Мільйони людей вірять, що небо нашої України – матері буде мирним, адже його оберігають славні воїни

|  14. 10. 2021

14 жовтня в Білій Церкві відбулося урочисте зібрання з нагоди Дня захисників і захисниць України.

Це свято - вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.

День захисників і захисниць України ми відзначаємо саме 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різні періоди захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз. 

Це і учасники національно-визвольних рухів XX століття, учасники революції гідності, добровольці та військові, волонтери, полісмени та пожежники, жінки і діти - всі ті, хто у різний спосіб наближали і наближають перемогу.

Сьогодні ми з гордістю вшановуємо подвиг нескорених українців і висловлюємо слова щирої вдячності людям, які захищали соборність і незалежність України у ХХ і продовжують її відстоювати в ХХІ столітті.

Перед урочистим мітингом міський голова Геннадій Дикий, депутати міської ради, військовослужбовці поклали квіти до могил воїнів, які загинули на сході нашої держави й захороненні на Алеї Героїв на кладовищі Сухий яр.

Продовжилися заходи на центральній площі міста. По присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Сьогодні чотири свята, які нерозривно пов’язані між собою: День захисників та захисниць України, Свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва й День створення Української повстанської армії. Це свято на честь захистників багатьох поколінь, які які виборювали і відстоювали  волю, незалежність та життя українців. Серед нас воїни, волонтери –заснисники, які на початку агресії відновили армію й не дали вчергове завоювати нашу землю. Дякую всі захисникам і небайдужим українцім, що стали на захист нашою держави і ми маємо можливість стояти під блакитно-жовтими прапорами, розмовляти рідною мовою, народжувати дітей та берегти свою спадщину, розививати свою культуру, вчити свою історію».

До слова також був запрошений командир 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, полковник Олександр Вдовиченко. 

Своїми спогадами про свій бойовий шлях з 28 червня 2014 по 02 серпня 2018 року, який проходив через Лисичанськ, Піски, Дебальцеве, Авдіївка, Опитне, Водяне, Донецький аеропорт поділився ветеран російсько-української війни Сергій Кузьмін.   

Cтарший сержант 90-го окремого десантно-штурмового батальйону Валерій Мітенко був нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецькогго аеропорту».    

Перед присутніми виступив Благочинний Білоцерківського району Православної Церкви України, Настоятель Церкви Покрова Божої Матері Микола Гопайнич.

Є священний обов’язок - захищати Батьківщину. І найчастіше, виконуючи його, громадяни віддають найдорожче - своє життя. У книзі пам’яті полеглих за Україну на 16 червня 2021 року внесено 4120 загиблих... і вона продовжує поповнюватися.

Під час заходу присутніх закликали згадати у молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Пам'ять про них було  вшановано хвилиною мовчання.

Мільйони людей вірять, що небо нашої України – матері буде мирним, адже його оберігають славні воїни. Протягом багатьох століть 14 жовтня, день козацької Покрови, був святковим , Української повстанської армії та Збройних Сил сучасної Незалежної України.

Саме Богородиця, є покровителькою усіх українських збройних формувань. Нехай свято Покрови Пресвятої Богородиці й надалі духовно об’єднує нас, живить дух воїнів-захисників, додає нам сил у нелегких випробуваннях!

Під час заходу пісню «Мить» Святослава Вакарчука виконала фіналістка Національного відбору на Дитяче Євробачення 2021 Лена Усенко. Пісня «Ти - солдат України!» прозвучала у виконанні викладачки Білоцерківської школи мистецтв №1 Яни Антоненко.

На знак шани тим, хто віддав своє життя за наше мирне майбутнє присутні поклали квіти до стендів з портретами Героїв. 

Всі охочі мали змогу ознайомитися з виставкою бойової техніки, скуштувати страви з польової кухні.

Важливо, що для великої кількості білоцерківців - це день вшанування і, разом з тим, справжнє свято й видно це із того, скільки містян разом з дітьми прийло на його відзначення. 

Фотогалерея