Всі пам’ятники у Білоцерківській громаді мають шанувати історичне минуле та видатну сучасність України і українців

|  04. 05. 2023

Позбавитися радянської спадщини є справою не лише встановлення справедливості, але і національної безпеки, особливо після російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Російський імперіалізм намагався впливати на українців через різні сфери життя, в тому числі нав’язуючи своїх героїв, символи, події. Тому у наших містах і селах було чимало пам’ятників радянським вождям, комуністичним лідерам, вулиць імені радянських чи російських діячів. Багато роботи аби позбутися російсько-імперського минулого у нашій громаді  вже проведено, але все ще є пам’ятники солдатам, серії обелісків і монументів СРСР  тощо.

У кожному із населених пунктів нашої громади є об’єкти, присвячені подіям Другої світової війни. Але чи є вони символом звитяжного минулого українців у війні, чи несуть активний радянський пропагандистський меседж? Ще виникає одне питання, чи мають такі пам’ятники цінність й мають потребу збереження як об’єкти культурної спадщини.

Україна володіє величезною і різноманітною культурною спадщиною, в якій відобразилася її складна, драматична історія, різнобарвна палітра спрямованих на неї в різні часи цивілізаційних впливів. Кожен пам’ятник, меморіальний комплекс чи споруда є символом тієї чи іншої події чи епохи, котра відобразилась на житті наших предків, батьків і взагалі історії держави.

На території Білоцерківської міської територіальної громади розташовано 85 меморіалів, скульптур, пам’ятних знаків, пам’ятників, обелісків. З них 34 є пам’ятками культурної спадщини.  У селах  нашої громади наявні, в основному, пам’ятники створені в роки радянського періоду.

Одним із основних завдань державної політики у сфері охорони культурної спадщини є здійснення комплексних заходів з обліку об’єктів культурної спадщини, що передбачає їх наукове вивчення, класифікацію та державну реєстрацію. Паспортизація пам’яток культурної спадщини дасть змогу отримати більш повну і достовірну інформацію про них, буде можливість запровадити електронну форму збереження та надання інформації, що відповідатиме вимогам міжнародних конвенцій з охорони культурної спадщини стосовно доступності інформації про об’єкти культурної спадщини.

Для подальшої роботи щодо упорядкування пам’ятників радянським подіям та воїнам,  рішенням виконавчого комітету  у лютому було створено спеціальну комісію з питань встановлення, демонтажу пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок на території Білоцерківської міської територіальної громади.

До складу комісії увійшли 11 фахівців – представники централізованої бібліотечної системи,  музею, історики, депутати міської ради та працівники профільних управлінь і відділів. Аби глибоко вивчити питання історичного значення, технічний стан таких об’єктів комісія відразу розпочала свою роботу. Було проведено три засідання, одне з яких – виїзне. Зокрема виїзне засідання тривало протягом 4 днів. Члени комісії об’їхали всі пам’ятники, меморіали і обеліски у Білій Церкві та у кожному селі і селищі громади, обстежили їх та зібрали і опрацювали дані.

За результатами обстеження складено акти та визначено, що значна кількість пам’ятників перебуває у задовільному стані – Ярославу Мудрому, Скорботна мати, Меморіал жертвам Голодомору 1932 - 1933 рр., пам’ятна плита Замкова гора, погруддя гетьману Івану Мазепі (с. Мазепинці) та інші. Але є й такі, які потребують ремонту різного ступені складності - погруддя Тарасу Шевченку (м. Біла Церква, вул. Млинова), пам’ятний знак закатованим білоцерківцям, військовополоненим та підпільникам м. Біла Церква (м. Біла Церква, вул. Офіцерська), Братська могила (с. Вільна Тарасівка), Братська могила (с. Гайок) та інші.

Меморіальний комплекс Парк Слави взагалі потребує переосмислення та реконструкції. Пам’ятні знаки невідомому солдату або пам’ятники на похованнях загиблих воїнів Другої світової війни в більшості виконані з недовговічного матеріалу - бетону  та за зразком радянського впливу. Переосмислення історії в умовах російсько-української війни спонукає на відновленні історичної справедливості та збереженні нашої спадщини.

В селах нашої громади ремонти, на таких об’єктах, велися різними виконавцями на свій смак і розсуд, епізодично і фрагментарно, художньо не узгодженими за масштабом, кольором, матеріалом, стилістикою. Комплексно роботи не проводились. Кожний пам’ятник чи комплекс є символом тієї чи іншої події. Є пам’ятники, до яких щороку жителі громади покладають квіти, є й такі, що використовуються як екскурсійні об’єкти. Але всі ці об’єкти потребують уваги, адже збереження та доступність культурних надбань і культурних ресурсів є важливою передумовою соціального та духовного розвитку громади.

За оглядом кожного об’єкту колегіально були створені орієнтовні напрацювання, які відображають стан кожного з пам’ятників, мають певні висновки щодо їх культурної цінності та зорієнтовують, які роботи необхідно провести з реконструкції та ін. 

Отож, за результатами роботи комісії було розроблено Програму збереження та охорони об’єктів  культурної спадщини (пам’ятних знаків, пам’ятників історії та культури, монументального мистецтва) Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2025 роки. На засіданні 39 сесії міської ради, 27 квітня ц.р., програму було затверджено.

Доповідаючи питання начальник управління культури  і туризму БМР Юлія Ковальська зауважила, що на 2023 рік програмою передбачається документальна підготовка: вивчення та дослідження об’єктів культурної спадщини, паспортизація, виготовлення облікової документації, оцінка пам’ятників, аби уточнити їх балансову вартість, підготовка проєктно-кошторисної документації для ремонтно-реставраційних робіт, консультації з громадськістю тощо.

Попереду ще багато роботи виконати яку, з огляду на всі обставини, потрібно якісно та зважено. Отож, дивлячись на пам’ятки радянським подіям, особливо зараз у дні, коли вся Європа відзначає День пам’яті та примирення та 78-річницю Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, мабуть не варто обурюватися тому, що радянські символи і досі знаходяться на нашій землі.

Роботу розпочато:  якісь з об’єктів  буде перенесено, якісь демонтовано та передано до музею, а певним проведуть реконструкцію і облаштування території.

Перемога у Другій світовій війні  без України і без українців була б неможливою.  Ми повинні пам’ятати вклад українців у розгром нацизму. Проте, шанувати це ми будемо без радянських наративів, а розповідаючи неприкрашену правду - як цивілізована, європейська країна.