Відбулася 37 сесія міської ради

|  24. 02. 2023

Відбулася 37 сесія міської ради

23 лютого відбулося засідання тридцять сьомої сесії Білоцерківської міської ради VІІІ скликання, яке провів міський голова Геннадій Дикий.

Під час засідання було розглянуто низку питань щодо життєзабезпечення нашої громади.

 

 

Вдячність за відвагу та мужність

Перед початком засідання міський голова вручив подяку представнику Білоцерківського ДФТГ Олександру Дмітрієву за активну громадянську позицію, високу патріотичну свідомість, допомогу, небайдужість, мужність і вміння правильно діяти в надзвичайній ситуації.  Олександр вчинив героїчний вчинок, побачивши як тоне людина – не розгубився, а проявив мужність і ризикуючи власним здоров’ям та життям робив все можливе аби врятувати життя рибалці, який провалився під лід. Олександр Дмітрієв тримав людину, яка тоне доки не прибули рятівники, на жаль через переохолодження рибалка помер.

Рішучі і послідовні дії гідні поваги та шани і є прикладом для усіх.

Біла Церква та Брауншвейг стали містами побратимами

Під час засідання було затверджено Угоду про партнерство солідарності між містами Брауншвейг (Федеративна Республіка Німеччина) і Біла Церква.

Як зазначив міський голова Геннадій Дикий укладення цієї Угоди викликано загарбницькою війною Росії проти України з 24 лютого 2022 року, яка суперечить міжнародному праву.

У документі йдеться про те, що громада Брауншвейгу солідарна з громадянами міста Білої Церкви, а також з усіма людьми, які через війну, розв'язану росією проти України, були вимушені покинути свою Батьківщину і знайшли прихисток в місті Білій Церкві і місті Брауншвейг.

Партнерство солідарності полягатиме, насамперед, в підтримці  нашого міста, з боку  Брауншвейгу у формі гуманітарної допомоги. Планується спільна участь й у міжнародних заходах і програмах міст, а також ініціативах Європейського Союзу.

Міський голова наголосив, що Біла Церква вже отримала суттєву допомогу від Брауншвейгу. Нещодавно до міста прибуло 6 вантажівок з медпрепаратами, теплими речами та меблями. Німецьке місто вже розглядає передачу нам бувших у використанні, проте сучасних, комфортабельних, низькопідлогових автобусів.

Угодою також передбачається, що по завершенню актуальної кризи обидва міста посилюватимуть відносини між особами громадянського суспільства, а також у сферах економіки, науки, освіти і культури, надаватимуть взаємну підтримку шляхом обміну фаховими знаннями і досвідом, сприяючи позитивному розвитку обох міст.

«Приємно, що весь цивілізований світ підтримує Україну. Ми вдячні їм за це. Сподіваюся, що з містом Брауншвейгом ми матимемо довгі партнерські відносини і після нашої перемоги вони тільки зміцняться», - зазначив міський голова.

Звіт щодо здійснення державної регуляторної політики

Депутати міської ради взяли до відома звіт міського голови «Про здійснення державної регуляторної політики Білоцерківською міською радою та її виконавчим комітетом у 2022 році».

Так, у звіті наведені такі дані: протягом 2022 року розробниками регуляторних актів готувалися проєкти регуляторних актів, аналізи регуляторного впливу проєктів регуляторних актів (далі АРВ), проводилися оприлюднення проєктів регуляторних актів та АРВ з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, громадських організацій та об’єднань, проводилися громадські обговорення, відстеження результативності, перегляд регуляторних актів.

В аналізі регуляторного впливу розробники обов’язково визначали проблему, яку передбачається розв'язати шляхом державного регулювання; цілі державного регулювання; усі прийнятні альтернативні способи досягнення зазначених цілей, наводили аргументи щодо переваги обраного способу; описували механізм, який пропонується застосувати для розв'язання проблеми, і відповідні заходи; обґрунтовували можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта тощо.

