Обговорення завдань та цілей Плану відновлення та розвитку Білоцерківської громади до 2027 року

|  10. 01. 2024

Незважаючи на виклики сьогодення, місцева влада вже працює над тим, аби в майбутньому Білоцерківська громада не просто лишалася конкурентоспроможною, а й підвищила свій потенціал для розвитку.

10 січня в Білій Церкві відбулося засідання робочої групи з питань відновлення та розвитку Білоцерківської міської територіальної громади за участю представників депутатського корпусу. Метою роботи є створення проєкту Плану відновлення та розвитку Білоцерківської міської територіальної громади до 2027 року. Це документ, до написання якого долучились експерти ГО «Агенція відновлення та розвитку» та який буде виноситися на затвердження міської або обласної ради.

Відповідно до рішення Уряду України, громади, які зазнали певних збитків чи змін соціально-економічного статусу внаслідок російської агресії, належать до так званих територій відновлення. Відповідно, ці громади мають розробити плани відновлення та розвитку, на основі яких очікується державне фінансування для тих чи інших проєктів.

Тож під час цього засідання учасники робочої групи підійшли до етапу написання Плану відновлення – завдань. Це стратегічні цілі, напрямки, в яких має рухатися громада. Під час засідання присутні розглядали та аналізували ці завдання. Після цього мають бути надані максимально конкретні пропозиції, написані проєкти Плану відновлення, на фінансування яких претендуватиме громада.

Під час заходу член правління ГО «Агенція відновлення та розвитку» Тарас Бик ознайомив присутніх з основними напрацюваннями та відмітив, що Білоцерківська громада йде попереду з-поміж інших громад, має великі напрацювання задля створення Плану відновлення.

«ГО «Агенція відновлення та розвитку», спільно з UNDP (Програма розвитку ООН) та KPMG (міжнародна мережа фірм, що надають аудиторські, податкові, юридичні та консультаційні послуги), співпрацює з Білоцерківською міською радою з метою написання цього плану відновлення. Робота вже триває протягом декількох місяців. Був проведений глибинний аналіз багатьох документів, проєктів планів відновлення інших громад. Також проведено соціологічні опитування, дослідження фокус-груп, на основі яких була написана оцінка потреб, виходячи з якої буде написаний План відновлення Білоцерківської громади», – наголосив експерт.

План відновлення та розвитку нашої громади має 4 пріоритетні напрямки: безпека, економіка, інфраструктура та гуманітарна сфера. Тож під час обговорення завдань присутні детально зупинилися на кожному з напрямків, висловивши власне бачення щодо можливостей застосування найбільш ефективних механізмів задля їх реалізації.

Попереду ще декілька етапів, в тому числі обговорення плану з активними представниками громадськості та бізнесу – для того, аби максимально врахувати думку кожного.

Коментуючи засідання робочої групи, міський голова Геннадій Дикий наголосив, що сьогодні завданням місцевої влади, спільно з Агенцією відновлення та розвитку, є врахувати думки фахівців, громади, бізнесу, для того, аби розробити стратегічний план розвитку громади на майбутнє – для того, щоб дійсно наше було місто безпечним та успішним, щоб у ньому розвивався бізнес, створювалися нові робочі місця, а молодь мала бажання в ньому жити та працювати.

«План відновлення та розвитку включає в себе дуже багато проєктів – у таких галузях, як безпека, екологія, освіта, культура, спорт, соціальний захист, розвиток мереж, впровадження інфраструктурних проєктів тощо. Це великий обсяг роботи, над яким ми сьогодні працюємо. Звичайно, буде ще обговорення з громадськістю та бізнесом. Після завершення розробки План відновлення стане основою розвитку нашої громади на подальші роки. Я переконаний, що такий документ нашій громаді просто необхідний. Він дасть нам можливість отримувати державне фінансування та залучати міжнародні кошти, і в співпраці з Європейським Союзом, країнами Північної Америки відбудовувати і розвивати нашу громаду».

Думками щодо необхідності Плану відновлення та розвитку Білоцерківської міської територіальної громади поділився депутат Білоцерківської міської ради Андрій Король:

«У першу чергу, вдячний за те, що незважаючи на повномасштабне вторгнення, ми знаходимо час і дивимося вперед. Ми повинні розуміти, за що воюють наші воїни. Вважаю, що цей захід є дуже вчасним. На сьогодні першочерговими є безпека громади та фінансування Збройних Сил України. Але потрібно розуміти і те, як місто буде жити після того, як війна скінчиться. Розвиток бізнесу, інфраструктури – це дуже важливі питання, якими місто повинно перейматися. Саме зараз потрібно закласти плани, за якими наша громада буде рухатися, передбачити фінансування і розуміти, як жити в майбутньому».

У заході взяли участь депутати, керівники структурних підрозділів та комунальних підприємств Білоцерківської міської ради.

Фото