Відбулося публічне обговорення тарифу на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах міста

|  10. 03. 2021

10 березня у Білій Церкві відбулося публічне обговорення проєкту регуляторного акта – проєкту рішення виконавчого комітету «Про тариф на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування».

У зв’язку зі складною епідеміологічною ситуацію в місті, спричиненою коронавірусом SARS-CоV-2 та на підставі п.3 рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради  від 01.03.2021 р. «Про додаткові обмежувальні заходи на території Білоцерківської міської територіальної громади на період дії карантину» присутність громадськості на публічному обговоренні було регламентоване. Для забезпечення більш широкої участі громадськості в обговоренні відбувалася онлайн трансляція із можливістю ставити питання та надавати пропозиції, які були  озвучені та винесені на обговорення.

Під час заходу профільний заступник міського голови Руслан Руденко оголосив порядок денний, у ході якого були розглянуті такі питання, як інформація, опрацювання та дотримання  процедури  розгляду проєкту регуляторного акта - проєкту рішення виконавчого комітету міської ради та інформація щодо економічного  стану підприємств та підстав для перегляду вартості проїзду. Даний проєкт рішення було підготовано відповідно до частини 2 статті 11 Закону України «Про автомобільний транспорт», підпункту 2 пункту а) статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 17 листопада 2009 року №1175 «Про затвердження Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту», рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 12 січня 2021 року №23 «Про внесення змін в додаток до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 22 грудня 2020 року №754 «Про план діяльності виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з питань підготовки регуляторних актів на 2021 рік». 

Отож, обговорення було ініційоване з метою приведення у відповідність розміру тарифу на послуги з перевезення на автобусних маршрутах загального користування економічно обґрунтованим витратам, зважаючи на зростання вартості матеріальних ресурсів, паливно-мастильних матеріалів, розміру мінімальної заробітної плати, з метою збереження діючої маршрутної мережі та задоволення потреб громадян у доступних, якісних і безпечних перевезеннях та розглянувши листи від ТОВ «Трансіті», ТОВ «Епітранс» та ТОВ «Білоцерківський автобусний парк». 

Під час заходу перед присутніми виступили представники перевізників міста, які наголосили на необхідності зміни тарифу на перевезення у зв’язку із зростанням цін на витратні матеріали та обслуговування рухомого складу та задля коректного дотримання інвестиційних зобов’язань. Вони наголосили, що тарифна політика на автомобільному транспорті має задовольняти підприємницький  інтерес, забезпечувати розвиток автомобільного транспорту, стимулювати  впровадження  новітніх технологій перевезень, застосування  сучасних типів транспортних засобів. Також перевізники надали розрахунки,  виконані відповідно до Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженої наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17 листопада 2009 року №1175, Висновки та аудиторське дослідження економічного обґрунтування  тарифу на проїзд в міському транспорті атестованого судового експерта та  аудиторської компанії.

Під час заходу присутні та глядачі онлайн трансляції отримали відповіді на питання, які їх найбільше цікавили: щодо оновлення рухомого складу, виконання інвестиційних зобов’язань, графіку руху автобусних маршрутів, та інше.

У ході заходу, після обговорення, було вирішено рекомендувати  винести на  розгляд виконавчого комітету Білоцерківської міської ради  проєкт  рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тариф  на  послуги  з  перевезення  пасажирів  на автобусних  маршрутах  загального  користування», яким передбачається встановити тариф на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування Білоцерківської міської територіальної громади – 6,00 грн.

У заході взяли участь: представники перевізників міста, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Фотогалерея