Пресконференція секретаря Білоцерківської міської ради Володимира Вовкотруба

|  24. 10. 2024

24 жовтня відбулася пресконференція секретаря Білоцерківської міської ради Володимира Вовкотруба, під час якої він зупинився на важливих питаннях життєдіяльності нашої громади.

Початок опалювального сезону

Як зазначив Володимир Вовкотруб, опалювальний сезон у нашій громаді розпочався з 15 жовтня. Першими були запущені лікарняні заклади, а 22 жовтня виконавчий комітет міської ради прийняв рішення щодо відновлення теплопостачання до житлового фонду нашої громади.

«Станом на сьогодні з 72 котелень запущено 66, традиційно є проблеми, які ми не могли передбачити в міжопалювальний період, – наголосив Володимир Вовкотруб. – Тому у деяких будинках поки відсутнє теплопостачання, і ситуація з його налагодження в громаді триватиме протягом 2-3 тижнів. Є проблемні ділянки, пориви, і наші спеціалісти оперативно працюють над їх усуненням. Виникають питання щодо виведення повітря з системи опалення або випадки, коли батареї прогріваються не в усіх кімнатах тощо. Тому прохання до мешканців – звертатися до управляючих компаній, оскільки КП «Білоцерківтепломережа» відповідає тільки за постачання тепла до самого будинку, а потім відповідальність несе або ЖЕК, або ЖБК, або ОСББ. Станом на сьогодні із 496 будинків, які підпорядковуються ЖЕКам, тепло запущене в 455, з 27 будинків із числа житлово-будівельних кооперативів тепло наявне в 24, із 165 будинків ОСББ – в 105».

Володимир Вовкотруб також відмітив, що рішення щодо постачання тепла в будинки, які належать до ОСББ, приймається керівництвом ОСББ.

«До нас звертаються мешканці щодо відсутності теплопостачання, але ми можемо розпочати теплопостачання лише згідно із зверненням суб’єкта. Наприклад, в громаді є ОСББ, які приймають рішення розпочати опалювальний сезон трохи пізніше – з метою економії коштів», – пояснив секретар міської ради.

Володимир Вовкотруб відмітив, що станом на сьогодні в нашій громаді заборгованість населення перед КП «Білоцерківтепломережа» за спожиті теплоносії становить близько 130 млн грн. Вартість теплопостачання для всіх категорій споживачів, а це комунальні та державні підприємства, громадяни – становить в середньому 5 млн грн на день.

Серед жителів громади виникали суперечки щодо початку опалювального сезону – одні говорили, що його розпочинати зарано, інші – що опалення необхідне. Але є законодавча норма щодо запуску опалення - якщо середньодобова температура не більше 8 градусів протягом трьох днів. І саме таке рішення виконавчим комітетом міської ради було прийняте 22 жовтня ц.р.», - наголосив секретар міської ради.

Придбання житла деяким категоріям громадян

Одне з питань пресконференції стосувалося стану використання коштів субвенції з державного бюджету на придбання житла деяким категоріям громадян.

Ще раніше Володимир Вовкотруб зазначав, що для нашої громади з цією метою була виділена рекордна сума з державного бюджету – 178,2 млн грн (https://bc-rada.gov.ua/node/15412, https://bc-rada.gov.ua/node/15402).

Як зазначив секретар міської ради, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей» №719 від 19 жовтня 2016 р., передбачається грошова компенсація особам з інвалідністю внаслідок війни 1 та 2 групи, а також членам сім’ї загиблих. Станом на сьогодні передбачено 67 одиниць житла, вже придбано житло для 47 осіб, які належать до вказаних категорій.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей» №214 від 28 березня 2018 р., по грошову компенсацію звернулася 1 особа та одній особі було придбано житло. Отримати цю компенсацію мають право особи з інвалідністю внаслідок війни 1 та 2 груп (Афганістан, інші країни де велись бойові дії), а також членам сімей загиблих.

Відповідно до Постанови Кабміну «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» №280 від 18 квітня 2018 р., щодо придбання житла звернулося 6 осіб, а 2 особам таке житло було придбано.

Забезпечення учнів 1-4 класів безкоштовним харчуванням

Як відомо, нещодавно урядом України було прийнято рішення щодо забезпечення безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1-4 класів. 15 жовтня відбулися засідання сесії та виконкому міської ради, на яких прийняли рішення щодо забезпечення безкоштовним гарячим харчуванням учнів початкових класів.