Відповідно до вимог при розгляді відповідних проєктів, положень ініціатив, які пропонувала міська рада та її виконавчі органи, проводились консультації з громадськістю у форматі онлайн. У зв’язку з впровадженням воєнного стану у 2022 році розробниками регуляторних актів проведено 1 захід з публічного обговорення у форматі «круглого столу» проєкту регуляторного акта.

За звітний період розробниками регуляторних актів було проведено 19 відстежень результативності проєктів та прийнятих рішень, з них 5 рішень міської ради (2 повторні, 3 періодичні), 14 рішень виконавчого комітету (10 базових, 2 повторні та 2 періодичні відстеження).

За минулий рік було прийнято 11 регуляторних актів - рішень виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

Частина проєктів Плану на підставі листів розробників регуляторних актів перенесено на розгляд у 2023 році.

Затверджений план діяльності виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2022 рік, в який включено 18 проєктів регуляторних актів.

Станом на 01.01.2023 року в реєстрі регуляторних актів Білоцерківської міської ради і виконавчого комітету Білоцерківської міської ради 42 діючі регуляторні акти, з них 22 рішення міської ради та 20 рішень виконавчого комітету.

 

Бюджетні питання

Першим бюджетним питанням, яке було розглянуто на засіданні сесії стало затвердження звіту про виконання бюджету Білоцерківської міської територіальної громади за 2022 рік.

Отож, затверджено звіт про виконання місцевого бюджету за 2022 рік згідно з додатком по доходах в сумі 2 732 638 252 грн, по видатках та кредитуванню в сумі 1 873 613 672 грн з перевищенням доходів над видатками в сумі 859 024 580 грн, , в т.ч.:

-по загальному фонду місцевого бюджету по доходах в сумі 2 690 179 855 грн, по видатках та кредитуванню в сумі 1 699 190 433 грн з перевищенням доходів над видатками в сумі 990 989 422 грн.

-по спеціальному фонду місцевого бюджету по доходах в сумі 42 458 397 грн, по видатках в сумі 174 423 239 грн з перевищенням видатків над доходами в сумі 131 964 842 грн.

 

Другим рішенням було вирішено передати з бюджету Білоцерківської міської територіальної громади до обласного бюджету Київської області кошти у вигляді субвенції в сумі 3 млн грн на поточний рік. Ці кошти спрямують на надання фінансової допомоги комунальному підприємству Київської обласної ради «Київський академічний обласний музично-драматичний театр імені П.К.Саксаганського».

Ще одним рішенням передано 1 млн грн з місцевого бюджету до бюджету Білоцерківського району  у вигляді субвенції на забезпечення окремих видатків районної ради, спрямованих на виконання її повноважень.

Також було внесено зміни до рішення міської ради від 28.12.2022 № 3391- 36-VІІІ «Про бюджет Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік».

Так, внесено зміни шляхом збільшення планових призначень по доходах і видатках за рахунок державного і місцевого бюджетів.

Зокрема, це субвенція до  місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету» в сумі 2 млн 140,3 тис. грн.

Решта - це кошти Білоцерківської міської територіальної громади. Обсяг видатків загального фонду збільшено за рахунок залишку коштів загального фонду станом на 01.01.2023 на 514,7 млн грн.

По спеціальному фонду планові призначення збільшено на 11, 3 млн грн.

90% уточнень по  загальному фонду – це видатки на забезпечення реалізації програм, які були розглянуті на даному засіданні, решта змін стосуються утримання бюджетних галузей та житлово-комунального господарства громади.

Також проведено перерозподіл бюджетних призначень в розрізі місцевих програм,  збільшено обсяг видатків Спеціального фонду та внесені зміни до міжбюджетних трансфертів.

