Українські добровольці – символ звитяги, самопожертви та героїзму

|  14. 03. 2024

14 березня у Білоцерківській громаді відбувся захід з нагоди Дня українського добровольця. Це день всіх, хто свідомо, за покликом власного серця, став на захист своєї Батьківщини. Ці люди не були військовими за професією, але в критичний для держави момент без повісток чи примусу, добровільно «поставили на паузу» своє попереднє життя й узяли до рук зброю, щоб захистити країну.

День добровольця встановлено Постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року, з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.

Революція Гідності та початок воєнних дій на сході нашої держави стали поштовхом, коли тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи, стали солдатами, тому що того вимагав борг – боронити рідну землю від ворога.

У боях 2014-2015 років російсько-української війни брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом трансформувалися у військові частини силових структур.

Наступний сплеск масового добровольчого руху відбувся наприкінці 2021 – початку 2022 років. На тлі загрози повномасштабної війни формувалися підрозділи територіальної оборони. А після повномасштабного вторгнення люди просто заполонили військкомати. Зараз Сили територіальної оборони є наймолодшим родом військ в українській армії.

Представники Білоцерківської місцевої та районної влади та громадськості прийшли до Стендів із портретами Героїв, аби вшанувати подвиг добровольців, який врятував нашу країну. Вони пройшли пекло найтяжчих бойових операцій. Вони поклали своє життя за незалежну і вільну Україну.

Усіх, хто загинув, захищаючи свою Батьківщину, учасники заходу вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до Портретів Героїв.

У заході взяли участь: міський голова Геннадій Дикий, секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, заступники міського голови Катерина Возненко, Василь Морський, Олександр Поляруш, керуючий справами Білоцерківської міської ради Анна Олійник, заступник голови Білоцерківської військової адміністрації Олександр Горовенко, представники структурних підрозділів міської ради, районної влади, правоохоронних органів, ДСНС, громадськості, місцевих ЗМІ.

 

Для довідки

День українського добровольця відзначається саме 14 березня, оскільки саме цього дня в 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили 500 бійців Самооборони Майдану. Вони сформували перший добровольчий батальйон для захисту України від російської агресії на Сході.

Навесні того ж року виникла низка добровольчих формувань – як поза державними структурами, так і при облдержадміністраціях, Нацгвардії, поліції.

Наступний сплеск масового добровольчого руху відбувся наприкінці 2021 – на початку 2022 років. На тлі загрози повномасштабної війни в країні формувалися підрозділи територіальної оборони.

Готовність добровольців стати на захист України є вирішальною запорукою нашої перемоги.

Під час збройної агресії рф на сході України добровольчі формування брали участь в оборонних і наступальних операціях. Так, в обороні Донецького аеропорту поряд із спецпризначенцями 3-го окремого полку, бійцями 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних, 93-ї та 72-ї окремих механізованих бригад, 1-ї окремої танкової бригади, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 91-го окремого полку, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійцями полку «Дніпро-1», брали участь і бійці Добровольчого українського корпусу (ДУК), батальйону ОУН та інші.

16 липня 2021 року був ухвалений Закон України «Про основи національного спротиву», згідно з яким добровольче формування територіальної громади – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.

29 грудня 2021 року Кабінет Міністрів України постановою від № 1449 затвердив Положення про добровольчі формування територіальних громад. В Україні почали створюватися перші добровольчі об’єднання для територіальної оборони. Їхня діяльність здійснюється під безпосереднім керівництвом і контролем командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України за територіальним принципом. 

24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне військове вторгнення на територію України. Відповіддю на вторгнення став, зокрема, масштабний добровольчий рух. З перших годин вторгнення сотні тисяч українців добровільно стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Десятки тисяч для цього повернулися з-за кордону. Серед тих, хто добровільно взяв у руки зброю, – відомі спортсмени, зірки, люди різних професій.

28 лютого 2022 року Указом Президента №82 з 1 березня 2022 року запроваджено безвізовий режим в’їзду в Україну для громадян іноземних держав, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони України, крім громадян держави-агресора. В Україну продовжують прибувати добровольці з різних країн світу, щоб стати на захист територіальної цілісності нашої країни. Зокрема це колишні військовослужбовці з Польщі, Швеції, Данії, Німеччини, Фінляндії, Великої Британії, США, Латвії, Литви, Японії, Нідерландів, Сирії, Лаоса, Індонезії та багатьох інших країн.

Фото