Відзначення річниці визволення Київщини

|  03. 04. 2023

Вже понад рік Україна страждає від повномасштабного вторгнення та 9 років бореться за цілісність кордонів, свободу та незалежність. Коли росія вторглася на територію Київщини, її мешканці, попри статус, вік чи віросповідання об’єдналися та стали на захист своїх домівок.

Ворог планував бліцкриг: висадити десант на Гостомельський аеродром і захопити Київ за підтримки важкої бронетехніки й артилерії, які зайшли через Чорнобильську зону. Вважалося, що після цієї блискавичної атаки українська влада капітулює. На взяття Києва відводилося не більше як 3-5 днів.

Але все відбулося не за планом ворога. Першими на межі Київської області у бій з ворогом вступила наша гордість - 72 окрема механізована бригада ім. Чорних Запорожців. Битва за Київщину тривала до 1 квітня 2022 року. Стійкий опір Збройних Сил України, добровольчих формувань та населення - зірвав наміри російської федерації.

Ворожі війська були зупинені на лінії Макарів – Гореничі – Буча – Демидів. Велися жорстокі бої за Ірпінь, Ворзель, Бучу, Гостомель. Застосування реактивної ствольної артилерії, танків, стрілецького озброєння та масові розправи ворога призвели до великих жертв серед цивільного населення та військових.

З 19 березня підрозділи Сил оборони України перейшли до контрнаступу. Відбиваючи наступ противника вони змогли зупинити його просування. Ворог почав відступати. У суботу, 2 квітня, Збройні Сили України звільнили Київщину від російських окупантів. Загалом росіян вибили з понад 30 населених пунктів Київщини.

Це була перша значна перемога від початку повномасштабного вторгнення. Вона надала сил і впевненості для подальшої боротьби, хоч і далася дорогою ціною.

З нагоди Першої річниці звільнення Київщини Білоцерківська громада вшанувала героїзм та незламність українців проведенням тематичних заходів.

Так, за дорученням міського голови Геннадія Дикого, його заступник Юрій Савчук вручив подяки представникам військових частин, які брали участь у звільненні Київщини. У своєму зверненні до присутніх Юрій Савчук подякував військовим та жителям громади, які стійко допомагають наближати нашу перемогу над ворогом.

«Події минулої весни, звільнення Київської області, потім Чернігівщини та Сумщини довели усьому світу, а передусім нам, що Україна може і буде перемагати. Це стало можливим завдяки нашій єдності, завдяки кожному, хто не був осторонь», - наголосив Юрій Савчук.

Голова Білоцерківської районної військової адміністрації Людмила Мерзлюк, яка взяла участь у заході, також зазначила важливість внеску Білоцерківської громади у звільненні Київщини. За всебічну підтримку Збройних сил України, Сил Територіальної оборони, добровольчих формувань, плідну співпрацю з Білоцерківською районною адміністрацією та за допомогу у відновленні деокупованих територій вручила подяку Білоцерківській міській територіальній громаді в особі міського голови Геннадія Дикого.

До слова запросили також представників військових частин, які брали участь у звільненні Київської області та продовжують боронити Україну в інших її регіонах.

Так, представник 1129-го зенітного ракетного Білоцерківського полку Володимир Федорчук, який з перших днів повномасштабного вторгнення і до сьогодні бере участь в обороні неба Київщини, наголосив: «Їх було більше, але українці – сильніші! Були, є і будемо! Ми боротимемося, доки не звільнимо від окупанта останній сантиметр української землі».

Євген Авдеєнко, військовослужбовець 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців також зазначив, що тоді все вказувало на те, що ворог переважав як чисельно так і озброєнням, проте, завдяки самовідданості захисників, тих хто не шкодував свого життя - ворога було знищено, а ті окупанти, які змогли вціліти – згодом були вигнані з Київщини.

Впевненість у майбутній перемозі та тому, що Україна відбудується і стане сильнішою висловив також Сергій Трещіло, представник 114 бригади Територіальної оборони Збройних Сил України.

Запорука успішної армії – надійний тил, коли воїни й народ є одним цілим у своєму прагненні Перемоги над ворогом. Неможливо переоцінити важливість внеску волонтерського руху у наближенні нашої майбутньої перемоги. Депутат Білоцерківської міської ради, начальник управління освіти і науки та волонтер, який з 2014 року допомагає військовим, Юрій Петрик побажав кожному військовому сил, мужності та вдачі на полі бою, кожній родині дочекатися своїх героїв, а Україні – Перемоги.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто зробив можливим визволення Київщини та інших українських територій ціною власного життя.

Перегляд документального фільму «Життя на межі» та фотовиставка історичних кадрів оборони Київської області дали змогу відвідувачам, хоча б частково, осягнути масштаб тієї катастрофи, горя та болю, який принесли з собою російські окупанти.

У заході також взяли участь депутати Білоцерківської міської ради Леся Крижешевська та Ірина Дога, заступник міського голови Катерина Возненко, керуюча справами Виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Анна Олійник, старости сіл громади, військовослужбовці та небайдужі жителі громади.

Фотогалерея