Злочини проти довкілля теж є частиною воєнних злочинів

|  19. 04. 2023

19 квітня КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини», що знаходиться у Білій Церкві, провів обласний екологічний форум «Київщина екологічна: злочини війни».

Форум було організовано для учнів закладів загальної середньої та позашкільної освіти Київської області. Його метою було привернення уваги учнівської молоді та педагогічної громадськості до екологічних проблем, викликаних воєнними діями, визначення шляхів їх вирішення, а також пропагування виховання дбайливого ставлення до навколишнього середовища та природних ресурсів регіону.

До заходу у студії та онлайн долучилося понад 50 учасників з різних куточків Київщини.

Вже понад рік Україна у вогні, під постійними ворожими обстрілами. З перших днів були зафіксовані обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об'єктів, підпали лісів, підриви нафтобаз, забруднення водойм, розповсюдження вибухонебезпечних предметів тощо.  Війна росії проти України завдала великої шкоди екології, разом з тим, вкрай важливим є й те, що через активні бойові дії зросла небезпека від боєприпасів та вибухонебезпечних предметів. Шкода, якої можуть завдати ці предмети життю людей є непоправна та навіть смертельна. Тому, про мінну безпеку - уроки, які рятують життя присутніх в рамках форуму поінформували представники управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Білоцерківської міської ради: Василь Петренко, начальник відділу цивільного захисту населення та територіальної оборони, полковник запасу; Андрій Ульянич, головний спеціаліст, полковник запас; Андрій Ткач, головний спеціаліст, підполковник запасу.

Злочини проти довкілля теж є частиною воєнних злочинів. Згідно з Женевською конвенцією, «заборонено застосовувати методи або засоби ведення воєнних дій, які мають на меті завдати або, як можна очікувати, завдадуть широкої, довгочасної і серйозної шкоди природному середовищу».

Війна впливає на усі компоненти українських екосистем: вона забруднює воду та повітря, руйнує ґрунти, спалює ліси й унікальні заповідні території, та вбиває тисячі тварин. Не стала виключенням і наша Київська область.

Тож, про факти екоциду на Київщині доповів Андрій Андрущенко, заступник директора - начальник управління оцінки впливу на довкілля та природно-заповідної справи департаменту екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації.

Одними з перших на Київщині постраждали нафтобази (саме вони стали найпоширенішою категорією об'єктів техногенної небезпеки, що піддавались цілеспрямованим обстрілам). Такі екозлочини були скоєні на Васильківщині. В рамках цієї теми здобувачі освіти Васильківського ліцею № Яна Кляйнфельд, Аліна Шейбокас презентували пошуковий проєкт: «Вплив військових дій на водні ресурси, грунти, атмосферне повітря Васильківщини» (керівник: Наталія Єгорова).

Зазнали пошкоджень безпосередніми військовими діями природно-заповідний фонд та лісова екосистема. Військова техніка руйнує ґрунтовий покрив і насадження; відбувається забруднення та засмічення лісів. У місцях бойових дій утворюються вирви від вибухів, дерева руйнуються вибуховою хвилею і уламками боєприпасів. У стовбурах дерев залишається велика кількість уламків і куль від стрілецької зброї. 

Зазначені зміни створюють небезпеку для існування лісової екосистеми. Про стан природно-заповідного фонду та лісової екосистеми Київської області поінформував  Олександр Мельник, перший заступник директора Боярської лісової дослідної станції відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України, кандидат сільськогосподарських наук.

Пожежі в українських лісах в умовах війни є найбільш руйнівним фактором впливу на екосистеми. Пошуковий проєкт «Екологічні втрати в результаті пошкодження лісових масивів у межах Боярської територіальної громади пожежами, спричиненими бойовими діями» презентувала Юлія Василенко, учениця Боярського академічного ліцею «Лідер» Боярської міської ради (керівник: Наталія Шалабай).

Починаючи з 24 лютого 2022 року українці щодня доводять усьому світові, наскільки непохитним є наш дух і наскільки безмежною є наша людяність. Адже ми допомагаємо нашим захисникам, людям, які постраждали від наслідків війни, а також тваринам.

Будь-яка допомога чотирилапим друзям важлива, адже цінним є кожне врятоване життя – особливо, коли йдеться про тих, хто не в змозі захистити самого себе. Як допомогти тваринам в умовах війни  розповіла Ганна Терешко, волонтер, зоозахисник благодійної організації «Благодійний фонд «Безпритульний світ».

Екосистема Київщини, внаслідок збройної агресії росії зазнала важких наслідків, адже через пожежі, викиди в атмосферу та ґрунти шкідливих забруднюючих речовин, засмічення залишками боєприпасів лісові масиви значно знищені. На початку квітня Департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації спільно з Центром творчості дітей та юнацтва Київщини ініціював проведення обласного природоохоронного флешмобу з висадки дерев «Дерева перемоги», приурочений Всесвітньому Дню Землі, у рамках проєкту Президента України  Володимира Зеленського «Зелена країна».

Метою заходу стало привернення уваги громадськості до екологічних проблем, формування дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища, підвищення рівня екологічної свідомості та еко-патріотизму, синергія віри в нашу перемогу.

Модератор заходу - завідувач еколого-натуралістичного відділу Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» Інна Пахомова наголосила, що у флешмобі взяло участь близько 2 тисяч людей з 54 громад Київщини. Це і вихованці закладів дошкільної освіти, це педагоги та здобувачі освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти, це цілі родини. 

За два тижні було висаджено понад 1,5 тис. дерев Перемоги: дубів, сосен, туй, горіхів, бузка, катальпи, гіркокаштану, калини, фруктових дерев.

У другій частині форуму у двох онлайн-студіях учасники презентували пошукові проєкти з таких напрямків: «Природно-заповідний фонд та лісова екосистема» та «Відходи, утворені внаслідок бойових дій»; «Водні ресурси, ґрунти, атмосферне повітря» та «Тварини під час війни».

У заході взяли участь в.о. директора КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» Алла Радзівілл та заступник  директора з навчально-методичної роботи даногт навчального закладу Людмила Шевченко.

фотогалерея