Шануємо: 385 років з дня народження славетного Гетьмана України

|  20. 03. 2024

У с.Мазепинці Білоцерківської громади відбувся захід з нагоди 385-річниці з дня народження Гетьмана України - Івана Степановича Мазепи.

Народився Іван Степанович 20 березня 1639 року у родовому селі Мазепинці, що неподалік Білої Церкви.

Сьогодні, 20 березня, представники громади - спадкоємці землі козацької, вшановували світлу пам’ять славетного земляка, унікальної постаті України, потужного політичного діяча.

Міський голова Геннадій Дикий звернувся до присутніх на заході: « Це велика честь мати такого земляка - величну постать в тисячолітній історії України. Меценат, державотворець, глибоко віруюча, православна людина, яка відбудовувала храми по всій Україні.

Іван Мазепа умів стратегічно мислити і стратегічно передбачати, робити все, аби Україна була незалежною державою, а люди у ній жили у достатку і мирі.

Багато років російська пропаганда знищувала пам’ять та будь-які згадки про видатного українця, спотворюючи історію. Але сьогодні ми повинні вивчати правдиву історію, знати про відомих прабатьків і наслідувати їх прагнення зберегти нашу Батьківщину.

На жаль, як і в часи Івана Мазепи, сьогодні Україна протистоїть московській навалі. І сьогодні наші хоробрі воїни захищають такі ж цінності, які відстоював й наш земляк. Проте, ми точно знаємо -Україна обов’язково переможе!».

Присутні на заході депутат Білоцерківської міської ради Олександр Балановський, заступник міського голови Катерина Возненко, керуючий справами виконкому міської ради Анна Олійник, староста сіл Дрозди, Мазепинці, Сидори Олександр Литвин, учні Дроздівської гімназії - початкової школи та представники громадськості вшанували памֹ’ять видатного Гетьмана, поклавши квіти до погруддя Івана Мазепи.

Для довідки:

Іван Мазепа – Гетьман, голова козацької держави на Лівобережній Україні і всій Наддніпрянській Україні. Князь священної Римської імперії. Кавалер орденів Андрія Первозданного і Білого Орла. Представник шляхетського роду Мазеп-Колединських герба Курч із Київщини.

У добу його правління, а це 1687-1709 роки, Мазепа активно відновлював авторитет Козацької держави, яка хоч і перебувала під протекторатом московського царства, але формально не була його частиною. Він розпочав активно реформувати економіку країни,  підтримував науку, культуру та мистецтво. Вкладав колосальні кошти у розбудову та оздобу міст і церков.

Вже тоді Мазепа розумів, що московія – це ворог. Дбаючи про розвиток освіти, він намагався дати можливість вирости новому поколінню козацької еліти, яка була б готова до відновлення незалежності. Білу Церкву, згідно з історичними джерелами, він готував до ролі столиці Правобережної України, оскільки тут проводив дипломатичні зустрічі, тримав двір, проводив парад козацьких військ та підписував державні документи.

Заручившись підтримкою свого союзника, шведського короля Карла ХІІ, Іван Мазепа розпочинає визвольну війну проти московської держави. Запеклі бої під Полтавою із московитами змушують союзну армію до маневру – тимчасово відійти з території Гетьманщини для формування ударного кулака. Проте, раптова смерть гетьмана обірвала його плани.

Навіть після смерті Івана Мазепи, наші вороги бояться його імені – воно стало для них назвою образу особистого ворога та понад триста років піддається анафемі в московській церкві. 

Не зважаючи на спотворення історії та сувору цензуру московії, українці не забули внесок гетьмана у відродження і зміцнення України.

Фото