим. Жовте полум’я – це ознака неповного згорання газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.

Не користуйтесь газовими приладами не за призначенням! Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

Експлуатуйте тільки справні газові прилади.

 

Білоцерківське РУ ГУ ДСНС України у Київській області