«Депутати міської ради затвердили субвенцію у сумі 15,1 млн грн, яка надійшла з державного бюджету для забезпечення цих потреб. Уже з 16 жовтня всі заклади освіти нашої громади комунальної власності розпочали безкоштовно харчувати всіх дітей 1-4 класів. Їх налічується близько 7 тисяч», - зазначив Володимир Вовкотруб.

Всього безкоштовно і за кошти батьків відтепер  у наших закладах освіти будуть харчуватися близько 11 тис. дітей (раніше безкоштовними гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів).

Також виникла потреба збільшити і кількість працівників, які забезпечуватимуть організацію харчування. Для цього до штатних розписів введено 53,5 штатних одиниць (кухарів, шеф-кухарів, підсобних працівників, комірників).

«Оскільки додалась велика кількість учнів, які харчуються, кількість обладнання та посуду у навчальних закладах також потрібно збільшити. Тому на посуд ми вже виділили 2,5 млн грн з місцевого бюджету на їх придбання», - наголосив секретар міської ради.

Відповіді на запитання журналістів

Володимир Вовкотруб відповів на ряд питань журналістів, які стосувалися різних сфер життєдіяльності нашої громади.

Журналісти з телеканалу «Еспресо: Біла Церква» звернулися із запитанням, що  стосувалося стану виконання відновлювальних робіт у будинку по  пров.Грузинському, у якому сталася надзвичайна ситуація.

«Ситуація з цим будинком є складна, складно проєктувати необхідні роботи, тому що були змінені державно-будівельні норми. Із діючих компаній, які могли б виконати такі роботи з проєктування – лише одна змогла взятись за роботу через складність проєкту з відновлення будинку. Проєктант обіцяє до кінця поточного місяця надати готовий проєкт. Попередня вартість робіт становить 20 млн грн. За проєктом маємо відновити покрівлю на будинку, повністю відновити під’їзд, який постраждав, та змінити розмір балконів через  зміну ДБНів, оскільки діюче законодавство вимагає цього.

На ці потреби ми,  наразі, у бюджеті передбачаємо видатки у сумі 10 млн грн і цю пропозицію винесемо на засідання сесії міської ради. До кінця цього року ми не встигнемо провести всі роботи, але першочергові заходи, щоб закрити приміщення на зиму, – плануємо завершити. Також мною  запланована зустріч з мешканцями цього будинку на наступному тижні. Ми донесемо всю інформацію, адже вони мають знати про те, що відбувається.  Наразі у 1,  3 та 4 під’їздах запущено теплопостачання», - відповів Володимир Вовкотруб.

Питання чи погоджували структурні підрозділи Білоцерківської міської ради, КП БМР "Парк культури та відпочинку ім. Шевченко" документи щодо облаштування KFC drive по частині території парку запитала  журналіст з телеканалу «Еспресо: Біла Церква». А також - чи була проаналізована  можливість транспортного колапсу в разі відкриття драйву.

Володимир Вовкотруб відповів так: «Білоцерківська міська рада ніяких погоджень нікому не давала. Знаю, що до ЦНАПу надійшла заява від суб’єкта господарювання на погодження технічної документації із встановлення земельного сервітуту на земельну ділянку для будівництва проїзду для KFC drive. Це питання розглядалося на земельній комісії і зараз передано на вивчення до управління містобудування та архітектури міської ради.  Це профільне управління має надати свою аргументовану відповідь,  на цій підставі питання буде винесено у сесійну залу. Ми підтримуємо розвиток будь-якого бізнесу  у громаді, особливо, коли заходить міжнародний бізнес, але все повинно відповідати діючому законодавству».

Журналіст газети «Громадська думка» поцікавилася: у зв'язку з підвищенням тарифів на проїзд, чи передбачено договорами з перевізниками контроль з боку влади за їхнім дотриманням вимог до перевезень людей (чистота салону, відсутність протікань під час дощу, роботи кондиціонерів у спеку тощо). І як часто відбуваються перевірки, які їхні результати та яку роботу проводять зі скаргами громадян.

Володимир Вовкотруб: «Це питання є не простим для нашої громади і підняття тарифів сприймалося її мешканцями неоднозначно. Причиною підняття тарифу стало звернення перевізників, що він був економічно необґрунтованим. Вивчивши питання ми погодили його підняття до компромісного тарифу, орієнтуючись на показники аналогічних міст. Дехто ставиться до цього з розумінням, дехто – з критикою.

