Розглянуто проєкт рішення «Про тарифи на ритуальні послуги»

|  14. 12. 2020

14 грудня в м. Біла Церква відбулося засідання «круглого столу» з обговорення проєкту регуляторного акта – рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги», яке провела заступник міського голови Інна Новогребельська.

На засіданні були присутні депутати міської ради, керівники та представники КП БМР «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг», департаменту житлово-комунального господарства, управління економіки міської ради, профільної профспілкової організації.

Заступник міського голови поінформувала, що всі вимоги щодо проведення процедури регуляторного акту згідно даного проєкту рішення дотримано. Повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акту – рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги» було розміщено в друкованих ЗМІ та на офіційному веб-сайті міської ради. На сайті також можна ознайомитися із самим проєктом рішення, та аналізом його регуляторного акту.

Метою прийняття рішення є приведення тарифів на ритуальні послуги до економічно обґрунтованого рівня з урахуванням інтересів населення та відшкодування фактичних витрат підприємства, які відповідають діючим нормативно-правовим і законодавчим актам України.

Комунальне підприємство Білоцерківської міської ради «Спецікомбінат з надання ритуальних послуг» на даний час користується тарифами на надання ритуальних послуг, що складають мінімальний перелік послуг необхідних для поховання померлого, які затверджені рішенням виконавчого комітету міської ради від 18.12.2018р. №810.

Наразі заплановано підвищення розміру мінімальної заробітної плати з 01 січня 2021 року до 6 000 грн., згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Збільшення становить 43,8% від розміру мінімальної заробітної плати, яка взята до розрахунку діючих тарифів 4 173 грн., що діяла з 01 січня 2019 року. Зростання вартості енергоносіїв, комунальних послуг у порівнянні з витратами в діючих тарифах. А також збільшення сум податків, спонукало підприємство до приведення діючих тарифів на ритуальні послуги до економічно обґрунтованого рівня, оскільки існуюча вартість послуг не буде відшкодовувати реальних витрат підприємства.

Затвердження тарифів вплине на забезпечення своєчасного, у повному обсязі і якісного надання послуг. Крім того, приведення даних тарифів до економічно обґрунтованих витрат приведе до повної їх окупності, адже відшкодування їх збитковості не передбачено чинним законодавством України.

Слід зазначити, КП БМР «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг» крім надання ритуальних послуг також обслуговує міські кладовища, проводить заходи по прибиранню та благоустрою. Також залучаються технічні та людські ресурси підприємства на прибирання шляхів у зимовий період, до проведення толоки, на ліквідацію надзвичайних ситуацій та ін.

У ході засідання учасники «круглого столу» обговорили складові формування даного тарифу, питання забезпечення безпечного поховання померлих від коронавірусної хвороби COVID-19, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту. Зупинилися на аналізі регуляторного впливу до вищезазначеного проекту регуляторного акту. Розглянули  альтернативні способи вирішення питання та обрали найбільш оптимальний.

Присутні одноголосно підтримали пропозицію винести проект рішення «Про тарифи на ритуальні послуги» на розгляд виконавчого комітету міської ради.

Фотогалерея