Внесено зміни у низку програм, які забезпечуватимуть функціонування громади

У ході засідання було:

-внесено зміни в додаток до рішення Білоцерківської міської ради від 28 грудня 2022 року № 3400-36-VIII «Про затвердження Програми національного спротиву Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік»;

- прийнято рішення про створення матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на території Білоцерківської міської територіальної громади;

- внесено зміни до Програми надання фінансової допомоги військовим частинам та органам військового управління Збройних сил України, які розташовані на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 09.12.2022 року № 3281-35-VIII;

- внесені зміни до Програми сприяння діяльності органу Служби безпеки України на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 28 грудня 2022 року № 3399-36-VIII;

- внесені зміни до Комплексної програми профілактики злочинності, зміцнення законності та правопорядку на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 28.12.2022 року № 3398-36-VIII;

- внесені зміни в додаток до рішення Білоцерківської міської ради від 28 грудня 2022 року № 3401-36-VIII «Про затвердження Цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального та воєнного характеру Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2025 роки»;

- внесенні зміни до рішення Програми розвитку автомобільного транспорту Білоцерківської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 15 травня 2020 року №5238-96-УІІ (зі змінами). Коригування Програми проводиться з метою підвищення рівня якості надання послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування та забезпечення сталого функціонування і подальшого розвитку пасажирського транспорту Білоцерківської міської територіальної громади.

Як зауважив заступник міського голови Олександр Поляруш у громаді функціонує лише одне комунальне транспортне підприємство – Тролейбусне управління. Воно має лише електротранспорт, який не мав можливості, працювати при відключеннях електроенергії. Крім того, під час надзвичайних ситуацій була і може залишатися необхідність залучення автобусів для евакуації населення та перевезення військовослужбовців.  Для цього громада залучала приватних перевізників, втім, має на меті розширити та оновити парк КП БМР «Тролейбусне управління» шляхом придбання бувших у використанні транспортних засобів із двигунами екологічного стандарту не нижче «Євро 5» та пристосованих до потреб пасажирів з обмеженими фізичними можливостями (автобусів, електробусів та ін.). Аби мати можливість придбати 30 таких автобусів – і були внесені зміни до Програми. Крім того, використання автобусів дасть можливість підприємству зменшити дотації з бюджету та стати самоокупним. Передбачається, що на придбання цих транспортних засобів потрібно 30 млн грн;

- внесенні зміни до Програми розвитку культури, мистецтва, духовності та туризму Білоцерківської міської територіальної громади на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 24 грудня 2020 року № 56-05-VIII. Мова йде про доповнення напрямків дії програми пунктом, який  допоможе створити сприятливі умови для успішного функціонування та розвитку КП БМР «Білоцерківський міський Будинок органної та камерної музики». Зокрема, передбачатимуться видатки на оплату праці працівників закладу та на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

- внесенні зміни до Програми розвитку системи освіти Білоцерківської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням БМР від 24 грудня 2020 року № 66-05-VIII (зі змінами). Рішення ухвалено з метою впровадження деяких заходів щодо енергоефективності шляхом закупівлі сучасних енергоефективних матеріально-технічних засобів. Планується утеплення, а також установлення й облаштування закладів освіти сучасним, енергоефективним обладнанням (печі, посудомийні машини, котли, пароконвектомати тощо).

- внесені зміни до Програми охорони довкілля в Білоцерківській міській територіальній громаді на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням міської ради від 25 лютого 2021 року №334-10-VIII (зі змінами). У Програмі з метою економії споживання електричної енергії та відповідного зменшення навантаження на енергетичну систему України, яка постраждала внаслідок збройної агресії російської федерації проти України додано пункт. Він стосується проведення заходів із збирання, перевезення та утилізації відпрацьованих ламп розжарювання. На виконання даного заходу необхідні кошти в сумі 200 тис. грн;

-внесені зміни до Цільової програми профілактики стоматологічних захворювань дитячого населення Білоцерківської міської територіальної громади на 2022-2024 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 02 вересня 2021 року №1279-16-VIII;