 З початку року надійшло 67 звернень щодо перевезення громадян,  які розглядалися нашим профільним відділом. Вони  стосувалися некоректної поведінки водіїв, невиїзду автобусів на маршрути, недотримання графіків руху.  На кожне таке звернення була реакція працівників відділу транспорту та зв’язку, перевірялася кількість автобусів, їх стан, їх прибирання тощо. Зверталися люди і щодо того, що не можуть додзвонитися до транспортного відділу зі своєю проблемою у вихідний день. Тому нагадую: у нас діє цілодобово і у вихідні дні також Центр оперативного реагування, до якого ви можете телефонувати у таких випадках ( тел. 067 -310-77-55; 099 -310-77-55; 063 - 310-77-55; 0456-34-93-06). Всі звернення будуть розглянуті. Крім того, ми працюємо над проведенням транспортної реформи у громаді. Хочемо запровадити валідатори, аби мати можливість безготівкового розрахунку за проїзд та разом з тим, обліковувати проїзд пільгових категорій населення. Ми вже плануємо зустрітися з компаніями, які зможуть надати нам послугу із встановлення валідаторів у громадському транспорті. Тож зміни щодо покращення сфери перевезень будуть».

Ще одне питання видання стосувалося впровадження місцевою владою проєктів, спрямованих на розвиток підприємництва, в т. ч. із залученням грантових коштів від міжнародних донорів, про що йшлося під час відкриття у Білій Церкві офісу "Зроблено в Україні". На це секретар міської ради відповів: «У нашому Центрі зайнятості дійсно відкрився офіс «Зроблено в Україні». Це державна програма, але крім цього у нас є місцеві установи, які займаються цим питанням та ведуть напрямки стосовно грантової підтримки та реалізації допомоги бізнесу різного виду. Це управління економічного розвитку  міської ради та Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви. Саме зараз ми реалізуємо проєкт стимулювання розвитку індустріальних парків на території громади. Білоцерківська міська рада вже виділила на реалізацію одного з таких проєктів 20 млн грн.  Це тристоронній проєкт між міською, державою владами та індустріальним парком. Всі сторони мають свої зобов’язання. Орган місцевого самоврядування та держава виділяють кошти, а індустріальні парки – мають забезпечити кількість бізнесу, який буде заведений на даний майданчик, аби кошти не були витрачені даремно.  До відома всіх, та підприємців у тому числі, хочу наголосити, що у нас функціонує телеграм-канал «Біла Церква. Бізнес. Актуально»,  на якому оперативно висвітлюються всі програми та проєкти, що запроваджуються. Бажаючі можуть долучитися до каналу (https://t.me/bc_business), а також звернутися до Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви та управління економічного розвитку для консультацій.

Відповідаючи на запитання журналіста інтернет-видання «БЦNEWS», Володимир Вовкотруб зупинився на змінах у медичній галузі.

Він наголосив, що на сесію, яка відбудеться 31 жовтня ц.р., буде винесено три програми щодо галузі медицини. Вони були опрацьовані з головними лікарями, начальником профільного управління охорони здоров’я міської ради.

«Основний меседж, який не раз був мною озвучений: пацієнти з Білої Церкви не мають їхати по надання медичних послуг до Києва. Ми повинні забезпечити максимальну кількість цих послуг у Білій Церкві. Інше питання стосується першочергового фінансування, адже наступний рік буде ще більш складним для нас, оскільки ми не бачимо перевиконання бюджету, і буде фінансове навантаження на наш бюджет. А реформування в будь-якому випадку потребує фінансування обладнання. Наприклад, кричущим питанням є оновлення реанімаційного відділення в міській лікарні №1. Усі лікарні є некомерційними підприємствами та утримуються за рахунок послуг, які надають пацієнтам і вартість яких відшкодовує Національна служба охорони здоров’я. Тому витратна частина нашого бюджету має бути спрямована на те, щоб збільшити кількість таких послуг. Попередньо ми проаналізували, що на закупівлю обладнання потрібно виділити 200 млн грн. Для порівняння, згідно з програмами в галузі ДЖКГ потрібно 4,6 млрд грн. Тому за один день це неможливо зробити», - зазначив Володимир Вовкотруб.

Секретар міської ради дав відповідь ще на ряд інших питань. Повне відео можна буде переглянути на Ютуб-каналі Білоцерківської міської ради.

На останок журналіст Громадської думки висловила слова подяки Володимиру Вовкотрубу як представнику місцевої влади від імені підписників газети за розпочате облаштування тротуару вздовж вул. М. Сидорянського на масиві Піщаному. Відтепер діти матимуть змогу йти до школи у безпеці та комфорті. 

Фото