Пресконференція секретаря міської ради Володимира Вовкотруба

|  07. 08. 2024

6 серпня відбулася пресконференція секретаря Білоцерківської міської ради Володимира Вовкотруба, під час якої він зосередив увагу місцевих ЗМІ на низці питань, важливих для життєдіяльності нашої громади.

Надання компенсацій для придбання житла військовослужбовцям

Розпочинаючи пресконференцію, Володимир Вовкотруб зупинився на питанні надання компенсацій для придбання житла особам з інвалідністю I - II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, а також членам сімей загиблих, яким встановлено статус відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Секретар міської ради зазначив, що під час 58 сесії Білоцерківської міської ради було прийнято субвенцію з державного бюджету в сумі 178,2 млн грн. Ці кошти передбачені на компенсацію за придбання житла для колишніх військовослужбовців, що отримали інвалідність, а також членів сімей загиблих захисників, які мають право на ці компенсації відповідно до чинного законодавства. Про це писали тут https://bc-rada.gov.ua/node/15402.

«Це дуже важливо для нас, тому що це найбільша субвенція з державного бюджету, – відмітив Володимир Вовкотруб. – Ця субвенція надходить нам з 2016 року, і загальна сума субвенцій, які надійшли нам з того часу, становить 286,5 млн. грн. Це дуже суттєво для нашої громади.


Щодо кількості суб’єктів, які вже зможуть придбати житло за ці кошти в 2024-2025 роках, – це 75 осіб, з них 68 – особи з інвалідністю І та ІІ груп з числа учасників АТО/ООС, члени сімей загиблих в АТО/ООС, а також всі, на кого розповсюджуються ці пільги у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Одна особа матиме право на це житло відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 214 від 28.03.2018 року, якою визначено механізм виплати грошової компенсації на придбання житла особам з інвалідністю внаслідок війни 1 та 2 групи, які брали участь у збройних конфліктах на території інших держав (Афганістан, Ліван, інші держави), а також члени сімей загиблих.

Шість осіб – мають право на це житло відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 280 від 18.04.2018 року, а саме учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни 3 групи (АТО,ООС по 30.06.2018 р.), які є ВПО до 24.02.2022 року.


Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 719 від 19.10.2016 року загальна кількість осіб, які звернулися і мають право на компенсацію для придбання житла, - 178 осіб, з яких 62 особи вже придбали житло в попередні роки, а 68 особам буде здійснено виплату грошової компенсації в цьому році.

З 2018 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 214 від 28.03.2018 року, дев’ять осіб з числа осіб з інвалідністю внаслідок війни 2 групи  отримали компенсацію на придбання житла, а відповідно до постанови Кабінету Міністрів України 280 від 18.04.2018 року, трьом особам - учасникам бойових дій з числа ВПО  вже було виплачено грошову компенсацію, за яку вони вже придбали необхідне житло.

Всього з 2016 року було проведено 116 засідань комісії щодо розгляду заяв про призначення грошової компенсації за отримання житла. Людина, яка має на це право, повинна звернутися до управління соціального захисту міської ради з відповідними документами. Потім документи будуть передані спеціально створеній при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради комісії, яка складається з представників громадськості та виконавчого комітету, управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради, на яке покладено функції з питань ветеранської політики, фінансів, квартирного обліку, і яка вивчає ці документи, визначає розмір компенсації, аналізує всі чинники, які впливають на розмір цієї компенсації. Після цього всі дані передаються для формування потреби в коштах субвенції на обласному та державному рівнях.»

Створення ветеранського простору – важлива вимога сьогодення

З початку року до міської ради надійшло 5060 звернень від військовослужбовців та членів сімей загиблих щодо вирішення їхніх нагальних питань. Сьогодні працівники управління соціального захисту, які працюють з ветеранами, надають послуги за трьома різними адресами: 

- бульвар М.Грушевського, 6;

- провулок Ковальський, 14;

- вулиця Ярослава Мудрого, 2.

Частину заяв з метою вирішення тих чи інших питань військовослужбовці та члени їхніх родин подають до ЦНАПу.

Володимир Вовкотруб зазначив, що на 58-й сесії міської ради було прийнято рішення про передачу приміщення з балансу КП БМР «ЖЕК №7» площею 226,8 кв.м управлінню соціального захисту населення міської ради. В цьому приміщенні планують створити ветеранський простір.

 «Саме це приміщення було обране з огляду на зручну транспортну розв’язку, можливість дотримання умов безбар’єрності, наявність захищених каналів зв’язку тощо, – наголосив Володимир Вовкотруб. – До того ж, поряд розташовані ЦНАП, Управління Пенсійного фонду. Створення ветеранського простору дасть змогу всім категоріям військовослужбовців, ветеранам, членам сімей загиблих воїнів отримати необхідні послуги в єдиному місці. Крім того, у ветеранському просторі працюватиме психолог, юристи, помічники ветерана – нова ініціатива від Міністерства ветеранської політики. Згідно із законодавчими змінами, ми маємо забезпечити надання всіх необхідних послуг ветеранам та членам їхніх родин на якісному рівні. Також залучити для цього фахівців, які повністю орієнтуються в законодавстві щодо ветеранів – щоб людина мала змогу прийти на обраний час, не стояти в черзі та вирішити всі нагальні питання».

Під час пресконференції Володимир Вовкотруб відповів на низку запитань від журналістів. Більш детально про це – у відео:

Частина 1 https://www.youtube.com/watch?v=h9LvUHSpy-A

Частина 2 (запитання/відповіді) https://www.youtube.com/watch?v=ypQpFAscB5A

>>> Більше світлин <<<