-затверджено Програму надання безповоротної фінансової підтримки комунальному підприємству Білоцерківської міської ради «Підприємство готельного господарства» на 2023 рік». Метою є підвищення технічних характеристик та зовнішнього вигляду об’єктів нерухомого майна, що перебувають у комунальній власності Білоцерківської міської територіальної громади, а також сприяння внутрішньо переміщеним (евакуйованим) особам в реалізації права на короткочасне проживання для проживання. Так, згідно з Програмою передбачається проведення у вищезазначеній будівлі поточного ремонту: системи автоматичної пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу; окремих приміщень із заміною вікон, дверей, балконних блоків на енергозберігаючі; покрівлі будівлі з метою усунення затікань дощових і талих вод; мереж водопостачання та опалення та інші ремонтно-будівельні роботи та придбання матеріалів для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб. Іншим рішенням на ці потреби надано безповоротну фінансову підтримку КП БМР  «Підприємство готельного господарства» у розмірі 5 млн грн;

 

Затверджені статути - документи, згідно з якими функціонують установи та заклади:

  • Статут КП БМР «Білоцерківтепломережа» в новій редакції;
  • Статут КП БМР «Комунальник», шляхом викладення його в новій редакції.
  • Статути Комунальних некомерційних підприємств Білоцерківської міської ради шляхом викладення їх в новій редакції:  «Дитячої стоматологічної поліклініки» «Білоцерківського пологового будинку»,  «Білоцерківського міського патологоанатомічного бюро», «Білоцерківської міської лікарні № 4»,  «Білоцерківської міської лікарні № 3», «Білоцерківської міської лікарні № 2», «Міського центру первинної медико-санітарної допомоги № 2», «Міського центру первинної медико-санітарної допомоги № 1», «Білоцерківської міської лікарні № 1».

Інші питання, розглянуті у ході засідання сесії міської ради:

  • встановлено пільгову плату за оренду нежитлового приміщення на 2023 рік клубу ветеранів любителів велоспорту. Ця організація сплачуватиме символічну 1 грн в рік за користування приміщенням площею 72,1 м2;
  • також встановлено пільгову плату за оренду нежитлового приміщення Міжнародному Фонду «Відродження чорнобиля» 1 грн в рік за користування приміщенням площею 83,4 м2;

-ухвалено рішення, яким затверджено перелік платних соціальних послуг, які надає   КУ БМР Територіальний центр надання соціальних послуг ім. Петера Новотні;

- управлінню освіти і науки Білоцерківської міської ради надано дозвіл на реалізацію (продаж) невикористаних продуктів харчування для учасників освітнього процесу, що перебувають на балансі  та  дозвіл на списання продуктів харчування, що перебувають на балансі у зв’язку з псуванням, втратою придатності, природнім убутком в кількості 13 098,1 кг. Як зауважив начальник управління освіти і науки Юрій Петрик рішення щодо продажу невикористаних овочів, що були закуплені на початку навчального року, але не використані (через навчання дітей онлайн, а не у навчальних закладах) необхідне аби не допустити втрат коштів бюджету;

  • утворено постійно діючу комісію з встановлення факту отруєння бджіл на території Білоцерківської міської територіальної громад;
  • прийнято рішення про надання безповоротної фінансової підтримки шляхом поповнення статутного капіталу комунальному підприємству Білоцерківської міської ради «Тролейбусне управління» на 2023 рік. Передбачається, що кошти в сумі 3 мнл 248 тис. грн спрямують на модернізацію тягових підстанцій, реконструкцію ділянки контактної мережі для забезпечення стабільної роботи підприємства;
  • прийнято рішення про надання безповоротної фінансової підтримки шляхом поповнення статутного капіталу КП БМР «Білоцерківтепломережа» на 2023 рік. Кошти в сумі 80 млн грн необхідні для закупівлі генераторів дизельних (50 млн грн) та на заміну частини аварійної ділянки магістрального трубопроводу «ТЕЦ-місто» (З0 млн грн), аби стало пройти опалювальні періоди в умовах воєнного стану та для забезпечення безперебійної роботи з теплопостачання населення та об’єктів критичної інфраструктури в разі виникнення надзвичайної ситуації воєнного характеру;
  • затверджено поточні та перспективні індивідуальні технологічні нормативи використання питної води для ТОВ «БІЛОЦЕРКІВВОДА»;

Також було розглянуто ряд майнових, земельних та інших питань, з яких були прийняті відповідні рішення.

фотогалерея