День Української Державності у Білій Церкві

|  15. 07. 2024

День Української Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси-України. Ця привʼязка – невипадкова, оскільки Князь Володимир Великий уособлює розбудову Русі. Прийняття ним у 988 році християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором.

Цього року День Державності України відзначається 15 липня – з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви з 1 вересня 2023 року на Новоюліанський стиль календаря. За перенесення Дня Державності проголосував парламент 14 липня минулого року. Оскільки День Української Державності має привʼязку до релігійної традиції, перенесення памʼятної дати синхронізує її відзначення з новим календарем.

Сьогодні на площі перед виконкомом у Білій Церкві зібралися жителі громади, керівники муніципалітету, депутати міської ради, представники структурних підрозділів міської ради та Білоцерківської районної військової адміністрації. Присутні пригадали історію українського державотворення, яка сягає своїми витоками Руської середньовічної держави, яка утворилася у ІХ столітті довкола Києва.

 

Секретар міської ради Володимир Вовкотруб під звучання Державного Гімну України підняв Державний прапор України, як символ єдності й непохитності нашої держави.

 

Згадали й всіх, хто віддав своє життя за ідеали соборної і незалежної України, за мирне майбутнє українського народу на своїй землі та вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання, адже сьогодні український народ зі зброєю в руках захищає своє право бути українцями, свободу жити на своїй землі, можливість обирати майбутнє для своїх дітей, а головне - свою єдину й неподільну державу. Усе це - земля наших предків. Сьогодні ми продовжуємо їхню справу! І нікому не дозволимо переписати нашу історію.

Українці - славні воїни, в чиїх жилах тече кров Героїв, а в серцях закарбована тисячолітня історія боротьби. Ми захищаємо свою землю, а ворог мусить знати: хто приходить до нас з війною - той отримає гідну відсіч!

 

Понад тисячу років державотворному досвіду українців, нашій культурі, самобутності, українському характеру. Як часточка української держави наше місто впевнено наближається до свого 1000-ліття. Засноване воно було видатним державотворцем Великим Київським Князем Ярославом Мудрим.

Під час його правління Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу. Завершено розпочате його батьком Володимиром Великим розширення меж столиці Русі — Києва. Збудовано собор Святої Софії, при якому створено першу школу та бібліотеку. Затверджено перший кодекс законів «Руська правда».

Встановлено династичні зв'язки з королівськими дворами ШвеціїНорвегії та Франції. 37 років його правління заклали міцний фундамент розвитку традицій державотворення на українських землях.

Як знак вдячності, від усіх мешканців Білої Церкви, були покладені квіти Великому Київському Князю Ярославу Мудрому.

 

Держава і державність нероздільні. Без історичного коріння держава не може існувати. Історія дає суспільству усвідомлення зв’язку поколінь та конструювання спільного шляху.

Впродовж тривалої історії українці не полишали боротьби за свободу та здобуття державності. Тому нинішня війна – це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за її минуле, національну незалежність та ідентичність.

Не кожна нація має свою державу. Українці хочуть і мають право мати власну державу. І кожен на своєму місці має робити все, щоб ця держава була і процвітала.

В боротьбі за свої ідеали ми продемонстрували свою нескореність, за що отримали визнання країн світу. Сьогодні синьо-жовтий стяг сприймається світом, як прапор держави, яка бореться за свою свободу і незалежність, бореться зі злом заради справедливості демонструючи свою незламність.

Ми бережемо нашу історичну спадщину, ми віримо в український народ, в наше майбутнє.

 

Для довідки:

15 липня, у день вшанування пам’яті видатного державотворця Київського князя Володимира Великого та у День Хрещення Київської Руси-України, ми відзначаємо День Української Державності. Свято встановлено Указом Президента України, з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення.

 

Прийняття князем Володимиром у 988 році християнства, поширення писемності, кодифікація норм звичаєвого права в першому правовому кодексі князя Ярослава Мудрого – усе це стало фундаментом правової та політичної культури українського народу. Саме Русь заклала основи державницьких традицій українців. Звідси родом герб, грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

 

Продовжила традиції української державності Галицько-Волинська держава, яка у ХІІІ–ХІV століттях розвинула інститут державності на значній частині українських земель.

 

У XVI столітті було створено запорозьке козацтво, де вперше були чітко сформульовані фундаментальні основи майбутньої національної державної ідеї – право українського народу на власну державу та генетичний зв’язок козацької держави з Руссю.

Ці принципи були втілені в українській державі Гетьманщині, вершиною політико-правової думки якої стало укладання Пилипом Орликом Конституції 1710 року.

Під час Української революції 1917–1921 років вперше у ХХ сторіччі було створено незалежну національну державу. 22 січня 1918 року відбулося проголошення незалежності та суверенності Української Народної Республіки.

22 січня 1919 року було проголошено Акт злуки УНР і ЗУНР, який об’єднав Україну на законодавчому, територіальному, ментальному рівнях та став підставою для відліку історії соборної України.

Від жовтня 1938 року розпочався процес українського державотворення на Закарпатті, який завершився проголошенням 15 березня 1939 року незалежності Карпатської України – республіки на чолі з президентом.

За час існування комуністичної тоталітарної системи ні масові Голодомори, ні репресії, економічні та політичні експерименти не змогли викорінити державницькі устремління українців.

Наприкінці 80-х років ХХ століття знову відродився масовий національно-патріотичний рух. 16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет, 24 серпня 1991 року – ухвалила Акт проголошення незалежності України, який став точкою відліку сучасної державності. 28 червня 1996 року – була прийнята Конституція. Основний закон остаточно проголосив Україну суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, визнав людину найвищою соціальною цінністю і утвердив народовладдя.

Знання історії нашого державотворення є потужною силою проти маніпуляцій історичними фактами в умовах інформаційної війни проти України. Сьогодні, коли іде війна, ми єднаємося в опорі ворожим наративам з боку росії про Україну, в своєму захисті національних інтересів, в збереженні історичної справедливості. Єднаємося під національним прапором України – символом нескореності українців, любові до волі, віри в нашу перемогу в ім’я свободи української землі!

Інформаційні матеріали до Дня Української Державності, підготовлені Українським інститутом національної пам’яті

https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/zhurnalistam/informaciyni-materialy-do-dnya-ukrayinskoyi-derzhavnosti-2023

Фото