Їх назвали Небесною Сотнею…

|  20. 02. 2021

20 лютого у Білій Церкві відбувся мітинг на честь вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Указом Президента України, з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, в державі було установлено День Героїв Небесної Сотні, який відзначається щорічно 20 лютого.  

Революція Гідності – масовий громадянський протест, який тривав 94 дні – з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року, та був викликаний антиконституційними діями влади.

Ці страшні події залишили свій гіркий слід у пам’яті кожного свідомого українця. За кожного із синів України, які тоді віддали своє життя, болить душа. Проте ми пам’ятаємо їх і пишаємося тим, що вони тоді вийшли на захист своєї держави.

У ході заходу до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять людей, які поклали свої життя за волю, незалежність, демократичний вибір, європейський напрямок розвитку нашої держави. 7 років тому цього дня у соціальних мережах їх назвали Героями Небесної Сотні. Ці люди йшли під кулі абсолютно неозброєними. Завдяки їм стався історичний момент, коли Верховна Рада прийняла рішення про недопущення насилля. Тоді було відстояно право на свободу розмовляти рідною мовою. Пам’ятаймо про їхній подвиг. Слава Героям Небесної Сотні!»

До слова також були запрошені благочинний Білоцерківського району Православної Церкви України, настоятель парафії Покрова Божої Матері священик Микола Гопайнич та житель міста Анатолій Медвідь.

Під час заходу присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять про Героїв Небесної Сотні і тих хто віддав своє життя в нинішній неоголошеній війні. До стендів з портретами Героїв були покладені квіти. За загиблими під час Революції Гідності та воїнами, які захищали цілісність України на сході нашої держави було проведено поминальну молебень.

Майдан – став не просто географічною назвою місцевості. Він став символом свободи і втрати. Увесь світ сколихнули страшні події 2013-2014 років. Ціною сотні життів відбулася Революція Гідності. Мільярди людей скорбили разом з нами. Проте ми усім показали, що жага народу до свободи може змінити історію цілої країни. Це тече у наших жилах. 

День Героїв Небесної Сотні покликаний увічнити велику людську, громадянську і національну відвагу та самовідданість, силу духу і стійкість громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідно вшанувати подвиг Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції Гідності за ідеали демократії, права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Цей день має жалобний характер, оскільки пов’язаний із трагічними подіями масової загибелі громадян 18–20 лютого, але він покликаний вшановувати не смерть, а боротьбу за гідне та вільне життя, жертовність і відвагу. Загиблі учасники Революції Гідності мають стати прикладом для наслідування через свою чітку громадянську позицію та готовність її виборювати.

Закликаємо вас цього дня схилити голови та вшанувати пам’ять наших синів і дочок, які сьогодні спостерігають за нами з неба. Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. 

У заході взяли участь: секретар міської ради Дмитро Киришун, заступник міського голови Катерина Возненко, депутати Білоцерківської міської ради, представники громадськості та духовенства, небайдужі жителі міста, журналісти місцевих ЗМІ.

Фотогалерея