32-га річниця виводу військ з Афганістану

|  15. 02. 2021

15 лютого у Білій Церкві, біля каплиці Святого Георгія Побідоносця, відбувся мітинг та покладання квітів з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-ї річниці виводу військ з Республіки Афганістан (Указ Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004).

10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року тривала війна. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат. 150 тисяч українців, близько 700 з яких зараз мешкають у Білій Церкві. У боях загинуло 3 280 чоловік, з них 27 чоловік – мешканці Білої Церкви; повернулися інвалідами 3 360 чоловік, з них близько 80 осіб зараз проживають у Білій Церкві; понад 200 воїнів – мешканців Білої Церкви померли у мирний час.

15 лютого для багатьох став днем, коли скінчився рахунок втратам наших солдатів.

Тож цього дня віддати данину пам’яті загиблим зібралися причетні до війни в Афганістані та небайдужі містяни.

Під час заходу до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Молоді люди йшли на війну в Афганістан не за орденами і медалями. Вони йшли свято вірячи, що виконують свій обов’язок. На жаль, багато з них не повернулись взагалі, або повернулися скаліченими. Ми маємо пам’ятати про ті страшні часи. Дякуємо живим свідками того жаху, який вам довелося пережити. Ви є гордістю народу, прикладом для сучасних поколінь. Здоров’я вам. А тим, хто вже не з нами, вічна пам’ять».

Також перед присутніми виступили голова Білоцерківської районної державної адміністрації Людмила Мерзлюк, голова Білоцерківської міської громадської організації Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Шашкін, голова Київського обласного комітету загиблих (померлих) учасників бойових дій та ветеранів війни Олена Гаврилюк, голова Білоцерківської районної організації ветеранів України Віктор Рудий, настоятель каплиці Святого Георгія Побєдоносця отець Вадим.

В капличці викарбовано прізвища 132-х воїнів, які проживали в Київській області і віддали свої життя в афганській війні. На «Алеї пам’яті воїнів, які загинули в Афганістані» висаджено 132 дерева, як символ кожного воїна, що не повернувся.

Присутні під час заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять про загиблих та поклали квіти до пам’ятника – каплиці воїнів -афганців.

У заході взяли участь: заступник міського голови Катерина Возненко, учасники бойових дій, їх рідні та близькі, небайдужі жителі Білої Церкви.

Фотогалерея