До уваги підприємств-експортерів області!

Дата : 
2013-12-02

В контексті європейської інтеграції України, надзвичайно важливим для економіки України постає питання відповідності українських продуктів та послуг європейським стандартам та необхідності налагодження ефективнішого контролю за їх якістю.

Досвід економічно розвинених країн світу свідчить, що конкурентоспроможними лідерами на ринку стають підприємства, які орієнтують свій курс на підвищення рівня задоволеності споживачів шляхом постійного покращення якості товарів і послуг. А одним з ефективних інструментів підтвердження відповідної якості є функціонування на підприємствах сучасних систем управління у відповідності з міжнародними стандартами ISO, зокрема:

- систем управління якістю (серія стандартів ISO 9001);

- безпечністю харчових продуктів (стандарти ДСТУ 4161 та ISO 22000);

- охороною навколишнього середовища (серія стандартів ISO 14000);

- гігієною та безпекою праці (стандарт OHSAS 18001).

Ефективність сучасних систем управління полягає у можливості належної організації та провадження всіх виробничих та невиробничих процесів, які мають безпосередній вплив на якість і безпечність продукту чи послуги.

Системи управління якістю можуть застосовуватись у компаніях будь-якого розміру та виду діяльності, до всіх аспектів управління, наприклад, маркетингової, збутової, фінансової діяльності.

Практичний досвід підприємств, які впровадили системи управління  свідчить про те, що впровадження систем сприяє налагодженню виробничих та допоміжних процесів під час виробництва, цілеспрямованому зменшенню обсягів споживання матеріальних та енергетичних ресурсів, зменшенню відходів виробництва та, відповідно, платежів за них. Та й освічений український споживач, обираючи для себе харчову чи промислову продукцію, зверне увагу на наявність на упаковці позначки ISO 9001 чи ISO 22000, яка засвідчує функціонування сертифікованих систем управління та відповідальність виробника за свій продукт.

Крім того, обов’язкове впровадження виробниками та продавцями (постачальниками) харчових продуктів системи ХАССП та/або аналогічних систем забезпечення безпеки та якості харчових продуктів, передбачено такими законодавчими актами як Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів», Закон України «Про дитяче харчування», наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012р. «Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (ХАССП)» (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.10.2012р. за № 1704/22016), постанова МОЗ України № 20 від 30.06.2010 «Про удосконалення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за впровадженням системи НАССР».

Орган з сертифікації ДП «Київський обласний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» акредитований в Національному агентстві з акредитації України (НААУ) та призначений в системі «УкрСЕПРО» на розробку, впровадження та проведення робіт з сертифікації систем управління якістю (ДСТУ ISO 9001:2009), систем управління безпечністю харчових продуктів (ДСТУ ISO 22000:2007, ДСТУ 4161-2003), систем управління безпекою та гігієною праці (ДСТУ OHSAS 18001:2010), систем екологічного керування (ДСТУ ISO 14001:2006). Також орган з сертифікації проводить оцінку та сертифікацію систем управління у відповідності з вимогами міжнародних стандартів: ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, OHSAS 18001.

Важливість та необхідність впровадження систем управління у відповідності до міжнародних стандартів - є однією із головних складових у формуванні позитивного економічного іміджу держави серед Європейської спільноти.

 

Контактні дані ДП «Київоблстандартметрологія»:

09113, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Січневого прориву 84; тел./факс (04563)4-71-73; сайт: http://www.bcdst.kiev.ua/.

Відділ стандартизації: (04563)4-75-93, (066)045-66-35.

Відділ сертифікації систем управління: (04563)4-75-28.