«Робота з ветераном починається з часу його військової служби»

|  20. 03. 2024

19 березня в Білоцерківській громаді відбувся тренінг «Державні ветеранські політики та значимість інституту кейс-менеджера», організований першим заступником міського голови Інною Новогребельською та управлінням соціального захисту населення Білоцерківської міської ради. Проводили тренінг Громадська Організація «Простір можливостей» та Всеукраїнська асоціаціація громад і цей захід є початком комплексної роботи, яка триватиме впродовж року і включатиме в себе створення в Білоцерківській громаді ефективної системи підтримки ветеранів. Зокрема це розробка та затвердження Програми підтримки ветеранів, навчання та підготовка необхідних фахівців по роботі з ветеранами, а також відкриття ветеранського простору, який надаватиме стандартизовані послуги. Білоцерківська громада є однією з 10 громад України, обраних для реалізації цього пілотного проєкту.

До учасників тренінгу звернувся міський голова Геннадій Дикий, який наголосив на важливості цього проєкту, відмітивши, що сьогодні у нашій громаді багато військовослужбовців, крім того, члени їхніх родин постійно перебувають у стані стресу. Внаслідок війни є величезна кількість поранених, яким потрібно буде відновлюватися, соціалізуватися тощо.

«Обсяг роботи величезний, і він на десятки років. Усі служби та галузі громади, дотичні до надання соціальних послуг, – медицина, освіта, культура, мають налаштуватися на реалії воєнного та повоєнного часу, – наголосив Геннадій Дикий. – Для цього багато чого потрібно буде запровадити – навіть те, про що раніше ми не знали й подумати не могли. При цьому важливо враховувати і міжнародний досвід – країн, які вже з цим стикалися. Також важливим є об’єднання громадськості, виконавчого комітету, державних органів управління, органів місцевого самоврядування. Тільки в тісній співпраці ми зможемо виконати всі поставлені перед нами завдання. У нас є певний досвід та напрацювання, і я не маю сумніву, що Білоцерківська міська рада та її виконавчий комітет прийме всі відповідні рішення для якнайкращої реабілітації, відновлення та соціалізації військових».

Геннадій Дикий також додав, що в кінці минулого року міською радою було виділено 18 млн грн Білоцерківському військовому госпіталю для створення на його базі реабілітаційного центру, ще 4 млн грн було виділено на закупівлю спеціального обладнання для цього центру.

До присутніх звернувся виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник, який наголосив, що для Асоціації дуже важливою є робота з ветеранами, і кожен її робить у свій спосіб.

«Робота з ветераном починається з часу його служби у Збройних Силах України або інших військових формуваннях. У кожного цей досвід особливий, і кожна громада, напрацьовуючи свій досвід, обмінюється ним з іншими громадами. На 10 громад, які ми обрали для участі в цьому пілотному проєкті, зараз дивиться вся країна, і в подальшому цей досвід буде переданий ста громадам України. І громади, які першими створять ці ветеранські програми, матимуть більший доступ до донорських програм для роботи з ветеранами. Тому бажаю всім плідної роботи, а ми, у свою чергу, сприятимемо вам у комунікації з іншими громадами, обміні досвідом та пошуку грантових додаткових можливостей», – зауважив Іван Слободяник.

Під час тренінгу голова правління ГО «Простір можливостей», координаторКа коаліцій «Ветеранський простір» в Україні Оксана Коляда презентувала діяльність їхньої громадської організації, а також зупинилася безпосередньо на суті ветеранських політик, ветеранських просторів. І коли в Білоцерківській громаді буде створено такий ветеранський простір, вона долучиться до родини, яка складається нині з 24 організацій, одна з яких працює за кордоном. Вони надають стандартизовану допомогу ветеранам та членам їхніх родин. Зокрема це психологічні послуги, юридичний супровід, перекваліфікація, відкриття власної справи, робота з родинами без вісти зниклих, полонених та загиблих.

«Усе має починатися з громади, адже це люди, яких знають та з якими працюють конкретно в цій громаді багато років, – наголосила Оксана Коляда. – Тому від громади залежить, як саме ми зустрічаємо та будемо зустрічати наших ветеранів. Біла Церква особлива тим, що на території її громади декілька військових частин, і це передбачає проведення в громаді роботи не лише з ветеранами, але й діючими військовими – і в частині їх медичного забезпечення, і реабілітації, і підтримки їхніх родин… Ми не можемо дозволити собі зараз приймати прості рішення. Адже ми говоримо про людей, з якими будемо працювати впродовж десятиліть. Тому нам потрібно зупинитися, подивитися, як цей механізм працює, і зробити все належним чином. Якщо громада може зробити це ефективно на своєму рівні, вона повинна це зробити».

Під час заходу було підписано тристоронній Меморандум про співпрацю з між Білоцерківською міською радою, Всеукраїнською асоціацією громад та ГО «Простір можливостей».

У рамках тренінгу присутні детально зупинилися на принципах організації та можливих джерелах фінансування ветеранських просторів, з’ясували, які фахівці там мають працювати, які види послуг вони мають надавати тощо. Також розглянули сучасні ветеранські політики на центральному та регіональному рівні, а також на рівні громад; дізналися, що ветеранські політики ґрунтуються на трьох складових, таких як національна безпека, відновлення людського капіталу, а також модерна національна ідея, історична пам’ять, повага та вдячність.

Крім того, учасники тренінгу дізналися, що таке ідеальний ветеранський простір та ідеальна програма ветеранської підтримки; розглянули базові потреби ветеранів; акцентували увагу на основних складових та критеріях громади, спроможної до задоволення потреб ветеранів, тощо.

В обговоренні питань, які піднімалися під час тренінгу, взяла участь перший заступник міського голови Інна Новогребельська. Вона акцентувала увагу на викликах сьогодення, які постають перед Білоцерківською громадою щодо надання необхідних послуг військовослужбовцям. Зокрема вони стосуються медичного забезпечення ветеранів та військових, надання їм послуг у сфері соціального захисту тощо.

У практичній частині тренінгу відбулися стратегічні ігри: «Портрет, потреби та інструменти реалізації», «Створюємо ветеранський простір», рольова вправа «Додаткові можливості громади».

У тренінгу взяли участь: секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, заступники міського голови Катерина Возненко, Василь Морський, радник міського голови Микола Антонюк, депутат Білоцерківської міської ради Максим Коноплястий, депутат Білоцерківської міської ради, директор КУ БМР «Територіальний центр надання соціальних послуг ім. Петера Новотні м.Біла Церква» Ірина Дога, представники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, організацій, які опікуються питаннями соціального захисту населення, медичних установ, профільних громадських організацій та ін.

Фото