Клуб взаємопідтримки прийомних батьків: спілкування, поради, обмін досвідом

|  23. 12. 2021

Нещодавно відбулося святкове засідання  в клубі взаємопідтримки прийомних батьків, який  діє при Білоцерківському міському центрі соціальних служб. Основною метою функціонування Клубу є створення умов для  підвищення батьківського потенціалу та запобігання емоційного вигорання батьків — вихователів,  прийомних батьків та патронатних вихователів.

Подарунки, солодощі та теплі і щирі слова привітань зробили цей день по-справжньому святковим та незабутнім. У невимушеній атмосфері батьки  розповідали про свої здобутки, ділилися досвідом та напрацюваннями. Психолог в тренінговій формі  допомагала визначитись та проаналізувати час, який витрачають прийомні батьки для індивідуальних потреб задля збереження власних ресурсів.

                   Наразі у громаді успішно функціонують 5  прийомних сімей, 2 патронатних сім’ї та два дитячі будинки сімейного типу, в яких знайшли родинне тепло, батьківську любов та підтримку 24 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування, та дві патронатні сім’ї, в яких на сьогодні отримують догляд та реабілітацію 6 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

 

Для довідки:

Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває в шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.                 

  Дитячий будинок сімейного типу – це окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або самотньої особи, яка не перебуває в шлюбі, для забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання не менш як п'яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей, включно з рідними, у такій сім'ї не може перевищувати десяти осіб.

Держава бере на себе підтримку прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу:

  • зберігає за дітьми  статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування та всі відповідні пільги передбачені законодавством;

  • надає кошти на утримання дитини та грошове забезпечення одному із батьків;

  • забезпечує соціальне супроводження протягом функціонування.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Патронатний вихователь – це особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки й за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання й реабілітації дитини у своїй родині. 

Держава гарантує грошове забезпечення на надану послугу патронату над дитиною та соціальну допомогу на утримання влаштованої дитини в патронатну сім’ю, а також в Білоцерківській міській територіальній громаді сім’ї патронатного вихователя виплачується муніципальна допомога.

Дізнатися більше про сімейні форми влаштування та патронат над дитиною можна у спеціалістів Білоцерківського міського центру соціальних служб, б-р Олександрійський , 113, тел. (04563) 6-83-11 та служби у справах дітей Білоцерківської міської ради, вул. Першотравнева ,8 , тел. (04563) 5-15-58.

ФОТОГАЛЕРЕЯ