Відбулася нарада з обговорення питання розробки Тарасівського родовища циркон-рутил-ільменітових руд

|  29. 07. 2019

29 липня в Білій Церкві відбулася нарада з обговорення питання розробки Тарасівського родовища циркон-рутил-ільменітових руд.

Розпочинаючи нараду, міський голова Геннадій Дикий відмітив, що питання щодо будівництва даного кар’єру підіймається, починаючи з 1964 року. Наголосив, що це питання є актуальним не тільки для безпосередньо прилеглих до м.Біла Церква населених пунктів, але й жителів Київської та Черкаської областей. Також озвучив інформацію з повідомлення, яке було надіслане Товариство з обмеженою відповідальністю «Рутил-Ільменітова Компанія» до Міністерства екології та природних ресурсів України, щодо потужностей та масштабів діяльності даного підприємства.

Як було зазначено, річна продуктивність даного підприємства планується в таких обсягах: по видобутку і переробці рудних пісків – 6600 тис. м3; по розкривним породам – 13648,91 тис. м3; по гірничій масі – 20248,91 тис. м3. Згідно зі спеціальним дозволом на користування надрами № 5471 від 27.01.2012 року – площа об’єкта території становить 10,18 км2; для будівництва кар’єру першої черги передбачено вилучити 1015 га земель. З них 400 га родючих чорноземних ґрунтів с/г призначення, 615 га земель лісогосподарського призначення.

Під час зустрічі присутні переглянули відео про функціонування подібного кар’єру в місті Вільногірськ Дніпропетровської області, після чого перейшли до обговорення питання Тарасівського родовища циркон-рутил-ільменітових руд та тих негативних наслідків, до яких призведе його створення.

Міський голова Геннадій Дикий навів три ключові питання, чому будівництво даного кар’єру є неприпустимим та може призвести до негативних наслідків як для м.Біла Церква, її  прилеглих районів та Київської області в цілому.

1. Оскільки розробка буде здійснюватися механічно-гідравлічним способом, а це витрати води від 4 до 12 т води на 1 тонну піску, це призведе до значного навантаження на роботу ТОВ «Білоцерківвода». Крім того, рівень водосховища р.Рось починає стрімко падати - на 1,5-2 м за рік, що триває вже кілька років поспіль. У разі роботи кар’єру ТОВ «Білоцерківвода» забиратиме ще більші обсяги води з водосховища, ця вода також потребуватиме додаткової очистки, значно більшого використання хімічних речовин, що вплине на рівень тарифів за воду та якість такої води, якою користується близько 500 тис. населення;

2. Підприємством не вивчено та не роз’яснено питання, як саме транспортуватиметься такі значні об’єми видобутих порід. Для забезпечення транспортування навіть десятої частини з планованого обсягу потребує залучення значної кількості транспорту (близько 210 машин в день).

3. Також не зрозуміло, яким чином будуть здійснюватися заходи щодо утримання видобутої сировини, а зокрема піску, що має дуже дрібну фракцію, актуальне питання щодо можливого забруднення ним сільськогосподарських земель тощо.

Під час наради присутні наголосили, що екологічна ситуація в Білоцерківському районі є без того несприятливою; функціонування подібних кар’єрів можуть призвести до зникнення цілих населених пунктів. Крім того, функціонування даного підприємства може спричинити негативний вплив на діяльність переробних підприємств м.Біла Церква та району аж до можливої зупинки, тому керівникам таких підприємств доцільно консолідувати зусилля з метою недопущення діяльності даного підприємства.

Представники влади Володарського району наголосили, що внаслідок діяльності такого кар’єру не проводиться рекультивація земель; питання діяльності кар’єру виносилося на сесію Володарської районної ради ще в 2012 році, до Міністерства охорони здоров’я України був надісланий лист щодо роз’яснення впливу циркон-рутил-ільменітових руд на здоров’я населення, на який отримано відповідь про негативні наслідки.

За словами фахівців Басейнового управління водних ресурсів р.Рось, створення такого кар’єру може призвести до екологічної катастрофи не тільки місцевого, але й загальнодержавного масштабу внаслідок забруднення води та зумовить значне погіршення гідрогеологічного балансу річки Рось та Поросся, призведе до втрати значних територій із родючими чорноземами, водних ресурсів р.Рось тощо.

Представники відділу екології зауважили, що видобуток роди відкритим способом давно не практикується у світі; відсутні економічні розрахунки даного проекту та ефективність для задіяних територій. Також не погоджено питання щодо вирубки лісу, а це 600 га  насаджень різних вікових груп та видів дерев, що призведе до забруднення повітря та негативних наслідків для здоров’я людей, зростання рівня онкологічних захворювань, в тому числі внаслідок радіоактивного випромінювання металів, які будуть видобуватися, тощо.

Присутні зупинилися на потребі залучення необхідних важелів впливу щодо вирішення питання розробки Тарасівського родовища циркон-рутил-ільменітових руд, наголосивши, що дане питання потребує конкретних оперативних дій, адже механізм уже запущено.

Зокрема це підписання петиції на сайті Президента України №22/066586-еп щодо заборони видобувати відкритим способом над річкою Рось розсипних циркон-рутил-ільменітових руд і титану; проведення  громадських слухань; вчасне подання до Міністерства екології та природних ресурсів відповідного звернення від органу місцевого самоврядування, фізичних осіб або громадських організацій; ініціювання внесення змін до Закону України «Про затвердження загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року» та додатків до нього у частині питання, що передбачає фінансування робіт із розробки Тарасівського родовища за кошти державного бюджету; скликання позачергових сесій Білоцерківської міської та Володарської районної рад з метою додаткового розгляду даного питання тощо.

Під час наради було озвучено такі подальші кроки щодо вирішення даного питання:

1. Створення робочої групи за участю представників Білоцерківської міської ради, Володарської районної рад, представників громадських організацій, які є фахівцями у даному питанні;

2. Підготовка звернення до всіх міських, районних, селищних, сільських рад, для яких є актуальним дане питання;

3. Розгляд та затвердження на сесії Білоцерківської міської ради підготовленого звернення до Міністерства екології України, Кабінету Міністрів України, керівництва Київської області щодо видобування циркон-рутил-ільменітових руд товариством з обмеженою відповідальністю «Рутил-Ільменітова Компанія», яке містить ряд вимог стосовно екологічних наслідків діяльності даного підприємства, дотримання законодавчих норм, вирішення низки питань організаційного та технічного характеру тощо.

У нараді взяли участь депутати Київської обласної, Білоцерківської міської та Білоцерківської районної рад, голова Білоцерківської районної ради Володимир Шевченко,  заступник голови Володарської районної ради Віктор Мисник, сільські голови Білоцерківського та Володарського районів, секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, заступники міського голови Інна Новогребельська, Олександр Поляруш, члени виконавчого комітету Білоцерківської міської та Володарської селищної рад, представники Державної екологічної інспекції Столичного округу, міського управління Держпродспоживслужби, Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось, ТОВ «Білоцерківвода», комунальних підприємств та структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Фотогалерея